Loodgieten: Een Uudejaarstraditie

Loodgieten: Een Uudejaarstraditie

Oudejaarsavond is voor veel mensen vandaag de dag belangrijk, net als in het verleden. Zozeer zelfs dat er in de loop van de tijd veel interessante tradities met betrekking tot oudejaarsavond zijn ontstaan. Dit artikel richt zich op het gieten van lood, dat over het algemeen wordt aangetroffen in Centraal-Aziatische en Europese gemeenschappen.

Hoe Wordt Loodgieten Uitgevoerd?

Weten wat er in de toekomst zal gebeuren, is een van de grootste dromen van mensen geweest. Dat is de reden waarom mensen in het verleden interessante waarzeggerijmethoden hebben uitgevoerd. Op Wikipedia kun je een lijst bekijken.

Er zijn ook methoden die de moderne mens misschien wild lijkt, zoals het gebruik van de ingewanden of levers van dode dieren. Gelukkig is loodgieten niet zo. Welnu, hoe voeren mensen loodgieten uit?

Eerst smelt de waarzegger lood of tin in een pollepel voor waarzeggerij. Vervolgens wordt het gesmolten metaal in koud water gegoten. Snel afkoelend metaal neemt interessante vormen aan. De waarzegger doet voorspellingen over de toekomst door naar deze vormen te kijken.

Geschiedenis Van Het Gieten Van Lood

De oorsprong van loodgieten is onduidelijk. De Amerikaanse schrijver Patricia Telesco schreef echter dat de oude Romeinen en Kelten waarzeggerijmethoden uitvoerden die vergelijkbaar waren met het gieten van lood.1

De oorsprong van het gieten van lood gaat ook terug tot de oudheid in Turkse gemeenschappen. Yaşar Kalafat schreef dat het gieten van lood wordt uitgevoerd voor de behandeling van sommige fobische ziekten in het Tengrisme-geloof.2 Het optreden gaat als volgt:

Eerst zit de patiënt op de grond of op een stoel. Ondertussen houden twee mensen een hoes vast om te voorkomen dat er vloeibaar lood op de patiënt spat. De waarzegger of een andere persoon houdt ook een kom met water vast. De waarzegger giet gesmolten lood in de kom die boven het hoofd van de patiënt wordt gehouden. Hoe de gestolde draad eruitziet, wordt geïnterpreteerd als waar de patiënt onbewust bang voor is.

De Turkse onderzoeker Murat Uraz heeft betoogd dat tradities zoals het gieten van lood of het ophangen van knoflook in huizen om het kwaad weg te houden, gewijzigde praktijken van fetisjisme zijn.3

Volkeren van Zuidoost-Europa, vooral Serviërs en Bosniërs, voerden voor soortgelijke doeleinden het gieten van lood uit. Niet alleen in Zuidoost-Europa, maar ook op het platteland van Noorwegen voerden lokale mensen het uit, zij het voor verschillende doeleinden.

Waarzegmethoden In Malleus Maleficarum

Malleus Maleficarum, geschreven door twee inquisiteurs, Heinrich Kramer en Jacob Sprenger, was een belangrijk naslagwerk voor heksenjagers. Het boek bevat veel methoden om heksen op te sporen. En een daarvan is het gieten van lood.

Loodgieten werd in de vroegmoderne tijd uitgevoerd om te achterhalen of iemand behekst was. Volgens Malleus Maleficarum zouden inquisiteurs dit ook kunnen doen om heksen kwaad te doen.4

Moderne Dag Loodgieten

Loodgieten staat bekend als tinanvalanta in Finland, bleigießen in Duitsland en Oostenrijk, kurşun dökmek in Turkije en lití olova in Tsjechië. Tegenwoordig is het een gebruikelijke traditie om op oudejaarsavond loodgieten uit te voeren in Finland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. De manier waarop het wordt beoefend is hetzelfde als de hierboven genoemde methoden. Iemand giet gesmolten lood of tin in een kom gevuld met water. Op basis van de vorm van het gestolde metaal worden profetieën gemaakt voor het komende jaar. Net zoals de figuren die op een vliegtuig of een schip lijken, een reis betekenen…

Misschien vind je dit ook leuk: Winterzonnewende: Wat is Joelfeest, Saturnaliën & Nardugan?

Molibdomancy en vergelijkbare methoden zijn ook beschikbaar buiten de bovengenoemde landen. Voorbeelden zijn Turkije, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Estland en Letland.

Gezondheidsschade Van Lood

Het inademen van looddamp is uiterst riskant voor de menselijke gezondheid. Om deze reden was de verkoop van loodgietsets in 2018 in veel landen beperkt. Gezondheidsprofessionals moedigen het gebruik van bijenwas aan, een veel onschadelijker materiaal, in plaats van lood en tin.


  1. FutureTelling: Complete Guide To Divination, Patricia TELESCO, Crossing Press, ISBN: 978-0895948724^
  2. Altaylar’dan Anadolu’ya Kamizm-Şamanizm, Yaşar KALAFAT, Yeditepe Yayınevi, ISBN: 975-6480-23-8^
  3. Türk Mitolojisi, Murat URAZ, Düşünen Adam Yayınları, ISBN: 975-9792359^
  4. Malleus Maleficarum, Heinrich KRAMER & Jacob SPRENGER^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: