Feiten over Kasteel Bran in Roemenië: Dracula’s kasteel of onderdeel van een fictieve mythe?

Kasteel Bran in Transsylvanië, Roemenië

Als u op zoek bent naar een spannende en mysterieuze bestemming voor uw volgende vakantie, kunt u overwegen om Kasteel Bran in Roemenië te bezoeken. Dit middeleeuwse fort, gelegen op een heuvel in het hart van Transsylvanië, is een van de populairste attracties van het land en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Maar wat maakt dit kasteel zo bijzonder en fascinerend? Het antwoord ligt in de mogelijke connectie met een van de beroemdste en meest gevreesde personages uit de literatuur en geschiedenis: graaf Dracula.

Waar ligt Kasteel Bran?

Kasteel Bran ligt in het dorp Bran, ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van de stad Brașov, in de regio Transsylvanië.

Transsylvanië
Transsylvanië is een historische en culturele regio in centraal Roemenië, begrensd door de Karpaten, met een rijk en divers erfgoed, beïnvloed door Roemenen, Hongaren, Duitsers en andere etnische groepen. Transsylvanië staat ook bekend om zijn schilderachtige landschappen, pittoreske dorpjes, versterkte kerken en kastelen, waarvan er vele legenden en verhalen met zich meebrengen.

Kasteel Bran tijdens het blauwe uur.
Kasteel Bran tijdens het blauwe uur.
Foto: Ryanawsomemccleary (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0 DEED

Wanneer werd Kasteel Bran gebouwd?

Kasteel Bran werd gebouwd in de 14e eeuw, op de plaats van een voormalig houten fort dat in de 13e eeuw werd gebouwd door de Duitse Orde, een Duitse militaire en religieuze orde. Het stenen kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Lodewijk I van Hongarije, die het voorrecht verleende aan de Saksen van Kronstadt (Brașov) om het kasteel te bouwen en te verdedigen, in ruil voor hun loyaliteit en steun. Het kasteel was bedoeld om te dienen als een strategisch punt van controle en verdediging, om de grens tussen Transsylvanië en Walachije te bewaken en de handelsroutes te beschermen die door de bergpas liepen.

Het kasteel onderging in de loop der eeuwen verschillende wijzigingen en uitbreidingen, waardoor het uiterlijk en de functie ervan veranderden afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de eigenaren en bewoners. Het kasteel diende onder meer als koninklijke residentie, militair garnizoen, douanepost en gevangenis. De belangrijkste renovatie vond plaats in de 20e eeuw toen het kasteel eigendom werd van koningin Marie van Roemenië. Ze was een kleindochter van koningin Victoria van Engeland en transformeerde het tot een zomerresidentie en een museum, waarbij ze het versierde met kunst en meubels uit haar persoonlijke collectie.

Woonde Vlad de Spietser in Kasteel Bran?

Een van de meest intrigerende en controversiële vragen over Kasteel Bran is of het ooit werd bewoond door Vlad de Spietser, de beruchte heerser van Walachije, die het fictieve personage Dracula inspireerde, gecreëerd door de Ierse schrijver Bram Stoker in zijn roman uit 1897. Vlad de Spietser, ook bekend als Vlad III, of Vlad Țepeş, werd geboren in 1431 in de stad Sighişoara, in Transsylvanië. Hij was de zoon van Vlad II Dracul, de voivode (prins) van Walachije, en lid van de Orde van de Draak, een ridderorde gewijd aan de strijd tegen het Ottomaanse Rijk. Vlad III erfde de titel van zijn vader en zijn achternaam, Dracula, wat ‘zoon van de draak’ betekent in het Roemeens.

Vlad III wordt herinnerd vanwege zijn wrede en meedogenloze methoden van regeren en vechten, vooral vanwege zijn kenmerkende praktijk om zijn vijanden en verraders op houten palen te spietsen, als een vorm van marteling en executie. Hij wordt ook gecrediteerd voor het verdedigen van zijn land en volk tegen de Ottomaanse invasie, en voor het weerstaan van de invloed van naburige machten, zoals Hongarije en Polen. Hij regeerde drie keer over Walachije, tussen 1448 en 1476, met verschillende onderbrekingen en conflicten. Hij stierf in de strijd tegen de Ottomanen, en zijn lichaam werd naar verluidt begraven in het Snagov-klooster, nabij Boekarest.

