Mammutar i konst, mytologi och folktro

Mammutar i konst, mytologi och folktro

Mammoths… Söt för vissa av oss, skrämmande för andra. Mammutarna, som spelade en viktig roll i det dagliga livet för våra paleolitiska förfäder, dog ut för länge sedan. Men de djupa spår de lämnat i det sociala minnet har inte helt förlorat sin effekt än idag.

Om mammutarna

Mammoths, ett släkte av familjen Elephantidae, tillhör taxonomiskt samma familj som elefanter.

Mammutar var ett skrämmande djur för stenåldersmänniskor på grund av deras enorma storlek. Men hunger har alltid övervunnit rädsla. Mammutar hade varit en av de grundläggande varelserna som mötte proteinbehovet hos både neandertalare och moderna människor. Dessutom hjälpte mammutpälsar till att tillgodose många av de mänskliga behoven, såsom uppvärmning och tak över huvudet. Dessutom var pälsarna ganska funktionella. För på istiden, på grund av klimatanpassning, blev mammutarnas hår ganska långa och fettlagret i pälsen blev tjockare.

Mammutar var ett av de mest jagade djuren i områdena närmare norr. Så mycket att en av de två framträdande hypoteserna för varför mammutar dog ut är att de var överfiskade. Den andra är klimatförändringar, som vi också kan definiera som global uppvärmning.

När dog mammutar ut?

Mammutar dök upp under pliocentiden, för cirka fem miljoner år sedan. Det betyder att mammutar delar samma jord som alla mänskliga arter, från Homo habilis till Homo sapiens. De flesta mammutar dog ut under den preboreala perioden, för cirka 10 300 till 9 000 år sedan. Endast en mycket liten befolkning överlevde på Saint Paul Island i Alaska tills för cirka 5750 år sedan och på Wrangel Island i Ryssland tills för 4000 år sedan.

Mammutar i paleolitisk konst

Grottmålningar och hällristningar innehåller viktiga ledtrådar till människors förhållande till djur. Man kan säga att djursymbolik har en mycket viktig plats särskilt i övre paleolitiska grottmålningar.

Det kunde naturligtvis inte förväntas att det paleolitiska folket, som levde ett jägare-samlare och naturberoende liv, inte tog med mammutar i sin konst. I detta avseende borde det inte vara förvånande att hitta mastodontmålningar i många grottor runt om i världen.

Mammutar i konst, mytologi och folktro
Grottan av Rouffignac, Frankrike

Mammoths, ett av de populära symboliska djuren under den paleolitiska perioden, hade en viktig plats i grottkonsten, särskilt. Medan de flesta av ritningarna var enkla linjer, var några konstfullt detaljerade i formen.1

Några av mammutteckningarna gjordes med madder, några med ett pinnliknande material eller genom att rista den mjuka ytan med ett finger.

Mammutar i konst, mytologi och folktro
Grottan av Pont d’Arc, Frankrike

Även om det finns vissa likheter mellan de övre paleolitiska mammutteckningarna, kan man säga att det inte finns något gemensamt mönster. Det är anmärkningsvärt att även i grottor som ligger mycket nära varandra kan målningarna vara ganska olika när det gäller stil. Man ser dock att känslan av rörelse är dominerande i målningarna i fråga. Vissa teckningar är gjorda med elfenben och några utan elfenben.

De flesta av djuren som ritades på grottväggar under övre paleolitikum var mammut, lejon, noshörning, häst, bison, bergsget, uroxa och hjortdjur.

Verken med mammuttema i övre paleolitisk konst är inte bara grottmålningar. Mammutar har också varit föremål för bärbar konst. Den cirka sju centimeter långa mammutreliefen som hittades nära Brno i Tjeckien daterades till 28 000/22 000 år sedan.

Mammutar i konst, mytologi och folktro

Myter och folktro om mammutar

Som ett resultat av den mastodont-människa interaktionen lämnade mammutar djupa psykologiska spår i stenåldersmänniskornas sociala minne. Detta är uppenbart i både grottmålningar och mytologiska berättelser. Det har funnits många föreställningar om mammutar och mammutliknande mytologiska varelser i nordamerikanska, europeiska och turkisk-sibiriska mytologier.2

Med tanke på det sibiriska klimatet är det inte konstigt att många intakta mammutrester har hittats tack vare den frusna jorden. Men lokalbefolkningens ansträngningar att förstå mammutlämningarna har lett till bildandet av nya myter och folktro. Vissa mammutrester som hittades i Ryssland tolkades av lokalbefolkningen som krigselefanter från Alexander den store.

Enligt en berättelse i norra Sibirien hittade två män en dag två mammuttänder som sticker ut från marken. De spelar trummor och säger några besvärjelser, och mammuten är plötsligt täckt av kött. Alla människor äter det där näringsrika köttet hela vintern. När benen har tagits av allt kött sätts de ihop igen. Tack vare magi täcks benen med färskt kött igen.

En annan intressant tro om mammutar finns i turkisk mytologi. Enligt folktron i turkiska samhällen som bor i Sibirien togs mammutar under jorden för att tjäna Erlik Han, underjordens gud i turkisk mytologi. Mammutarna, som inte vill tjäna Erlik Han och försöker fly till jorden, straffas med frysning och döms till döden. Mammutlik som hittats i den sibiriska taigan pekar på detta. Så, enligt turkisk folktro i nordöstra Sibirien, dog inte mammutar faktiskt ut. De fortsätter att leva under jorden för att tjäna Erlik Han. Om det kallas att leva, förstås…  1. Le mammouth dans l’art paléolithique”, Patrick PAILLET & Sibylle WOLF, L’Anthropologie, Volume 122, Issue 3, June-August 2018, p. 522-545^
  2. Mythological Beings Based On Mammoths, Petr JANDACEK & Louise JANDACEK^
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments