Alkarısı: En Hekselignende Kvinne i Turkisk Mytologi

En ond kvinne i rødt. Hun kan like gjerne kalles en heks. Noen likner henne også med Adams første kone, Lilith. Hun er kjent for å drepe babyer og barselkvinner. I så henseende kan det sies at hun er i opposisjon til gudinnen Umay, beskytteren av barn og gravide i turkisk mytologi.

Hvem er Alkarısı eller Albis?

Alkarısı er en ond enhet som tros i mange samfunn av turkisk og altaisk opprinnelse. Hun er også kjent som Albis eller ganske enkelt Al i noen regioner. Imidlertid er det også de som tror at Alkarısı og Albis er forskjellige enheter. De fysiske og psykologiske lidelsene forårsaket av Alkarısı kalles «Albastı».

Alkarısı er en ond kvinne kledd i rødt. Men i noen regioner sies det at hun ikke bruker rødt, tvert imot er hun redd for rødt. Hun blir ofte fremstilt som en stygg heks, men hun blir også sjelden fremstilt som en forførende kvinne. Det sies at hun bor på øde steder som fjell, i skogkledde områder hvor hun lett kan gjemme seg, i innsjøer langt fra bosetninger og i trehuler.

Postpartum Kvinnes Største Frykt

Alkarısı hjemsøker barn og kvinner som nettopp har født. Favorittmaten hans er babylever. Av denne grunn prøver hun å drepe små barn, spesielt nyfødte babyer. Dette er grunnen til at den enheten kvinner som nettopp har født, frykter mest er Alkarısı. Faktisk ble til og med dyr som katter og hunder ikke tillatt i rommet til kvinnen som nettopp hadde født, på grunn av mistanke om at Alkarısı kunne ha form av et dyr.

Folkloristen Zekeriya Karadavut siterte imidlertid T. D. Bayaliyeva som kilde og skrev at det kirgisiske folket brakte ørner til stedet der kvinnen fødte, fordi de trodde at ørnen holdt Alkarısı og onde enheter unna.1

I følge mytene og historiene om tyrkiske samfunn nær Sør-Sibir, spesielt kasakhiske tyrkere og kirgisiske tyrkere, nærmer Alkarısı seg mennesker i form av rever og geiter.2

Måten å Holde Alkarısı Unna: Jern og Offer

Det sies i mange lokaliteter at Alkarısı er redd for jern. Av denne grunn ble jerngjenstander som kniver eller nåler lagt under putene til kvinner som nettopp hadde født.3

Bruken av jern som et beskyttende materiale ser ut til å være relatert til jernets hellighet i samfunn av tyrkisk opprinnelse. I tillegg ble det hevdet at lyden av pistolen holdt Alkarısı unna.

En annen måte å holde Alkarısı unna er å ofre et lite drøvtyggende dyr. I denne metoden ble leveren til et dyr som en sau servert til Alkarısı. Det ble antatt at Alkarısı som spiste leveren til dyret ikke ville skade babyen eller kvinnen.

Den Sosiale Underbevisstheten

Alkarısı er i hovedsak et uttrykk for menneskelig frykt i den sosiale underbevisstheten. Av denne grunn kan onde enheter som Alkarısı finnes i mange samfunn.

Se også: Elleve Skumleste Skapninger i Tyrkiske og Altaiske Myter

Frykten for å miste nyfødte babyer og de psykologiske lidelsene som kan sees hos kvinner etter fødsel har blitt tilskrevet onde enheter som Alkarısı. Depressiv atferd utløst av ubalanse i hormonnivåer regnes som symptomer forårsaket av Alkarısı.

Troen på enheter som Alkarısı har vært innflytelsesrik i Sentral-Asia, Sibir, Kaukasus og noen deler av Anatolia inntil helt nylig. Men i dag kan det sies at Alkarısı for det meste møtes i mytologibøker, filmer og eventyr.  1. «Kırgız Masallarında Mitolojik Unsurlar«, Zekeriya KARADAVUT[]
  2. «Aus Sibirien», Wilhelm RADLOFF, 1893, ISBN: 9789757651666[]
  3. Türklerde Tabiat Üstü Varlıklar Ve Bunlarla İlgili Kabuller, İnanmalar, Uygulamalar, Ayşe DUVARCI, Başkent Üniversitesi, 2005[]