Okunev Helleristninger Og Eurasiske Solguddommer

Okunev Helleristninger Og Eurasiske Solguddommer

Okunev-kulturen, en av de sør-sibirske arkeologiske kulturene, fant sted i Khakasia og landene rundt, som nå er en del av den russiske føderasjonen. Røttene til Okunev-kulturen dateres tilbake til slutten av det 3. årtusen f.Kr. Folk i denne kulturen levde av jakt og innsjøfiske. Antropologiske levninger beviser at de fleste Okunev-mennesker hadde mongoloide trekk, men kaukasoide trekk er også funnet. 1

Det er kunstnerisk interessante figurer i de arkeologiske levningene og stelene fra Okunev-kulturen. Åndslignende abstrakte tegninger, sjamanistiske symboler, fantastiske dyr, kosmologiske tegn og antropomorfe guddommer er de vanligste figurene.

En stele fra Okunev-kulturen. Det antas at tegningen på stelen er en slags solgudinne.

Solhodede zoomorfe eller antropomorfe tegninger er også funnet utenfor Okunev kulturgeografi og i senere tider. (Saimaluu Tash helleristninger i Kirgisistan og Tamgaly-Tas helleristninger i Kasakhstan)

Solguddommer

Solen var høyt respektert i de turkiske samfunnene som dominerte Okunevs kulturgeografi og de eurasiske steppene. Den tyrkiske forfatteren Doğan Avcıoğlu skrev at Hun-keiserne tilbad solen hver morgen. 2

Solen, som generelt beskrives med feminine trekk som liv, helse eller fruktbarhet, er guddommeliggjort med Gün Ana og Kuyaş i det tyrkiske pantheon.

I turkisk mytologi er Gün Ana navnet på solgudinnen. Hun sitter i himmelens syvende etasje. Hennes ekvivalent i ungarsk mytologi er Nap Anya.

Navnet på solguden i turkisk mytologi er Kuyaş (også kjent som Gün Ata). Han er sønn av skaperguden Kayra Han og broren til Ülgen. Ülgen er også en slags skapergud. Imidlertid representerer han den velvillige og humane siden til Kayra Han, den viktigste skaperguden. Ülgen er også ofte avbildet med solen og lyset. Han sitter i 16. etasje på himmelen. I følge Altai-sjamanlegender var det Ülgen som lærte folk å lage ild. Begrepet «solens skaper» brukes ofte om Ülgen i sjamanistiske bønner. 3

Gudtegninger som skinner som solen har blitt funnet i mange sivilisasjoner. En av de viktigste gudene i slavisk mytologi, Dazhbog er ofte avbildet med en skinnende sol på bakhodet. Saulė, solgudinnen fra baltisk mytologi, er også ofte avbildet med en skinnende sol på bakhodet, eller med sollignende blondt hår.

Saulė idol funnet i landsbyen Palūšė i Litauen.

Solgudinnen Sól (også kjent som Sunna) i germanske myter er også avbildet på lignende måter som gudene nevnt ovenfor. Sól er også broren til måneguden Máni. I følge den islandske historikeren Snorri Sturluson er Sól og Máni Mundilfaris barn. 4

En skildring av Máni og Sól, laget av den danske illustratøren Lorenz Frølich.

Navnet på solgudinnen i samiske myter, et folk av finsk-ugrisk opprinnelse, er Beaivi. Solen er viktigere for samene som bor i Nord-Skandinavia enn for andre samfunn. Noen dager om vinteren står ikke solen i det hele tatt, siden en del av denne regionen ligger innenfor polarsirkelen. Dette gjør solgudinnen viktigere. Det er derfor noen dager tidligere ble reinsdyr ofret i Beaivis navn.

Samisk sjamantromme. Korset i midten av trommelen symboliserer solen.

Det skal bemerkes at Beaivi er avbildet som en gud, ikke en gudinne i noen myter. 5

Päivätär i finsk mytologi, Usil i etruskisk mytologi, Helios i gresk mytologi og Amaterasu i japansk mytologi er andre viktige solguddommer i Eurasia.


  1. Андрей Викторович ГРОМОВ – Происхождение и связи населения окуневской культуры^
  2. Doğan AVCIOĞLU, Türklerin Tarihi, ISBN: 9789754780208^
  3. Abdülkadir İNAN, Eski Türk Dini Tarihi, ISBN: ‎9786056600975^
  4. Poetisk Edda – Prosa Edda^
  5. Lite Om Samisk Förkristen Religion^
Kunnskap multipliseres når den deles: