Mammoeten In Mythologie En Volksgeloof

Mammoeten In Mythologie En Volksgeloof

Dieren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van onze voorouders. Een daarvan zijn de mammoeten, die we helaas niet levend kunnen zien.

Mammoeten… Het zijn zowel interessante als zeer angstaanjagende dieren. Ja, we hebben het niet over Manny en Ellie.*

Mammoeten, een geslacht van de familie Elephantidae, zijn vanwege hun enorme omvang altijd een angstaanjagend dier geweest voor mensen uit het stenen tijdperk. Honger heeft echter de angst overwonnen. Mammoeten waren een van de dieren die voldeden aan de eiwitbehoeften van zowel Neanderthalers als moderne mensen. Daarnaast werd mammoetbont gebruikt om warm te blijven. Bovendien waren deze vachten behoorlijk functioneel. Omdat mammoeten tijdens de ijstijd lang haar hadden vanwege klimaatadaptatie.

Mammoeten waren een van de meest bejaagde dieren in de regio’s dicht bij het noorden. In feite is een van de twee prominente hypothesen waarom mammoeten uitstierven, dat er te veel op ze werd gejaagd. De andere is klimaatverandering, ook wel de opwarming van de aarde genoemd.

Rouffignac-grot, Frankrijk

Mammoeten verschenen in het Zanclean-tijdperk van het Plioceen-tijdperk (ongeveer vijf miljoen jaar geleden). Dit betekent dat ze dezelfde aarde deelden met alle menselijke soorten, van homo habilis tot homo sapiens. De meeste mammoeten verdwenen echter in de preboreale periode, ongeveer 10.300 tot 9000 jaar geleden. Slechts een zeer kleine populatie overleefde op Saint Paul Island in Alaska tot ongeveer 5750 jaar geleden en op Wrangel Island in Rusland tot 4000 jaar geleden.

Mythen en Volksovertuigingen Over Mammoeten

Als gevolg van de interactie tussen mammoeten en mensen lieten mammoeten diepe psychologische littekens achter op mensen uit het stenen tijdperk. Dit blijkt zowel uit grotschilderingen als uit mythologische verhalen. Er zijn veel opvattingen over mammoeten en mammoetachtige mythologische wezens in Noord-Amerikaanse, Europese en Turks-Siberische mythologieën. 1

Gezien het Siberische klimaat mag het ons niet verbazen dat veel mammoetresten tot op de dag van vandaag in de bevroren grond bewaard zijn gebleven. De inspanningen van de lokale bevolking om de mammoetresten te begrijpen, leidden echter tot de vorming van nieuwe mythen en volksgeloof. Sommige overblijfselen van mammoeten die in Rusland zijn gevonden, zijn door de lokale bevolking geïnterpreteerd als oorlogsolifanten van Alexander de Grote.

Een van de interessante overtuigingen over mammoeten is te vinden in de Turkse mythologie. Volgens het volksgeloof van Dolganen en Jakoeten die in Siberië woonden, werden ze ondergronds gebracht om Erlik Han te dienen, de ondergrondse god in de Turkse mythologie. De mammoeten, die Erlik Han niet willen dienen en proberen te ontsnappen naar de aarde, worden gestraft met bevriezing en ter dood veroordeeld. Mammoetlichamen gevonden in de Siberische taiga worden geïnterpreteerd als gestrafte mammoeten. Dus, volgens de volksovertuigingen van sjamanistische Dolganen en Jakoeten, zijn mammoeten niet echt verdwenen. Ze blijven ondergronds leven om Erlik Han te dienen. Als je het leven noemt…

Opmerkingen

  • Manny en Ellie: Mammoeten in Ice Age-films.

  1. Mythological Beings Based On Mammoths, Petr JANDACEK & Louise JANDACEK^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: