Odesa, havnebyen i Ukraina, er på UNESCOs liste over verdensarv

Det historiske sentrum av byen Odesa, som er den viktigste havnebyen i Ukraina og også kjent som «Svartehavets perle», er tatt med på UNESCOs liste over verdensarv i fare.

Kunngjøringen ble gjort onsdag 25. januar 2023 på den offisielle Twitter-kontoen til UNESCO. I kunngjøringen ble det opplyst at det historiske sentrum av Odesa var inkludert i både listen over verdensarv og listen over verdensarv i fare.

Samme dag kunngjorde UNESCO på sin offisielle Twitter-konto at landemerkene til det gamle kongeriket Saba i Jemen og den internasjonale messen i Tripoli var inkludert på listen over verdensarv i fare. Dermed nådde antallet eiendommer på listen over verdensarv i fare 55.

Odesa, som har blitt bombet mange ganger siden begynnelsen av krigen mellom Ukraina og Russland, har vært på UNESCOs agenda i lang tid. UNESCO-tjenestemenn hadde tidligere uttalt at det bør iverksettes nødstiltak for å beskytte kulturarven i Odesa.

Artefakter og Museer i Ukraina i Fare på Grunn av Krig

Til slutt, med avgjørelsen tatt onsdag 25. januar 2023, ble det historiske sentrum av byen Odesa inkludert på listen over verdensarv i fare. Det ble også opplyst at det på grunn av den pågående krigen ble anvendt fremskyndet prosedyre. Avgjørelsen ble ønsket velkommen i Ukraina og i mange andre land. Men russiske tjenestemenn sa at det var en politisk beslutning.

Det antas at inkluderingen av den historiske byen på listen over verdensarv i fare vil sikre at den historiske byen blir bevart fra ytterligere ødeleggelse.

Tidligere har UNESCO tilbudt å hjelpe til med å reparere to kunstmuseer som ble skadet av krigen.

odesa
Havnen i Odesa

Havnen i Odesa, som ligger ved Svartehavskysten, spiller en nøkkelrolle i Ukrainas maritime handel.

Liste over verdensarv i fare
Listen er satt sammen i henhold til artikkel 11/4 i verdensarvkonvensjonen, og har som mål å øke bevisstheten om trusler. Per 25. januar 2023 er det 55 eiendeler på listen. Verdensarvkomiteen kan be om ytterligere tiltak mot eiendeler på denne listen.

Luftangrep mot Odesa

I 2022 begynte de første russiske luftangrepene mot Odesa i slutten av februar.

  • I angrepet 24. februar mistet 22 mennesker livet. Alderen til de avdøde varierte fra 26 til 52.
  • mars skadet russiske styrker en gassrørledning. 3. mars sank de et skip i havnen i Odesa.
  • Den 21. mars åpnet russiske krigsskip tilfeldig ild mot noen mål i Odesa.
  • Den 23. april slo russiske styrker til et militært anlegg og to bygninger. Ordføreren i Odesa kunngjorde at åtte mennesker døde.
  • mai ble rullebanen til flyplassen i Odesa skadet i et missilangrep fra Russland. Samme dag ble et helikopter skutt ned og 5 personer mistet livet.
  • mai skjøt russiske tropper raketter mot tre varehus og et kjøpesenter. Det ble rapportert at en person døde.
  • juli ble en leilighet ødelagt av Russland. Mer enn 20 mennesker ble rapportert å ha omkommet. Den russiske pressesekretæren Dmitrij Peskov hevdet at bygningen ble brukt til militære formål.
  • september skadet to ubemannede militærfly en administrativ bygning nær havnen.

Eksterne linker