Artefakter og Museer i Ukraina i Fare på Grunn av Krig

Kulturminner, historiske steder, museer, monumenter og gjenstander står i fare for skade og tyveri i det russisk-okkuperte Ukraina.

Den russiske okkupasjonen, som startet 24. februar 2022 og fortsatt fortsetter, skader også kunst- og kulturarven i Ukraina.

Den ferske evalueringsrapporten fra FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) avslørte skaden på kulturarven i Ukraina. I løpet av de siste fire månedene har mange historiske bygninger, kirker, biblioteker, monumenter og museer blitt skadet rundt Kyiv, Kharkiv og Donetsk.

Ivankiv-museet i Nord-Ukraina har Blitt Ubrukelig

Kort tid etter den russiske invasjonen av Ukraina ble Ivankiv lokalhistoriske museum, som ligger nord i Kyiv oblast, under ild som følge av bombardementene. Selv om noen av gjenstandene i museet ble reddet av lokalbefolkningen under brannen, ble mange av dem ødelagt eller skadet.

Kort tid etter at museet ble skadet, ga det internasjonale museumsrådet (ICOM) en uttalelse som fordømte Russland.

Det var Skulpturer fra den Skytiske Epoken i Museet i Mariupol

Et lokalt museum i Mariupol, på kysten av Azovhavet, sør i Donetsk oblast, ble skadet av brann under beleiringen av Mariupol. Noen av kunstverkene i museet ble overført til de omkringliggende museene og varehusene.

Museet i Mariupol inkluderte steinskulpturer fra skyterne så vel som nyere gjenstander. Det forventes at detaljert informasjon om de skadede gjenstandene i museet vil bli ferdigstilt etter inventarstudiene.

Ukrainske myndigheter rapporterte at bortsett fra museer ble mange historiske steder, gamle kirker, monumenter, statuer, malerier og etnografisk materiale skadet og noen ble ødelagt. Noen tjenestemenn hevder at det er bevisst kulturhærverk.

Faktisk hadde Vladimir Putin tidligere antydet at han ikke så på Ukraina som et ekte land.1

Vladimir Putin sier han ikke ser på Ukraina som et ekte land. (Februar 2022)

Melitopol-ordfører Ivan Fedorov Sergeyevich, som ble holdt fanget av russiske styrker i en kort periode, hevdet i april i fjor at russiske soldater hadde stjålet skytiske gullgjenstander fra et museum.

UNESCO-tjenestemenn gjentok sin oppfordring til Russland om å overholde folkeretten på grunn av ødeleggelsen av kulturelle verdier.

Haagkonvensjonen: Det er en traktat opprettet i 1954 for beskyttelse av kulturelle verdier under væpnede konflikter og ratifisert av 133 land i dag. Symbolet på traktaten, som Russland også er part i, er kjent som det blå skjoldet, og bruken er begrenset.

Det er rapportert at det ikke har vært noen negativ situasjon for strukturene på verdensarvlisten, som Grotteklosteret og St. Sofia-katedralen i hovedstaden Kyiv.  1. Ukraine is not even a state.”, The London School of Economics and Political Science, 01.07.2020[]