Mammutar I Mytologi Och Folktro

Mammutar I Mytologi Och Folktro

Djur har en viktig roll i våra förfäders dagliga liv. En av dessa är mammutarna, som vi tyvärr inte kan se levande.

Mammutar… De är både intressanta och väldigt skrämmande djur. Ja, vi pratar inte om Manny och Ellie.*

Mammoths, ett släkte av familjen Elephantidae, har alltid varit ett skrämmande djur för stenåldersmänniskor på grund av sin enorma storlek. Men hungern har övervunnit rädslan. Mammutar var ett av de djur som mötte proteinbehovet hos både neandertalare och moderna människor. Dessutom användes mammutpälsar för att hålla värmen. Dessutom var dessa pälsar ganska funktionella. Eftersom mammutar hade långt hår under istiden på grund av klimatanpassning.

Mammutar var ett av de mest jagade djuren i regionerna nära norr. Faktum är att en av de två framträdande hypoteserna för varför mammutar dog ut är att de överjagades. Den andra är klimatförändringen, även känd som global uppvärmning.

Rouffignac-grottan, Frankrike

Mammoths dök upp i i pliocentidens zanclean tidsålder (för ungefär fem miljoner år sedan). Det betyder att de delade samma jord med alla mänskliga arter, från homo habilis till homo sapiens. Men de flesta mammutarna försvann under den preboreala perioden, för cirka 10 300 till 9 000 år sedan. Endast en mycket liten befolkning överlevde på Saint Paul Island i Alaska tills för cirka 5750 år sedan och på Wrangel Island i Ryssland tills för 4000 år sedan.

Myter och Folktro om Mammutar

Som ett resultat av interaktionen mellan mammutar och människor lämnade mammutar djupa psykologiska ärr på stenåldersmänniskor. Detta framgår av både grottmålningar och mytologiska berättelser. Det finns många föreställningar om mammutar och mammutliknande mytologiska varelser i nordamerikanska, europeiska och turkosibiriska mytologier. 1

Med tanke på det sibiriska klimatet borde det inte komma som någon överraskning för oss att många mammutrester har överlevt till denna dag i den frusna jorden. Men lokalbefolkningens ansträngningar för att förstå mammutlämningarna ledde till bildandet av nya myter och folktro. Vissa mammutrester som hittats i Ryssland har av lokalbefolkningen tolkats som krigselefanter från Alexander den store.

En av de intressanta föreställningarna om mammutar finns i turkisk mytologi. Enligt folktroen hos Dolganer och Jakuter som bodde i Sibirien togs de under jorden för att tjäna Erlik Han, den underjordiska guden i turkisk mytologi. Mammutarna, som inte vill tjäna Erlik Han och försöka fly till jorden, straffas med frysning och döms till döden. Mammutkroppar som hittas i den sibiriska taigan tolkas som straffade mammutar. Så enligt folktroen hos shamanistiska Dolganer och Jakuter försvann inte mammutar faktiskt. De fortsätter att leva under jorden för att tjäna Erlik Han. Om man kallar det att leva…

Anteckningar

  • Manny och Ellie: Mammutar i Ice Age-filmer.

  1. Mythological Beings Based On Mammoths, Petr JANDACEK & Louise JANDACEK^
Kunskap multipliceras när den delas: