Fakta om Bran-slottet i Romania: Draculas slott eller en del av en fiktiv myte?

Bran-slott i Transylvania, Romania

Hvis du leter etter et spennende og mystisk reisemål for din neste ferie, bør du kanskje vurdere å besøke Bran-slottet i Romania. Denne middelalderfestningen, som ligger på en høyde i hjertet av Transilvania, er en av de mest populære attraksjonene i landet, og tiltrekker seg hundretusenvis av besøkende hvert år. Men hva gjør dette slottet så spesielt og fascinerende? Svaret ligger i dens potensielle forbindelse til en av de mest kjente og fryktede karakterene i litteratur og historie: grev Dracula.

Hvor er Bran slott?

Bran-slottet ligger i landsbyen Bran, omtrent 25 kilometer (16 miles) sørvest for byen Brașov, i regionen Transilvania.

Transilvania
Transilvania er en historisk og kulturell region i det sentrale Romania, avgrenset av Karpatene, som har en rik og mangfoldig arv, påvirket av rumenere, ungarere, tyskere og andre etniske grupper. Transilvania er også kjent for sine naturskjønne landskap, pittoreske landsbyer, befestede kirker og slott, hvorav mange har legender og historier knyttet til seg.

Bran slott under blå time.
Bran slott under blå time.
Foto: Ryanawsomemccleary (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0 DEED

Når ble Bran-slottet bygget?

Bran-slottet ble bygget på 1300-tallet, på stedet for en tidligere trefestning som ble reist av den teutoniske orden, en tysk militær og religiøs orden, på 1200-tallet. Steinslottet ble bestilt av kong Ludvig I av Ungarn, som ga sakserne i Kronstadt (Brașov) privilegiet til å bygge og forsvare slottet, i bytte mot deres lojalitet og støtte. Slottet var ment å tjene som et strategisk punkt for kontroll og forsvar, vokte grensen mellom Transilvania og Valakia, og beskytte handelsrutene som gikk gjennom fjellovergangen.

Slottet gjennomgikk flere modifikasjoner og utvidelser gjennom århundrene, og endret utseende og funksjon i henhold til behovene og preferansene til dets eiere og beboere. Slottet fungerte som en kongelig residens, en militær garnison, en tollpost og et fengsel, blant andre roller. Den mest betydningsfulle renoveringen fant sted på 1900-tallet da slottet ble eiendommen til dronning Marie av Romania. Hun var et barnebarn av dronning Victoria av England og forvandlet den til en sommerresidens og et museum, og dekorerte den med kunst og møbler fra hennes personlige samling.

Bodde Vlad Țepeș i Bran-slottet?

Et av de mest spennende og kontroversielle spørsmålene om Bran Castle er om det noen gang ble bebodd av Vlad III, den beryktede herskeren av Valakia, som inspirerte den fiktive karakteren Dracula, skapt av den irske forfatteren Bram Stoker i hans roman fra 1897. Vlad III, også kjent som Vlad Țepeș, ble født i 1431, i byen Sighișoara, i Transilvania. Han var sønn av Vlad II Dracul, som var voivode (prins) av Valakia, og et medlem av Dragon Order, en ridderorden dedikert til å bekjempe det osmanske riket. Vlad III arvet farens tittel og etternavnet hans, Dracula, som betyr «sønn av dragen» på rumensk.

Vlad III huskes for sine grusomme og hensynsløse metoder for å herske og slåss, spesielt for sin signaturpraksis med å spidde fiendene og forræderne sine på trepåler, som en form for tortur og henrettelse. Han er også kreditert for å forsvare sitt land og folk fra den osmanske invasjonen, og motstå innflytelsen fra nabomaktene, som Ungarn og Polen. Han styrte Valakia tre ganger, mellom 1448 og 1476, med forskjellige avbrudd og konflikter. Han døde i kamp, kjempet mot osmanerne, og kroppen hans ble angivelig gravlagt ved Snagov-klosteret, nær Bucuresti.

