Tromsø: De Parel Van Het Noorden

Tromsø, een stad in het noorden van Noorwegen, wordt tegenwoordig ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Het stadscentrum ligt op een 10 kilometer lang eiland genaamd Tromsøya. Het is ongeveer 6 meter boven de zeespiegel. Omdat het zich in het noorden van de poolcirkel bevindt, is het een van de populaire bestemmingen voor diegenen die het noorderlicht willen zien, natuurtoeristen en astrofotografen.

Geschiedenis van Tromsø

Archeologische opgravingen die in het gebied zijn uitgevoerd, tonen aan dat Tromsø en het omliggende gebied al minstens 9000 jaar door mensen worden bewoond.1

Het gebied rond Tromsø was in de oudheid het grensgebied tussen de Noorse en Sami-volkeren. De eerste kerk in dit gebied werd gebouwd in 1252, tijdens het bewind van koning Håkon Håkonsson. De kerk in kwestie wordt beschouwd als de meest noordelijke kerk op dat moment.

Tijdens de middeleeuwen leek Tromsø meer op een stad dan op een stad. Na verloop van tijd werd de stad het centrum van de arctische handel.

Tromsø, Noorwegen, Noorderlicht
De Haven van Tromsø

Geografische kenmerken van Tromsø

Een groot deel van de stad Tromsø ligt op het eiland Tromsøya. Het andere deel ligt op het vasteland ten oosten van het eiland. Dit deel van de stad staat bekend als Tromsdalen en is verbonden met Tromsø door een brug en tunnel.

Tromsø, Noorwegen, Noorderlicht
Tromsø-brug

Ten westen van het eiland Tromsøya ligt Kvaløya, het vijfde grootste eiland van Noorwegen. Tromsøya is verbonden met Kvaløya door een brug in de buurt van de luchthaven.

Landvormen

Het gebied rond Tromsø is rijk aan bergen en heuvels. De belangrijkste bergen van meer dan 1000 meter hoog zijn Jiehkkevárri, Hamperokken, Stortinden, Tromsdalstinden, Bentsjordtinden en Lavangstinden. Deze bergen zijn onmisbaar voor zowel trekkingliefhebbers als adrenalineliefhebbers.

Klimaat

Het subarctische klimaat, ook wel het boreale klimaat genoemd, is dominant in heel Tromsø. Hoewel het zich ten noorden van de poolcirkel op de 69e breedtegraad van het noorden bevindt, is het vanwege de Golfstroom niet zo koud als verwacht. De gemiddelde temperatuur in januari ligt tussen de -6°C en -3°C. (21°F – 27°F) De gemiddelde temperatuur in juli ligt rond de 10°C tot 15°C. (50°F – 59°F)

Flora en fauna

Prominente soorten rond Tromsø zijn zeearenden, rendieren, beren, wolven, elanden en raven. Walvissen, zeehonden, dolfijnen en zee-egels zijn de belangrijkste mariene soorten.

De meest voorkomende bomen in Tromsø zijn Betula pubescens (een soort berk), Salix glauca (een soort wilg) en Juniperus communis (een soort jeneverbes). Je kunt ook veel planten en bloemen zien in de Arctic-Alpine Botanical Garden in het stadscentrum.

Demografie

De bevolking van Tromsø is vanaf 2021 ongeveer 77.399 mensen. De bevolkingsdichtheid is dus 31 mensen per km².2

De beste dingen om te doen in Tromsø

1. Zie het noorderlicht. Tromsø is een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Omdat het echter ten noorden van de poolcirkel ligt, zijn de nachten in de zomer niet helemaal donker. Om deze reden is het in de zomer bijna onmogelijk om het noorderlicht te zien. Oktober tot april is de ideale periode om het noorderlicht te zien. Met andere woorden, je moet de lange en koude nachten doorstaan ​​om getuige te zijn van dit unieke natuurverschijnsel.

2. Als het zomer is, zie dan de middernachtzon. Omdat Tromsø ten noorden van de poolcirkel ligt, gaat de zon op sommige dagen in de zomer nooit onder. Als je vakantie in juni en juli valt, kun je getuige zijn van de middernachtzon in plaats van het noorderlicht en interessante foto’s maken.

3. Leer meer over de cultuur van het Sami-volk. Het Sami-volk is een Fins-Oegrische gemeenschap die in het noorden van Scandinavië leeft. Je kunt er op internet naar zoeken en de etnografische musea in de regio bezoeken.

4. Doe mee met de fjordtochten en geniet van de natuur van Noorwegen. Fjorden zijn een van de belangrijkste natuurlijke schoonheden in Noorwegen. Om de fjorden in de buurt van Tromsø te zien, moet u deelnemen aan de dagelijkse rondleidingen die door de reisbureaus worden georganiseerd.

5. Berijd de rendiersleeën. Ritten met rendieren zijn erg populair onder toeristen die Tromsø bezoeken.

U kunt op Visit Tromsø klikken voor meer informatie over Tromsø en om te zien welke activiteiten u kunt ondernemen.

