Activisten Gooien Aardappelpuree naar het 130 Jaar Oude Schilderij van Claude Monet

In Duitsland gooiden twee klimaatactivisten aardappelpuree naar een 130 jaar oud schilderij van Claude Monet. Na het incident zijn vier mensen aangehouden.

Het incident vond plaats in het Museum Barberini, een kunstmuseum in Potsdam, op zondag 23 oktober 2022. Twee klimaatactivisten in oranje vesten gooiden een gele vloeistof naar het schilderij “Meules” uit 1891 van de Franse impressionistische schilder Claude Monet. Daarna plakten ze hun handen aan de muur met lijm en zeiden dat iedereen in een klimaatramp verkeert.

Al snel werd duidelijk dat de gele vloeistof die bijna het hele schilderij bedekte, aardappelpuree was.

Een actiegroep genaamd Letzter Generation (Laatste Generatie), die kritiek heeft op het beleid van de Duitse regering ten aanzien van de productie van fossiele brandstoffen, eiste de verantwoordelijkheid op.

Een soortgelijk protest werd onlangs ook gehouden in Londen. Op 14 oktober gooiden twee klimaatactivisten tomatensoep naar een schilderij uit 1888 van de Nederlandse post-impressionistische schilder Vincent van Gogh.

Volgens de verklaring op het officiële Twitter-account van Museum Barberini is het schilderij niet ernstig beschadigd doordat het geglazuurd was. Ambtenaren en kunstliefhebbers maken zich echter nog steeds zorgen dat de protesten zich over de hele wereld zullen verspreiden.

Volgens het Duitse persbureau DPA zijn vier bij het incident betrokken personen door de Duitse politie aangehouden.

Op woensdag 26 oktober 2022 wordt het schilderij na de schoonmaakwerkzaamheden weer tentoongesteld.

Over het Schilderij

“Meules” maakt deel uit van een serie van 25 werken geschilderd door Claude Monet tussen 1890 en 1891. In deze serie beeldt Monet geoogste graanstapels af in verschillende seizoenen en op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende lichthoeken.

Claude Monet – Meules (1891)

Het schilderij, voltooid in 1891, is 92 cm breed en 73 cm lang. Monet wilde de aandacht vestigen op de graanstapels door gebruik te maken van de diagonale compositie.

Het schilderij, dat in 2019 op een veiling werd gekocht door de Duitse zakenman Hasso Plattner voor ongeveer 110 miljoen dollar, is sinds 2020 te zien in Museum Barberini.1  1. Monet ‘Meules’ painting sells for record $110.7 million at auction, CNBC, 14.04.2019[]

Reacties zijn gesloten.