De rotstekeningen ontdekt in Tanum, Zweden, zijn 2700 jaar oud

De rotstekeningen ontdekt in Tanum, Zweden, zijn 2700 jaar oud

Archeologen in Zweden hebben ongeveer 40 rotstekeningen opgegraven op een rotsachtige heuvel in Tanum. Deze eeuwenoude rotstekeningen, die ongeveer 2700 jaar oud zijn, bieden waardevolle inzichten in het leven van de oude bewoners van de regio.

Tanum
Tanum ligt aan de Zweedse westkust, grenzend aan Noorwegen. Het staat bekend om het UNESCO-werelderfgoed Tanum, met eeuwenoude rotstekeningen uit de bronstijd. De gemeente ligt 140 kilometer ten noorden van Göteborg en 170 kilometer ten zuiden van Oslo.

De rotstekeningen zijn gevonden in de buurt van de gemeente Tanum aan de Zweedse westkust. (Dit gebied staat al bekend om zijn oude rotstekeningen, waaronder de gevierde kunst uit de Bronstijd.) Tijdens het zoeken naar nieuwe rotstekeningen stuitten de onderzoekers op een met mos bedekte rotswand die bij nader inzien tekenen van menselijk vakmanschap vertoonde. Met grote opwinding verwijderden ze voorzichtig het mos en onthulden een verbluffende verzameling rotstekeningen die in de granieten rotswand waren geëtst.

De rotstekeningen tonen een breed scala aan afbeeldingen, met schepen, mensen en verschillende dierfiguren, zoals paarden. Het grootste beeldhouwwerk stelt een indrukwekkend schip van 4 meter lang voor, terwijl andere tussen de 30 en 40 centimeter lang zijn.1

De oude kunstenaars creëerden deze meesterwerken hoogstwaarschijnlijk door harde stenen tegen de rotswand te slaan, waardoor een duidelijke witte laag eronder zichtbaar werd, waardoor het houtsnijwerk zelfs van een afstand goed zichtbaar was.

rotstekeningen in tanum
Foto: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

De unieke locatie van de rotstekeningen op een bijna verticale ontsluiting draagt bij aan hun betekenis. Om ze te bestuderen, moesten de onderzoekers een platform bouwen, omdat de rotswand met traditionele middelen niet toegankelijk was. Vanaf dit platform onderzochten ze minutieus de ingewikkelde details van de rotstekeningen, met als doel hun mysteries te ontrafelen en inzicht te krijgen in de oude cultuur die ze heeft voortgebracht.

Bied naast hun technische verdienste de rotstekeningen een waardevol venster op de levens en activiteiten van de oude bewoners van Bohuslän. het Hoewel het exacte doel van het houtsnijwerk onzeker blijft, vermoedt één theorie dat ze mogelijk als eigendomsbewijs hebben gediend. Deze rotstekeningen tonen een levendige maritieme cultuur die bijna 2700 jaar geleden bloeide.

Experts geloven dat de rotstekeningen zijn gemaakt in de zevende of achtste eeuw voor Christus. In die tijd zou de rotswand zich op de rand van een eiland hebben bevonden en diende als een prominent herkenningspunt dat zichtbaar was voor passerende schepen. (De omgeving van de rots is een oude zeebodem.) De overvloed aan afbeeldingen van schepen suggereert dat boten een cruciale rol speelden in het leven van de oude beeldhouwers, die hun verkenning en reizen tussen het eiland en het Zweedse vasteland vergemakkelijkten.

rotstekeningen in tanum
Foto: Foundation for Documentation of Bohuslän’s Rock Carvings

De ontdekking van de rotstekeningen breidt niet alleen het bekende repertoire van rotstekeningen in Bohuslän uit, maar legt ook waardevolle contextuele verbanden met het bestaande oeuvre. De stilistische overeenkomsten tussen deze nieuw ontdekte gravures en die op de Tanum-site, die tussen ongeveer 1700 voor Christus en 500 voor Christus werden uitgehouwen, suggereren continuïteit in artistieke expressie.2

Volgens de onderzoekers staat de bescherming van de rotstekeningen hoog in het vaandel. Onderzoekers zullen innovatieve methoden gebruiken om de gravures te documenteren en te bestuderen zonder schade aan te richten. Door nauwgezette analyse en vergelijking met andere vindplaatsen van rotskunst hopen experts diepere inzichten te krijgen in de oude cultuur en de betekenis van deze gravures binnen het bredere maatschappelijke kader.

Tanum tijdens de Bronstijd

Tijdens de bronstijd bloeide de stad Tanum op als een centrum van historische, culturele en geografische betekenis. Gelegen aan de westkust van Zweden, speelde de ligging aan de kust van Tanum een cruciale rol in zijn welvaart door handel, communicatie en artistieke expressie te vergemakkelijken. Dit tijdperk strekte zich uit van 1800 tot 500 vGT en was getuige van opmerkelijke vooruitgang in metallurgie, sociale complexiteit en culturele interacties.

Geografisch bood de nabijheid van Tanum tot de Skagerrakzee de bewoners toegang tot essentiële maritieme hulpbronnen. Dit kustvoordeel stimuleerde de handel en bevorderde verbindingen met naburige regio’s. De ligging aan de kust van Tanum had ook invloed op de culturele en religieuze praktijken, zoals blijkt uit de fascinerende rotstekeningen die overal in het gebied te vinden zijn.

De rotstekeningen van Tanum, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, staan bekend om hun betekenis voor het begrijpen van het historische en culturele weefsel van de stad. Deze ingewikkelde gravures, die dateren uit de bronstijd, verbeelden diverse onderwerpen zoals boten, dieren en menselijke figuren.3 Ze zijn een voorbeeld van de artistieke bekwaamheid en culturele overtuigingen van de inwoners van Tanum in deze periode.

Artistiek tonen de rotstekeningen in Tanum de uitzonderlijke creativiteit en het vakmanschap van de oude samenleving. Ondanks het gebruik van rudimentaire gereedschappen, bereikten de ambachtslieden opmerkelijke detailniveaus, wat hun vaardigheid en vindingrijkheid benadrukte. De motieven en symbolen die in het houtsnijwerk zijn afgebeeld, geven een visueel verhaal van de culturele, religieuze en sociale aspecten van de stad.

Cultureel bloeide Tanum tijdens de bronstijd als een levendige en onderling verbonden stad. De rotstekeningen bieden een glimp van de overtuigingen en rituelen van de bewoners en werpen licht op hun spirituele praktijken en begrip van hemelse cycli. Symboliek geassocieerd met zonnemotieven, vruchtbaarheid en hemellichamen onthult een eerbied voor natuurlijke krachten. Bovendien suggereert de aanwezigheid van afbeeldingen van dieren hun culturele en spirituele betekenis binnen de samenleving van Tanum.

De historische betekenis van Tanum reikt verder dan de rotstekeningen. Archeologische vondsten, zoals grafheuvels en nederzettingen, wijzen op een goed gestructureerde en georganiseerde samenleving. Deze ontdekkingen benadrukken het belang van voorouderverering en gemeenschapscohesie, en bieden waardevolle inzichten in de sociale dynamiek van Tanum uit de Bronstijd.

  1. Live Science, Owen JARUS, livescience.com, May 30, 2023[]
  2. Ancient Origins, Nathan FALDE, ancient-origins.net, updated May 20, 2023[]
  3. Elevated Rock Art – Towards a maritime understanding of Bronze Age rock art in northern Bohuslän, Sweden” Johan LING, Oxbow Books, 2014, ISBN: 9781782977629[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments