Interessante funn avdekket i Spania viser at noen neandertalere har samlet opp dyrehodeskaller

Interessante funn avdekket i Spania viser at noen neandertalere har samlet opp dyrehodeskaller
Bison priscus
Nature Human Behaviour (Javier Trueba/MSF)

Under en utgravning i nærheten av Madrid har arkeologer gravd fram fossiler som viser at noen neandertalergrupper akkumulerte dyrehodeskaller. Vel, hva betyr det?

I følge artikkelen publisert i Nature Human Behavior torsdag 26. januar 2023, ble de aktuelle fossilene avdekket i et hulegalleri i Pinilla del Valle, omtrent 70 km nord for Madrid. Forfatterne av artikkelen sa at funnene viser at noen neandertalergrupper hadde en praksis med å samle dyrehodeskaller.1

Arkeologer tror at på grunn av mangelen på post-kraniale bein og tenner som ble funnet i hulen, gikk dyrene i oppløsning utenfor hulen og kranien ble senere brakt inn i hulen.

Interessante funn avdekket i Spania viser at noen neandertalere har samlet opp dyrehodeskaller
Kranielt bein (Stephanorhinus hemitoechus)
Nature Human Behaviour (Mario Torquemada/MAPCM)

Selv om det er kjent at noen stammer av Homo sapiens som levde av jakt og sanking hadde tradisjoner som at hodeskalle akkumulerte av forskjellige årsaker, var ikke neandertalere kjent for å ha lignende praksis, med unntak av noen få kontroversielle eksempler.

Kunstens Opprinnelse og de Tidlige Eksemplene på Paleolittisk Kunst

Forfatterne av artikkelen anslår at funnene er jakttrofeer og forbinder dem med neandertalersymbolikk. Derfor støtter dette teoriene om at neandertalere hadde evnen til å tenke symbolsk som moderne mennesker.

João Zilhão, forskningsprofessor ved Universitetet i Lisboa, uttalte i en e-post til ULUKAYIN at dette ikke er noe som trenger demonstrasjon:

«Neandertalernes evne til symbolsk tenkning er ikke noe som trenger demonstrasjon. Det er et faktum som har vist seg i løpet av de siste 25 årene at mange oppdagelser og studier, nemlig de som angår at de er de tidligste hulemalere.»

Faunarester

Arkeologer uttalte at de fant totalt 2265 faunarester over 2 cm i lengde på nivå 3, som de undersøkte. I tillegg bemerket de at noen av beinene var svarte fordi de var utsatt for brann.

Noen analyser ble gjort for å datere beinene på nivå 3, men uten resultater. Imidlertid ble en trekullprøve fra nivå 2 funnet å være omtrent 43 tusen år gammel. Basert på dette antas prøvene på nivå 3 å være minst 43 tusen år gamle.

De fleste av de undersøkte beinprøvene ble identifisert som steppebison (Bison priscus), urokse (Bos primigenius), hjort (Cervus elaphus), villhest (Equus ferus), villkatt (Felis silvestris) og huleløve (Panthera spelaea). Det meste av hodeskallerestene tilhører arter med kranievedheng (horn og gevir).

Interessante funn avdekket i Spania viser at noen neandertalere har samlet opp dyrehodeskaller
Gneis ambolt ©️CC BY-SA 4.0
Nature Human Behaviour

Arkeologer fant også ambolter, hammersteiner, flak og verktøy som tilhører Moustérien-industrien på utgravningsstedet.  1. Baquedano, E., Arsuaga, J.L., Pérez-González, A. et al. A symbolic Neanderthal accumulation of large herbivore crania, Nature Human Behaviour, 2023[]