Een Vikinghal die vermoedelijk 1000 jaar oud is, opgegraven in Denemarken

Een Vikinghal die vermoedelijk 1000 jaar oud is, opgegraven in Denemarken

Jon Olav Eikenes ©CC BY 2.0 | Representatief beeld

Archeologen van Nordjyske Museer vonden een grote Vikinghal in Hune, Noord-Denemarken. Men denkt dat de overblijfselen ongeveer 1000 jaar oud zijn.

Bij opgravingen in Hune, zo’n 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kopenhagen, zijn onlangs de resten gevonden van een gebouw waarvan men dacht dat het een Vikinghal was.

Op basis van de architectonische kenmerken van de overblijfselen wordt aangenomen dat het dateert uit de periode van Harald Blåtand. Dit betekent dus dat de hal ongeveer 1000 jaar oud is.

Wie is Harald Blåtand?
Harald Blåtand is de koning van Denemarken, die regeerde van 958 tot 985/987. Hij was de zoon van Gorm en Thyra, maar zijn geboortedatum is onbekend. Harald Blåtand staat ook bekend als de koning die het christendom in Denemarken introduceerde. De huidige Bluetooth-technologie is vernoemd naar de bijnaam van Harald Blåtand, “blauwe tand”

Ambtenaren van Nordjyske Museer maakten bekend dat de hal ongeveer 10 meter breed en 40 meter lang is.

De opgegraven Vikinghal.
Nordjyske Museer

Archeoloog Thomas Rune Knudsen zei dat de structuur de grootste in zijn soort is die in de afgelopen 10 jaar is ontdekt en dat er nog nooit eerder een soortgelijke structuur in Noord-Jutland is gevonden.

Thomas Rune Knudsen verklaarde ook dat er mogelijk andere constructies rond de hal zijn en dat de opgravingen in 2023 zullen worden voortgezet.

Hoewel wordt aangenomen dat de hal ongeveer 1000 jaar oud is op basis van zijn stilistische kenmerken, zullen archeologen proberen de exacte leeftijd van de structuur te achterhalen door middel van radiokoolstofdatering. Gedetailleerde informatie over de ouderdom en architectonische kenmerken van het gebouw zal naar verwachting in de toekomst met het publiek worden gedeeld.

Op basis van de grootte van de hal denken archeologen dat deze niet bij een gewoon huis hoorde. De zaal werd waarschijnlijk gebruikt voor bijeenkomsten door de politieke elite. Het is in deze hal dat de toekomst van Noord-Jutland mogelijk is gevormd, zegt Thomas Rune Knudsen.

De Hune-steen is een van de slechts twee runenstenen die ooit in Vendsyssel zijn ontdekt. Het is gedateerd tussen 970 en 1020. Op de steen staat geschreven dat drie broers genaamd Hove, Thorkil en Thorbjørn de steen hebben opgericht voor hun vader, Runulv den Rådsnilde.
Nordjyske Museer

Sommige archeologen denken dat de hal mogelijk toebehoorde aan de familie van Runulv den Rådsnilde, gebaseerd op een runensteen gevonden in de buurt van Hune. Er wordt echter ook gesteld dat de huidige gegevens onvoldoende zijn om dit te bewijzen.Harald I van Denemarken (Wikipedia)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments