Wat weet u over archeologie en oude geschiedenis?

Wat weet u over archeologie en oude geschiedenis?

Archeologie en oude geschiedenis… De twee wetenschappen die we gebruiken om meer te weten te komen over ons verre verleden… Als we de datum van de opkomst van Homo sapiens nemen, kunnen we zeggen dat mensen zojuist hebben gebruikt om te schrijven. Daarom speelt archeologie een sleutelrol bij het leren over ons verre verleden. Als je geïnteresseerd bent in archeologie of oude geschiedenis, is hier een korte quiz om jezelf te testen.

Hoeveel Weet Jij Over Archeologie En Oude Geschiedenis?

1 / 12

1. Welke van de volgende is niet een van de archeologische vindplaatsen in Nederland?

2 / 12

2. Welke van de volgende wordt ook wel de Oude Steentijd genoemd?

3 / 12

3. Welke van de volgende is de studie van inscripties?

4 / 12

4. Welke van de volgende is geen archeologische vindplaats in Europa?

5 / 12

5. Welke van de volgende is een oud-Griekse historicus, ook wel bekend als De vader van de geschiedenis?

6 / 12

6. Welke van de volgende is een Venusbeeldje gevonden in Oostenrijk?

7 / 12

7. Welke van de volgende talen is geen Indo-Europese taal?

8 / 12

8. Welke van de volgende is geen neolithische cultuur?

9 / 12

9. Welke van de volgende is een Meso-Amerikaanse oude beschaving?

10 / 12

10. Welke van de volgende is niet een van de oude Egyptische piramiden?

11 / 12

11. Welke van de volgende is geen dateringstechniek?

12 / 12

12. Welk schrijfsysteem wordt geassocieerd met het oude Egypte?

Je score is

0%

Zijn archeologie en oude geschiedenis hetzelfde?

De periode genaamd Ancient History begon met het gebruik van het schrift. De geschiedenis van de mensheid vóór de oude geschiedenis wordt prehistorie genoemd. De oude geschiedenis eindigde volgens veel historici met de val van het West-Romeinse rijk.

Archeologie is een van de belangrijkste hulpwetenschappen van de oude geschiedenis, maar niet de enige. Chorografie, epigrafie, numismatiek, paleografie en filologie zijn enkele van de hulpwetenschappen van de oude geschiedenis.

Juiste antwoorden

Het juiste antwoord op vraag #1 is Walraversijde. Het is in België.

Het juiste antwoord op vraag #2 is paleolithicum. Het paleolithicum eindigde ongeveer 12000 jaar geleden, en toen begon het mesolithicum. Alle soorten van het geslacht Homo verschenen in het paleolithische tijdperk.

Het juiste antwoord op vraag #3 is epigrafie. De discipline die inscripties en geschriften op oude structuren bestudeert, staat bekend als epigrafie.

Het juiste antwoord op vraag #4 is Tash Rabat. Augusta Raurica in Zwitserland, Baelo Claudia in Spanje, Biskupin in Polen zijn enkele van de archeologische vindplaatsen in Europa. Maar Tash Rabat, een middeleeuwse herberg, ligt in Kirgizië, een Centraal-Aziatisch land.

Het juiste antwoord op vraag #5 is Herodotus. Herodotus was een Carische historicus en schrijver, ook wel de vader van de geschiedenis genoemd.

Het juiste antwoord op vraag #6 is Venus van Willendorf. Het is gevonden in Oostenrijk.

Het juiste antwoord op vraag #7 is Sumerisch. Het is een oude taal die niet verwant is aan andere taalfamilies.1 De talen in de andere opties zijn Indo-Europese talen.

Het juiste antwoord op vraag #8 is Mousteriaans. Het Mousterien is een archeologische cultuur waarvan de wortels minstens 120.000 jaar teruggaan vanaf de dag van vandaag.2 Volgens sommige archeologen gaan de wortels nog verder terug. Dus de Mousteriaanse industrie, die zich over Eurazië verspreidde, verscheen lang voor de Neolithische periode.

Het juiste antwoord op vraag #9 zijn de Olmeken. De Olmeken zijn een Meso-Amerikaanse beschaving. Maar de Meden, Hattianen en Luwians zijn de beschavingen van Anatolië en het Nabije Oosten.

Het juiste antwoord op vraag #10 is de Piramide van Cholula. Het is in Mexico. Maar Khafre, Djoser en Menkaure zijn enkele van de piramides in Egypte.

Het juiste antwoord op vraag #11 is GAD-7. Dendrochronologie, Kalium-Argon en OSL zijn dateringstechnieken die archeologen gebruiken. Maar GAD-7 is een psychiatrische vragenlijst.

Het juiste antwoord op vraag #12 is hiërogliefen. Het schrijfsysteem geassocieerd met het oude Egypte en gebaseerd op afbeeldingen wordt hiërogliefen genoemd. Soortgelijke schrijfsystemen die door sommige beschavingen in Anatolië, Mesopotamië en Amerika worden gebruikt, worden ook wel hiërogliefen genoemd.  1. Ignace J. GELB, “Sumerian Language“, Encyclopedia Britannica, 2019^
  2. Giorgio Marcuzzi, “European Ecosystems”, Springer Science & Business Media, 2012, ISBN: 9400996160^