Mabon Opwinding: Herfstequinox Gevierd in Stonehenge

De historische site in Engeland organiseerde de Mabon -vieringen op de ochtend van 23 september. Veel mensen in het VK verzamelden zich in de vroege uren van de dag in Stonehenge om de zonsopgang te bekijken.

Stonehenge, een van de belangrijkste culturele symbolen van het Verenigd Koninkrijk, werd de focus van de aandacht van bezoekers voor de Mabon en herfstequinox -feesten.

Veel mensen uit verschillende hoeken van het land verzamelden zich in Stonehenge om de zonsopgang met het eerste daglicht te bekijken en de herfstequinox te vieren.

Sommige bezoekers zeiden dat het weer een beetje koeler en bewolkt was dan vorig jaar. De ceremonie ging echter verder, zelfs nadat de zon boven de horizon was opgestaan.

Autoriteiten waarschuwen bezoekers om voorzichtig te zijn en de stenen niet aan te raken, maar sommige experts op het gebied van cultureel erfgoed staan nog steeds sceptisch over het toestaan van historische sites om dergelijke evenementen te organiseren.

Wat is Mabon?

Net als Lughnasadh en Samhain is Mabon een van de drie oogstfestivals in de Keltische cultuur en het Europees heidendom. Het wordt meestal gevierd tussen 21 september en 24 september op het noordelijk halfrond. In Mabon, dat het einde van de zomer en het begin van de herfst symboliseert, worden de concepten balans en dankbaarheid benadrukt.

Op 23 september en 21 maart zijn de lengte van de dag en nacht gelijk over de hele wereld. Het concept van evenwicht in Mabon haalt zijn wortels van deze gelijkheid. Vanaf 23 september gaat de superioriteit van licht in de duisternis. Op het noordelijk halfrond zijn de nachten langer dan de dagen vanaf nu. Deze periode, die samenvalt met de vierde week van september, is de periode waarin het huidige gewas wordt beoordeeld na de oogst voor de komende winter. Het concept van dankbaarheid in Mabon haalt zijn wortels van deze oogst.

Fall autumn fruits mabon
Gabriele M. Reinhardt | Herfstfruit

In Mabon -vieringen worden vers geoogste seizoensgebonden vruchten zoals appels, druiven en vijgen meestal geconsumeerd. Soms worden wierook zoals salie en kaneel verbrand.

Geschiedenis van Stonehenge

Hoewel wordt gedacht dat de structuren in Stonehenge zijn gebouwd in de bronstijd, geeft de aanwezigheid van neolithische graven in het gebied aan dat het land rond Stonehenge sinds veel vroegere tijden door mensen wordt gebruikt.1

Stonehenge, een van de belangrijkste culturele symbolen van het Verenigd Koninkrijk door de geschiedenis heen, werd in 1986 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er worden elk jaar veel feesten gehouden in Stonehenge, zoals Lughnasadh, Mabon en Samhain.  1. Lives Before and After Stonehenge, Journal of Archaeological Science: Reports 20, 2018, 692-710[]