Mysterieuze Ontdekking in Slowakije: Skeletten Zonder Hoofd Gevonden

Mysterieuze Ontdekking in Slowakije: Skeletten Zonder Hoofd Gevonden

Archeologen deden onlangs een huiveringwekkende ontdekking in Slowakije. In het westen van het land zijn veel skeletten zonder hoofd uit het Neolithicum gevonden.

Archeologen die onderzoek deden naar vroege neolithische nederzettingen in het westen van Slowakije, stuitten op een massagraf dat dateert van ongeveer 7.000 jaar geleden. Volgens de eerste onderzoeken zijn er skeletten van 35 verschillende individuen in het graf.

Het meest huiveringwekkende aan de skeletten die zijn gevonden in de buurt van een stad genaamd Vráble, is dat ze bijna allemaal zonder hoofd zijn. Op één na hebben alle 35 skeletten die in het graf zijn gevonden geen schedel. Het enige skelet met een schedel is van een klein kind.

Archeologen en antropologen die de ontdekking deden, denken dat de meeste skeletten in de tombe toebehoren aan jongeren tussen 18 en 35 jaar. De exacte leeftijd van de skeletten zal echter worden bepaald na antropologische analyse.

De positie van de skeletten in het graf geeft aan dat de lichamen willekeurig in de greppel werden gegooid.

Vergelijkbare skeletten zonder hoofd werden gevonden in de buurt van Vráble in onderzoek uitgevoerd door de Slowaakse Academie van Wetenschappen – Instituut voor Archeologie.1

Drie Naburige Nederzettingen

Er zijn drie naburige nederzettingen in de buurt van het massagraf waar de skeletten werden ontdekt. Een van deze drie nederzettingen, die voor die periode als vrij groot kon worden beschouwd (Bandkeramische Cultuur, 5250-4950 v. Chr.), was omgeven door een sloot.

De vondst van skeletten in de sloot roept vele mogelijkheden op. Voor professor Martin Furholt is het als een strafrechtelijk onderzoek dat elk detail grondig moet worden geëvalueerd.

Martin Furholt, hoogleraar protohistorische archeologie en sociale archeologie, zegt dat deze sloot een begraafplaats zou kunnen zijn voor sociale verschoppelingen, zoals criminelen. De onthoofding van de skeletten ondersteunt deze hypothese. Furholt wijst er echter op dat deze lijken die in de sloot zijn begraven een boodschap kunnen zijn aan de goden of de natuur.

Professor Martin Furholt vertelde ULUKAYIN in een online correspondentie van 6 oktober 2022 over de ontdekkingen:

We weten nog niet precies hoe die hoofden zijn verwijderd, peri- of postmortem. Bovenste wervels ontbreken altijd, maar tot nu toe hebben we geen snijtekens gevonden. We wachten dus met meer specifieke interpretaties.”

Dr. Katharina Fuchs, van het Instituut voor Klinische Moleculaire Biologie (CAU), zei het volgende in dezelfde correspondentie:

We hebben geen bewijs voor een trofee-gerelateerd ritueel of zelfs een conflict-gerelateerd scenario voor Vráble. Verder en gedetailleerder onderzoek van de botten is nodig om mogelijke scenario’s te onderzoeken wanneer en hoe de hoofden werden verwijderd (sommige hebben bijvoorbeeld nog hun eerste nekwervels en we zijn nog niet zeker van snijwonden. Een gewelddadige “onthoofding” is dus niets om nu over te schrijven). We zijn ook niet zeker van het exacte leeftijdsprofiel van de doden.”

Katharina Fuchs stelde dat verleidelijke “dramatische” uitspraken in de media vermeden moeten worden en gaat als volgt verder:

Zeker is: de schedels leken een heel specifieke betekenis te hebben voor deze gemeenschap, zoals mijn collega Martin al zei (veel opties! magisch, ritueel, persoonlijk…). En dit, naast het aantal individuen, maakt de bevinding zo uitzonderlijk in de LBK (Bandkeramische Cultuur) context.”

Wat zou de reden kunnen zijn waarom er tussen de vondsten in het graf niemands hoofd werd gevonden, behalve een klein kind? Waarom hebben ze het hoofd van het kind niet verwijderd? Zouden degenen in het graf volwassen personen kunnen zijn die misdaden hebben begaan? Zuzana Hukeľová, een osteoarcheoloog van het Instituut voor Archeologie van de Slowaakse Academie van Wetenschappen, beantwoordde deze vragen:

De vondst van een kind is twijfelachtig en we weten er geen antwoord op. Om de vraag te beantwoorden, zouden we moeten begrijpen waarom de volwassen individuen in de put werden geplaatst. Het kind had gewoon in de put kunnen worden toegevoegd zonder enige vorm van Het kan daar zijn begraven omdat het geen geldig lid van de samenleving vertegenwoordigde (nog te jong), dus zijn schedel was niet zo “kostbare” trofee als die van een volwassene, wie weet?

In het Neolithicum is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om te zeggen wie een ‘crimineel’ was (en welke daden als misdaden werden beschouwd). De mensen zonder hoofd die in de loopgraaf zijn begraven, kunnen degenen zijn die oorspronkelijk in de nederzetting woonden, of degenen uit de andere twee nederzettingen, of totale buitenlanders. Op het veld hebben we geen duidelijk spoor van geweld opgemerkt, maar dat betekent niet dat die personen niet zijn gestorven door een gewelddadige dood, aangezien niet alle gewelddadige ontmoetingen sporen achterlaten op botten (bijvoorbeeld verdrinking, steken in de maag, verstikking, vergiftiging. ..). Dus zonder een gedetailleerde analyse is het erg ingewikkeld om te zeggen wat de redenen waren voor de dood van de mensen die in Vráble begraven waren. Er zijn honderden scenario’s mogelijk en we moeten heel voorzichtig zijn om met de meest waarschijnlijke te komen.” (11 oktober 2022)

Onder de menselijke resten die eerder in de buurt van Vráble werden ontdekt, bevonden zich veel skeletten zonder hoofd.2  1. Das Rätsel der kopflosen Skelette“, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, 04.04.2022^
  2. The Burials and Human Remains from the LBK and Želiezovce Settlement Site of Vráble“, Archaeology In The Žitava Valley I, Nils Müller-Scheeßel & Zuzana Hukeľová, Sidestone Press, 2020^
Kennis vermenigvuldigt zich wanneer ze wordt gedeeld: