Hvor mye vet du om turkisk mytologi? 12 interessante spørsmål

Hvor mye vet du om turkisk mytologi? 12 interessante spørsmål

Selv om den ikke er like kjent som greske, germanske, egyptiske og skandinaviske mytologier, har turkisk mytologi faktisk et veldig interessant innhold. Utilstrekkelighet av skriftlige kilder og den utbredte spredningen av gamle tyrkere er de to største problemene i studiet av turkisk mytologi. Men vi vet fortsatt mye takket være Orkhon- og Yenisei-inskripsjonene, folkeeventyrene, eposene, sjaman- og tengristbønnene. Denne quizen med 12 spørsmål, laget for å teste deg selv om turkisk mytologi, vil være veldig nyttig for deg å i det minste få en idé om turkisk mytologi, selv om du ikke vet noe.

Hvor Mye Vet Du Om Turkisk Mytologi?

1 / 12

1. I hvilken treform er livets tre i tyrkisk mytologi vanligvis avbildet?

2 / 12

2. Hva betyr «iye» i turkisk mytologi?

3 / 12

3. Hva heter eposet der tyrkerne smeltet et jernfjell?

4 / 12

4. Hvor mange grener er livets tre i turkisk mytologi vanligvis avbildet?

5 / 12

5. Hva betyr «Kalgançı Çak» i turkisk mytologi?

6 / 12

6. Hva heter den bevingede hestefiguren i turkisk mytologi?

7 / 12

7. Skapergud i turkisk mytologi?

8 / 12

8. Hvilken er ikke en av de overnaturlige vesenene i turkiske myter?

9 / 12

9. Hvilket er ikke et av dyrene som anses som hellige i turkisk mytologi?

10 / 12

10. Fruktbarhetsgudinne i turkisk mytologi?

11 / 12

11. Hva heter skapningen i tyrkisk mytologi, som har ansvaret for å ta liv og som vanligvis er avbildet som en svartkledd mann som rir på en svart hest?

12 / 12

12. Hvilket av følgende kan ikke betraktes som et av trossystemene som påvirker turkisk mytologi og turkiske legender?

Your score is

0%

Riktige svar

Siden spørsmålene er tilfeldig ordnet, kan det hende at rekkefølgen nedenfor ikke er kompatibel med rekkefølgen i quizen.

I turkisk mytologi er livets tre vanligvis avbildet med hvor mange grener?

I turkiske myter er livets tre vanligvis avbildet med ni grener. Hver gren symboliserer en av tyrkernes ni stammer, og ifølge noen myter en av de ni menneskerasene på jorden.

Livets Tre i Turkisk Mytologi

Hva betyr iye i turkisk mytologi?

I turkisk mytologi betyr iye beskyttende ånd. I følge turkisk mytologi har trær, dyr og til og med noen livløse gjenstander som fjell sin egen iye. Derfor er det viktig å leve et liv med respekt for naturen.

Hva er eposet der tyrkerne smeltet et jernfjell?

Navnet på eposet der tyrkerne smeltet et jernfjell er Ergenekon. I følge epos av Ergenekon klarte tyrkerne å komme seg ut fra der de ble fengslet ved å smelte et jernfjell foran dem. Det var en blåøyd ulv som veiledet tyrkerne i dette eposet.

Hva betyr Kalgançı Çak i turkisk mytologi?

I turkisk mytologi betyr Kalgançı Çak dommens dag. Den dagen vil det bryte ut en stor krig mellom Ülgen, symbolet på godhet, og Erlik, symbolet på ondskapen. I den krigen vil alt på jorden bli ødelagt bortsett fra Ülgen. Men med Ülgen som gjenoppliver mennesker, vil livet fortsette på sin vei uten Erlik.

Hvem er fruktbarhetsgudinnen i turkisk mytologi?

Navnet på fruktbarhetsgudinnen i turkisk mytologi er Umay. Noen ganger blir hun sammenlignet med modergudinnene i andre mytologier. Hun er beskytteren av gravide kvinner og barn. Hun er avbildet med tre horn eller en krone med tre pigger. De som ikke kunne bli gravide pleide å ofre i gudinnen Umays navn.

I turkisk mytologi, i hvilken treform er livets tre vanligvis avbildet?

I turkisk mytologi er livets tre vanligvis avbildet i form av bøk, sjelden i form av poppel og furu. Livets tre, et ni-grenet bøketre, gir kommunikasjon mellom jorden og den hellige himmelen. På grunn av livets tresymbolikk anses bøketrær som hellige i mange samfunn.

Hva regnes dyrene som hellige i turkisk mytologi?

De helligste dyrene i turkisk mytologi er ulven, hjorten og ørnen. I de proto-tyrkiske samfunnene ble hjorten assosiert med veiledning og visdom. Det helligste dyret blant proto-tyrkerne var hjorten. Men i senere samfunn ga hjorten førsteplassen til ulven, et rovdyr. Dette kan forklares med den sosiologiske endringen i turkiske samfunn. Ulven, akkurat som ørnen, var et av dyrene som ble både fryktet og respektert blant de gamle tyrkerne. Mange samfunn pleide å tro at ørneklør og ørnefjær holdt onde vesener unna.

Hva heter den bevingede hestefiguren i turkisk mytologi?

Navnet på den bevingede hesten i turkisk mytologi er Tulpar. Det er sammenlignet med Pegasus i gresk mytologi. Tulpar er Guds gave til tapre krigere. Takket være Tulpar kan krigere krysse lange avstander raskere enn vinden.

Hvem er skaperguden i turkisk mytologi?

Navnet på skaperguden i turkisk mytologi er Kayra Han. Han er skaperen av alt bortsett fra Tengri. Noen turkiske samfunn i Sibir kjenner ham som Tengris sønn. Han har ingen mor. Livets tre ble plantet av Kayra Han. Han sender lyn til jorden. Derfor regnes lyn og trær truffet av lyn som hellige i noen tyrkiske samfunn.

Hvem er de overnaturlige skapningene i turkiske myter?

De mest populære av de overnaturlige enhetene i turkiske myter er Aldacı Han, Alkarısı, Demirkıynak, Erbörü, Arçura, İtbarak, Karakorşak, Azmıç, Opkan, Ubır, Abra og Yutpa. Derimot er Surtur en jotunn i norrøn mytologi.

11 Skumleste Skapninger i Turkisk Mytologi

Hva heter skapningen i turkisk mytologi, som har ansvaret for å ta liv og er avbildet som en svartkledd mann som rir på en svart hest?

Navnet på skapningen som er ansvarlig for å ta liv i turkisk mytologi er Aldacı Han. Han blir vanligvis presentert som en velskapt, svartkledd mann som rir på en kulsvart hest. Han blir også sammenlignet med dødsengelen i moderne tro.

Døden og Åndenes Dag i Turkisk Mytologi

Hvilken kan ikke betraktes som et av trossystemene som påvirker turkisk mytologi og turkiske legender?

De viktigste trossystemene som påvirker turkisk mytologi og turkiske legender er animisme, sjamanisme og tengrisme. Sikhisme er en indisk religion som dukket opp på slutten av det femtende århundre. Derfor kan et samspill mellom sikhisme og turkisk mytologi ikke nevnes.