Plaatsen om te bezoeken in Tromsø

Domkerk van Tromsø (Tromsø Domkirke) – De architect van de kathedraal, die in 1861 in neogotische stijl werd gebouwd, is Christian Heinrich Grosch. De kathedraal werd gebouwd met houten materiaal. Het is gelegen in het stadscentrum. Er is ook een buste van de Noorse componist Adolf Thomsen, die in 1903 stierf, aan de noordkant van de kathedraal.

IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) – De Arctische kathedraal, gelegen in Tromsdalen, aan de oostkant van de stad, werd gebouwd in 1965. De architect van het gebouw, dat de aandacht trekt met zijn driehoekige vorm, is Jan Inge Hovig. Op sommige dagen worden er ook middernachtconcerten gehouden in de kathedraal.

Storsteinen – Het is een schilderachtig uitkijkpunt dat ongeveer 420 meter boven het zeeoppervlak ligt. U kunt het te voet of met de kabelbaan bereiken. Storsteinen, een van de meest populaire bestemmingen voor toeristen, is een ideale plek om het stadscentrum en de fjorden panoramisch te zien.

Poolmuseum (Polarmuseet) – Een etnografisch museum over het arctische leven. Op de officiële website van het museum vind je informatie over de huidige tentoonstellingen, openingstijden en toegangsprijzen.

Noord-Noorwegen Kunstmuseum (Nordnorsk Kunstmuseum) – Het is een museum waar visuele werken van Noorse kunstenaars worden tentoongesteld. Er is ook een monument voor Roald Amundsen recht tegenover het museum. Op de officiële website van het museum vind je informatie over de huidige tentoonstellingen, openingstijden en toegangsprijzen.

Arctisch-Alpiene Botanische Tuin (Arktisk Alpin Botanisk Hage) – De botanische tuin, geopend in 1994, wordt beheerd door de Universiteit van Tromsø. Het is 24/7 open en is gratis. Opgemerkt moet worden dat de botanische tuin, waar arctische planten en bloemen worden tentoongesteld, van december tot maart meestal bedekt is met sneeuw.

Gastronomie

Hildr – Een gezellige gastropub aan de Skippergata-straat. Hier kunt u wild, diverse zeevruchten en Noorse kazen proberen. Er zijn ook veganistische opties, maar u moet dit aangeven op het moment van boeking.

Ølhallen – Een historische brewpub* in Storgata-straat. Het werd geopend in 1928. Het is een van de beste plekken om lokale bieren te proeven. Er zijn 72 verschillende bieren om uit te kiezen. Het is een beetje duurder dan andere pubs. Op zondag is het gesloten.

*Pubs die hun eigen bier produceren en schenken.

Agenturet Øl Og Vinbar – Een bar aan de Sjøgata-straat. De bar, die vele soorten bier serveert, zoals witbier, stout en IPA, heeft ook een geweldige wijnselectie. Het is alle dagen van de week tot laat geopend.

Vertshuset Skarven – Een visrestaurant aan de Strandtorget-straat. U kunt veel zeevruchten proeven door te genieten van het uitzicht op zee. Fiskekompaniet en Arctandria Restaurant zijn andere opmerkelijke restaurants voor liefhebbers van zeevruchten.

Risø – Een café aan de Strandgata-straat. Op het menu staan ​​diverse heerlijke koffies en snacks. Het is open tot 17.00 uur, op zondag gesloten. U kunt deze plek kiezen voor het ontbijt. Smørtorget en Kaffebønna zijn andere populaire cafés in Tromsø.

Vervoer

Vanaf 2022 zijn er non-stop vluchten beschikbaar van Frankfurt, Düsseldorf, Helsinki, Gdańsk en Londen naar Tromsø. Indirecte vluchten zijn meestal beschikbaar via de Noorse hoofdstad Oslo. Het duurt ongeveer 1 uur en 50 minuten met het vliegtuig van Oslo naar Tromsø. De luchthaven van Tromsø ligt op ongeveer 5,4 kilometer (3,3 mijl) van het stadscentrum.

Waar te verblijven

Tromsø is een kleine stad, dus bijna alle hotels liggen redelijk dicht bij het stadscentrum. Hotels in Tromsø kunnen voor veel mensen uit het buitenland een beetje duur zijn. Wil je niet veel geld uitgeven aan hotels, dan kun je kiezen voor Smarthotel, Enter Viking Hotel en Comfort Hotel Express. Deze drie hotels zijn allemaal driesterrenhotels en hun prijzen liggen tussen € 130 en € 140 per persoon. Andere opmerkelijke hotels in Tromsø zijn het Radisson Blu Hotel, Clarion Hotel The Edge, Quality Hotel Saga en Scandic Ishavshotel.


  1. Hans Peter BLANKHOLM, “Målsnes 1: An Early Post-glacial Coastal Site In Northern Norway”, Oxbow Books, ISBN: 9781842173435[]
  2. Tromsø (Troms Og Finnmark – Romsa Ja Finnmárku – Tromssa Ja Finmarkku)” Statistisk Sentralbyrå[]