Het historische bewijs van Vlads connectie met Kasteel Bran is schaars en niet doorslaggevend. Sommige bronnen suggereren dat hij op een bepaald moment tijdens zijn turbulente leven mogelijk een korte tijd in het kasteel heeft verbleven, hetzij als gast, gevangene of aanvaller. Er is echter geen definitief bewijs dat hij ooit het kasteel heeft bewoond of bezat. De link tussen Vlad en Kasteel Bran werd voornamelijk tot stand gebracht door de toeristische sector, om bezoekers die gefascineerd zijn door de legende van Dracula aan te trekken en te vermaken.

De legende van Dracula, zoals we die vandaag de dag kennen, is grotendeels gebaseerd op de roman van Bram Stoker, die Roemenië nooit heeft bezocht en die verschillende bronnen en invloeden gebruikte om zijn vampierverhaal te creëren. Stoker koos de naam Dracula voor zijn hoofdpersoon, na het lezen van een boek over de Walachijse geschiedenis, waarin hij de achternaam van Vlad en zijn daden leerde kennen. Hij beschreef het kasteel van Dracula ook als gelegen aan de rand van een klif, vlakbij een rivier, in de bergen van Transsylvanië, wat losjes overeenkomt met de locatie en het uiterlijk van Kasteel Bran. Het kasteel van Stoker is echter ook een product van zijn verbeelding en komt niet precies overeen met het echte Kasteel Bran.

Niettemin heeft Kasteel Bran de associatie met Dracula omarmd en biedt het een verscheidenheid aan attracties en evenementen gerelateerd aan het vampierthema, vooral rond Halloween. Het kasteel herbergt een permanente tentoonstelling van voorwerpen en documenten die verband houden met Vlad de Spietser en Bram Stoker, evenals tijdelijke tentoonstellingen van kunst en literatuur geïnspireerd door Dracula. Het kasteel organiseert ook feesten, concerten, shows en wedstrijden, waarbij bezoekers zich kunnen verkleden als vampiers, kunnen genieten van traditioneel eten en drinken en plezier kunnen hebben in een griezelige sfeer.

Uitzicht op het dorp vanaf Kasteel Bran.
Uitzicht op het dorp vanaf Kasteel Bran.

Hoe kom ik bij Kasteel Bran?

Als u vanuit Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, komt, kunt u een trein, bus, taxi of huurauto nemen naar Brașov, een stad op ongeveer 30 kilometer afstand van Bran. Vanuit Brașov kun je een andere bus of taxi nemen naar Kasteel Bran. De totale reistijd kan variëren van 3 tot 5 uur, afhankelijk van het verkeer en de dienstregeling. Je kunt ook een rondleiding vanuit Boekarest boeken, inclusief vervoer en toegang tot het kasteel.

Als u vanuit het buitenland komt, heeft u verschillende mogelijkheden om naar Roemenië te vliegen. De dichtstbijzijnde luchthaven bij Kasteel Bran is de internationale luchthaven Braşov-Ghimbav, gelegen in Ghimbav, ongeveer 12 kilometer (7,5 mijl) van Braşov. Deze luchthaven is de eerste die in de afgelopen 50 jaar in Roemenië is gebouwd en is in juni 2023 in gebruik genomen. Er worden vluchten van en naar verschillende Europese bestemmingen aangeboden. Vanaf het vliegveld kunt u een taxi, shuttlebus of huurauto nemen naar Kasteel Bran. De reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten en de kosten bedragen ongeveer 10 tot 20 euro.

U kunt ook naar andere luchthavens in Roemenië vliegen, zoals de internationale luchthaven Boekarest Henri Coandă, de internationale luchthaven Sibiu of de internationale luchthaven Cluj-Napoca, en vervolgens de trein, bus of auto nemen naar Brașov en vervolgens naar Kasteel Bran.

Hoe lang heb je nodig bij Kasteel Bran?

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer twee uur uit te trekken voor Kasteel Bran. Dit omvat de tijd die nodig is om het interieur en exterieur van het kasteel te verkennen, evenals het museum en de souvenirwinkels. Misschien wilt u ook wat extra tijd uittrekken om te genieten van het uitzicht en de sfeer van het kasteel en de omgeving.

Kasteel Bran

Kasteel Bran is elke dag, behalve maandag, geopend van 9.00 tot 18.00 uur voor publiek. in de zomer, en van 9.00 tot 16.00 uur. in de winter. Houd er echter rekening mee dat het kasteel tijdens het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn, vooral in het weekend en op feestdagen, dus misschien wilt u uw bezoek dienovereenkomstig plannen. Sommige bronnen suggereren dat de beste tijd om Kasteel Bran te bezoeken tijdens de lente- of herfstmaanden is, wanneer het weer aangenaam is en de drukte kleiner is. Misschien wilt u het kasteel ook vroeg op de dag bezoeken, zodat u meer tijd en ruimte heeft om het in uw eigen tempo te verkennen.