De historiske bevisene på Vlads forbindelse til Bran-slottet er knappe og ufattelige. Noen kilder antyder at han kan ha oppholdt seg på slottet i en kort periode, enten som gjest, fange eller angriper, på et tidspunkt i løpet av sitt turbulente liv. Imidlertid er det ingen definitive bevis på at han noen gang har bodd eller eid slottet. Koblingen mellom Vlad og Bran-slottet ble hovedsakelig etablert av turistnæringen, for å tiltrekke og underholde besøkende som er fascinert av legenden om Dracula.

Legenden om Dracula, slik vi kjenner den i dag, er i stor grad basert på romanen til Bram Stoker, som aldri besøkte Romania, og som brukte ulike kilder og påvirkninger for å lage sin vampyrhistorie. Stoker valgte navnet Dracula for hovedpersonen sin, etter å ha lest en bok om Valakias historie, hvor han lærte om Vlads etternavn og hans gjerninger. Han beskrev også Draculas slott som plassert på kanten av en klippe, nær en elv, i fjellene i Transilvania, noe som løst samsvarer med beliggenheten og utseendet til Bran-slottet. Stokers slott er imidlertid også et produkt av hans fantasi, og det samsvarer ikke nøyaktig med det ekte Bran-slottet.

Likevel har Bran-slottet omfavnet sin tilknytning til Dracula, og det tilbyr en rekke attraksjoner og arrangementer relatert til vampyr-temaet, spesielt rundt Halloween. Slottet er vertskap for en permanent utstilling av gjenstander og dokumenter relatert til Vlad the Impaler og Bram Stoker, samt midlertidige utstillinger av kunst og litteratur inspirert av Dracula. Slottet arrangerer også fester, konserter, show og konkurranser, hvor besøkende kan kle seg ut som vampyrer, nyte tradisjonell mat og drikke og ha det gøy i en skummel atmosfære.

Utsikt over landsbyen fra Bran-slottet.
Utsikt over landsbyen fra Bran-slottet.

Hvordan komme seg til Bran slott?

Hvis du kommer fra Bucuresti, hovedstaden i Romania, kan du ta tog, buss, taxi eller leiebil til Brașov, en by omtrent 30 kilometer fra Bran. Fra Brașov kan du ta en annen buss eller taxi til Bran slott. Den totale reisetiden kan variere fra 3 til 5 timer, avhengig av trafikken og tidsplanen. Du kan også bestille en guidet tur fra Bucuresti som inkluderer transport og inngang til slottet.

Kommer du fra utlandet har du flere alternativer for å fly til Romania. Den nærmeste flyplassen til Bran-slottet er Brașov-Ghimbav internasjonale lufthavn, som ligger i Ghimbav, omtrent 12 kilometer (7,5 miles) fra Brașov. Denne flyplassen er den første som er bygget i Romania de siste 50 årene, og den startet i drift i juni 2023. Den tilbyr flyreiser til og fra flere europeiske destinasjoner. Fra flyplassen kan du ta en taxi, en skyttelbuss eller en leiebil til Bran slott. Reisetiden er omtrent 20 minutter og kostnaden er rundt 10 til 20 euro.

Du kan også fly til andre flyplasser i Romania, for eksempel Bucuresti Henri Coandă internasjonale lufthavn, Sibiu internasjonale lufthavn eller Cluj-Napoca internasjonale lufthavn, og deretter ta tog, buss eller bil til Brașov og deretter til Bran slott.

Hvor lang tid trenger du på Bran slott?

Generelt anbefales det å sette av ca. to timer til Bran-slottet. Dette inkluderer tiden som trengs for å utforske slottets interiør og eksteriør, samt museet og suvenirbutikkene. Det kan også være lurt å sette av litt ekstra tid til å nyte utsikten og atmosfæren i slottet og omgivelsene.

Bran-slottet

Bran-slottet er åpent for publikum hver dag, unntatt mandager, fra kl. 09.00 til 18.00. om sommeren, og fra 9.00 til 16.00. om vinteren. Du bør imidlertid være klar over at slottet kan bli ganske overfylt i høysesongen, spesielt i helger og ferier, så det kan være lurt å planlegge besøket deretter. Noen kilder antyder at den beste tiden å besøke Bran-slottet er i løpet av vår- eller høstmånedene, når været er behagelig og folkemengdene er mindre. Det kan også være lurt å besøke slottet tidlig på dagen, for å ha mer tid og plass til å utforske det i ditt eget tempo.