Et Naturlig Vidunder i Tyrkia: Çatköy og Elevit

Rize Çamlıhemşin Elevit
Foto: Kadir KARA (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Çatköy og Elevit, de nye favorittene til naturturismeelskere, ligger i Tyrkia. Siden de bare er åtte kilometer fra hverandre, får de ofte besøk av turister samme dag.

Fırtına-dalen og Çatköy

Çatköy er en landsby som ligger i den østlige Svartehavsregionen i Tyrkia, i enden av Fırtına-dalen. Det er 92 km fra provinssenteret i Rize og 26 km fra distriktssenteret Çamlıhemşin. De som kommer fra Trabzon og Rize bør svinge til veien til Çamlıhemşin før de kommer til Ardeşen distriktssenter og følge Fırtına-dalen. De som kommer fra Artvin og Georgia kan også følge Fırtına-dalen for å nå Çatköy og Elevit.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Hvis du ikke tar en pause etter å ha kommet inn i dalen, kan du nå Çatköy etter omtrent 70-90 minutter avhengig av hastigheten din. Men siden du får lyst til å fotografere de storslåtte skjønnhetene du vil møte underveis, blir nok denne gangen litt lengre.

Fırtına-dalen er en veldig god rute for både naturelskere og ekstremsportentusiaster. Fırtına-elven er førstevalget for raftingelskere i regionen. Du vil allerede se mange fasiliteter underveis.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Noen minutter etter ankomst til distriktssenteret i Çamlıhemşin, vil veien dele seg i to. På dette stadiet må du fortsette på veien på høyre side (vest), det vil si i retning Zilkale (et middelalderslott). Veien til venstre fører direkte til Ayder. Hvis det er før ettermiddagen, kan du også besøke Zilkale.

Etter denne svingen vil du se at trærne blir tettere. De er de berømte buksbomskogene i Fırtına-dalen, som WWF har uttalt bør beskyttes. Dessverre står de i fare for å tørke ut på grunn av en soppsykdom de pådro seg i 2010. Av denne grunn har biologisk bekjempelse vært praktisert i regionen i lang tid.

Når du beveger deg gjennom skogene, kommer du først til Meydanköy. Du vil se hytter, autentiske vandrerhjem og bungalower på veien. Kort tid etter det kommer du til Çatköy. Imidlertid er Çatköy faktisk 300 meter over veien. Veikantseksjonen er mer kjent som Çat Düzü.

Hvis du ikke har spist en matbit på veien, er Çat Düzü et ideelt sted for en piknik over tusenfryd og gule ranunkler.

Elevit

Etter å ha tilbrakt litt tid i Çat Düzü, er det på tide å dra til Elevit. Veien deler seg i to igjen, men denne gangen går du til venstre.

Veien til Elevit

Avstanden mellom Çat Düzü og Elevit er omtrent åtte kilometer. Avhengig av veiforholdene og hastigheten din, kan du komme dit på 40-60 minutter. Selv om veien er grus, kan du gå til Elevit med alle typer biler. Du kan ta en pause ved siden av buebroene på veien og ta vakre bilder.

Elevits Historie

Før historien til Elevit er det nødvendig å kort snakke om hva yaylaen er. Yayla er navnet som er gitt til sommerhøylandsbosetninger på tyrkisk. Folk som driver med dyrehold drar til høylandet om sommeren for å beite dyr. De bor der i tre-fire måneder i grovbygde hus og kommer tilbake om høsten. De siste årene har disse tettstedene blitt et av de populære stedene for naturturismeelskere og de som er lei sommervarmen.

I følge Nişanyan-ordboken stammer ordet «Elevit» fra det armenske ordet «Elihovid», som betyr høyplatå.1

Etnograf, prest og forfatter Per Minas Bijishkyan, som levde i det osmanske riket på 1800-tallet, definerte Elevit som en armensk bosetning i sin bok «History and Geography of the Black Sea Coast» skrevet mellom 1817 og 1819. Det er kjent at Hemshin folk bodde i yayla under den republikanske perioden.

Grønt Paradis i Tåken

Elevit er nå offisielt kjent som Yaylaköy, men lokalbefolkningen bruker navnet Elevit i dagliglivet.

Elevit, i en høyde av ca 1900 meter ligger i skjæringspunktet mellom tre daler. Det er omgitt av toppene Kızılkaya, Güncan og Vaçakar, som er over 3000 meter høye.

Du kan ta på snøen selv i juli i Elevit.

Antall hus i Elevit er litt over hundre. Husene ble bygget med tre- og steinmaterialer. Det er en liten matbutikk i yaylaen, men det er ikke klart når den er åpen og når den er stengt.

Selv om yaylaen har en fredelig atmosfære og en gunstig natur for campere, er camping ikke tillatt i yayla-senteret. Fordi dyr kan skape problemer mens de beiter. Av denne grunn anbefales det at de som ønsker å campe går litt langt fra sentrum av yayla.

Den beste tiden å reise til Elevit er fra slutten av april til begynnelsen av oktober. Fra november til april er yaylaen vanligvis dekket med snø.

Transportere

Du må gå til Rize for å besøke Çatköy og Elevit, men det er ingen internasjonale flyvninger til Rize. Derfor kan du ankomme Trabzon flyplass og reise til Rize med buss. Det tar omtrent en time mellom Rize sentrum og Trabzon.

Hvis du ikke finner et fly til Trabzon lufthavn, anbefaler vi deg å sjekke flyreiser via Istanbul eller Ankara. Det er også direktefly fra Istanbul og Ankara til Rize.  1. «Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi», Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website[]

Stengt for kommentarar.