120 millioner år gammelt fossil funnet i Kina har en fuglelignende kropp, en dinosaurlignende hodeskalle

120 millioner år gammelt fossil funnet i Kina har en fuglelignende kropp, en dinosaurlignende hodeskalle

Det bisarre fuglefossilet som finnes i Nord-Kina har en hodeskalle som ligner på en Tyrannosaurus rex. Det aktuelle fossilet kan inneholde ledetråder om utviklingen av fugler.

Fossilet ble funnet i Nord-Kina, i et område hvor dinosaurrester og tidlige fuglearter er blitt avdekket. Ved å undersøke fossilet konkluderte forskerne at de hadde å gjøre med en slekt fra tidlig kritt.

Fossilet, identifisert som Cratonavis zhui, ble rapportert 2. januar 2023 via en artikkel publisert på Nature Ecology & Evolution.1

Kina, fossil, Cratonavis, vitenskap, paleontologi
Chinese Academy of Sciences / Zhao Chang

Studien avslørte at hodet til fossilet er nesten identisk med dinosaurenes. Fossilet støtter også teorier for evolusjonær mosaikk i tidlig fuglediversifisering.

Hva er mosaikk-evolusjon?
Mosaikkevolusjon eller evolusjonær mosaikk refererer til evolusjonære endringer som skjer uten samtidige endringer i enkelte kroppsdeler eller organer. For eksempel, selv om evnen til å gå på to ben utviklet seg hos tidlige Homo-arter, utviklet ikke hjernen seg i samme hastighet.

Forskere som brukte datatomografi for å undersøke fossilet var i stand til å få detaljert informasjon på denne måten.

Det faktum at fossilet har en langstrakt scapula og første metatarsal gjør det forskjellig fra alle kjente fuglearter. Dette betyr at Cratonavis zhui har en spesiell plass i den evolusjonære veien fra dinosaurer til moderne fugler.

Kina, fossil, Cratonavis, vitenskap, paleontologi
Chinese Academy of Sciences / Wang Min

Evolusjon av fugler
Fugler begynte å utvikle seg fra theropodene, en kladde av dinosaurer, i løpet av juraperioden, for rundt 200 millioner år siden til 150 millioner år siden. Mange paleontologer ser på fugler som dinosaurer som overlevde kritt-paleogen-utryddelsen som skjedde for 66 millioner år siden.

Paleontologer sitter Cratonavis taksonomisk mellom Archaeopteryx og Ornitothoraces.  1. Li, Z., Wang, M., Stidham, T.A. et al. Decoupling the skull and skeleton in a Cretaceous bird with unique appendicular morphologies. Nat Ecol Evol 7, 20–31, 2023[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments