De Zin op de Kam uit de Bronstijd die in Israël is Gevonden, is Vertaald

De Zin op de Kam uit de Bronstijd die in Israël is Gevonden, is Vertaald

Epigraaf Daniel Vainstub vertaalde de zin op de ivoren luizenkam die werd gevonden op de Israëlische Sjfela-site en waarvan wordt aangenomen dat deze dateert uit de bronstijd.

Volgens het artikel gepubliceerd in het “Jerusalem Journal of Archaeology” betekent de zin van 17 letters op de kam: “Moge deze slagtand de luizen van het haar en de baard uitroeien.”1

De kam is oorspronkelijk gevonden tijdens opgravingen in de oude stad Lachish (לכיש) in Israël in 2016. De letters op de kam werden echter over het hoofd gezien omdat ze kleiner waren dan drie millimeter. De ontdekker van de letters was Madeleine Mumcuoğlu, een onderzoeksassistent van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Mumcuoğlu zei dat hij de letters ontdekte tijdens het fotograferen van de kam in 2021.

Ruïnes in Lachish
Oren Rozen ©️CC BY-SA 3.0

De kam, die ongeveer 2,5 cm breed en 3,5 cm lang is, heeft brede tanden aan de ene kant en smalle tanden aan de andere kant. Dit laat zien dat de ene kant van de kam wordt gebruikt om het haar te ontwarren en de andere kant om luizen te verwijderen. Net als sommige van de huidige luizenkammen.

Experts denken dat de kam dateert uit 1700 voor Christus, op basis van paleografische analyse. Professor Josef Garfinkel van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem:

We hebben tweemaal radiometrische datering geprobeerd aan de Universiteit van Oxford, maar er was niet genoeg koolstof in de monsters.

De datering is gebaseerd op paleografische analyse, dat wil zeggen de vorm van de letters. We hebben de vroegste vorm, die de Midden-Bronstijd kenmerkt. De kam kan ook uit 1900 voor Christus of 1800 voor Christus zijn, maar voor de zekerheid raden we aan rond 1700 voor Christus.(11 november 2022 – ULUKAYIN)

Het feit dat de kam van ivoor is gemaakt, geeft aan dat de persoon die de kam gebruikt een persoon is met een hoge sociale status. Volgens deskundigen moet ivoor geïmporteerd zijn uit Egypte, aangezien er in het oude Kanaän geen olifanten leefden. Aan de andere kant laat de ivoren luizenkam zien dat zelfs duizenden jaren geleden mensen oorlog voerden tegen luizen, en zelfs mensen met een hoge status werden niet beschermd tegen luizen.

Oudste Zin Geschreven in Eerste alfabet

Er wordt aangenomen dat de eerste stappen op weg naar de uitvinding van het schrift werden gezet in de historische regio Sumerië in Mesopotamië en in Egypte in de laatste helft van het 4e millennium voor Christus. Deze vroege schrijfsystemen bestonden echter uit pictogrammen en hiërogliefen, dat wil zeggen dat ze niet alfabetisch waren.2

Volgens de huidige informatie werd het alfabetische schrift voor het eerst gebruikt in het oude Kanaän in de eerste helft van het 2e millennium voor Christus. Er zijn al eerder tabletten gevonden in het eerste alfabet, ook wel “Kanaänitisch schrift” of “proto-Sinaïtisch schrift” genoemd. Ze bestonden echter uit slechts een paar letters of woorden. Aangezien de tekst op de kam in kwestie een volledige zin is, wordt deze gedefinieerd als “de oudste zin geschreven in het eerste alfabet”.

Het Kanaänitische schrift wordt beschouwd als de voorouder van het Fenicische, Hebreeuwse en Oud-Arabische schrift.  1. A Canaanite’s Wish to Eradicate Lice on an Inscribed Ivory Comb from Lachish“, Jerusalem Journal of Archaeology[]
  2. David STASAVAGE, “Biogeography, Writing, and the Origins of the State“, The Handbook of Historical Economics, ISBN: 9780128158746, Academic Press, 2021, p. 881-902[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments