Beroemde winterschilderijen

Winterschilderijen zijn kunstwerken die op de best mogelijke manier de betoverende schoonheid van de natuur weerspiegelen. Elke bevroren waterdruppel lijkt op een juweel. Met sneeuw bedekte bergen, oogverblindende ijzige meren, bevroren rivieren en glinsterende ijskristallen die aan boomtakken hangen… Deze unieke details van de natuur zijn door de geschiedenis heen een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Schilders hebben talloze werken in verschillende stijlen en thema’s gecreëerd door de schoonheid van deze elementen te benutten.

De jagers in de sneeuw (Pieter Bruegel)

Pieter Bruegel was een Vlaamse schilder die actief was tijdens de Renaissance en vooral bekend stond om thema’s zoals landschappen en dorpsleven. Hij werd geboren tussen 1525 en 1530 en overleed in 1569. Zijn werken worden erkend vanwege hun gedetailleerde composities en rijke kleurenpaletten.

Voltooid in 1565, toont “De jagers in de sneeuw” jagers en het omringende plattelandsleven te midden van de barre omstandigheden van de winter. Het maakt deel uit van Bruegels serie schilderijen met als thema de seizoenen. Het kunstwerk portretteert een uitgestrekt landschap, met een bevroren meer in de verte, met sneeuw bedekte heuvels en een tafereel waar mensen en honden op een koude winterdag aan het jagen zijn.

Bruegels aandacht voor detail combineert de schoonheid van het winterseizoen met de uitdagende omstandigheden binnen hetzelfde kader. Hierdoor presenteert het kunstwerk niet alleen een schilderachtige winterse scene aan de kijkers, maar brengt het ook de kou en de ontberingen van de winter over.

Een winterlandschap bij Kasteel Buren (Jan Abrahamsz Beerstraaten)

Jan Abrahamsz Beerstraaten, die leefde tijdens de Gouden Eeuw van de 17e eeuw in Nederland, staat over het algemeen bekend als een schilder die gespecialiseerd was in landschapskunstwerken. De kunstenaar staat met name bekend om zijn meesterschap in stadsgezichten en zeegezichten. In zijn olieverfschilderijen beeldde hij de waterwegen, havens en steden van Holland af. Beerstraaten wordt erkend vanwege zijn levendige weergave van schepen, havens en het stedelijke leven, evenals zijn vaardige gebruik van perspectief.

Het schilderij van Beerstraaten, dat een winterse scène bij Kasteel Buren portretteert, weerspiegelt levendig het dagelijks leven van die tijd en de activiteiten die de winter met zich meebrengt. Het kunstwerk valt op door zijn gedetailleerde compositie en realistische stijl, met de kenmerkende eigenschappen van de klassieke Nederlandse landschapsschilderkunst. De reflecties van ijs in de winterse scène, de details rond menselijke figuren en de zorgvuldige aandacht die aan het kasteel is besteed, zijn een weerspiegeling van het nauwgezette werk van de kunstenaar.

Winterlandschap (Caspar David Friedrich)

Caspar David Friedrich werd geboren in Duitsland in 1774 en overleed in 1840. Hij was een van de leidende schilders van de Duitse Romantische periode. Zijn kunst richtte zich intensief op thema’s zoals spiritualiteit, natuur en de nietigheid van de mensheid tegenover de natuur.

“Winterlandschap” is een van Friedrichs werken die de nadruk legt op emotionele diepte en de relatie tussen natuur en mensheid. Voltooid in 1811, weerspiegelt het schilderij typisch een prachtig winters tafereel in Friedrichs stijl. Elementen zoals een landschap bedekt met sneeuw, hoge bomen en een verre kerk bieden de kijker een geïsoleerde natuurlijke setting.

Winterlandschap in Vordingborg (Johan Christian Dahl)

Johan Christian Dahl, geboren in Bergen in 1788, was een schilder die bekend stond om zijn afbeeldingen van natuurlijke landschappen en die beïnvloed werd door de Romantische periode. Dahl was gespecialiseerd in het portretteren van de bergen, fjorden en zeegezichten van Noorwegen. Hij benadrukte de kracht en het drama van de natuur in zijn werken en bracht romantische gevoelens tot uiting in zijn landschappen.

Een van de beroemde landschapsschilderijen van Johan Christian Dahl heet “Winterlandschap in Vordingborg”. Dit schilderij toont een winters tafereel dat Dahl schetste in de stad Vordingborg in Denemarken.

De ijsbergen (Frederic Edwin Church)

Frederic Edwin Church was een van de landschapsschilders uit de 19e eeuw in Amerika. Geboren in 1826, stond Church bekend om zijn schilderijen die Amerikaanse landschappen afbeeldden, en hij was een prominente figuur in de Hudson River School.

“De ijsbergen” is een grootschalig olieverfschilderij dat Church voltooide in 1861. Hij creëerde dit kunstwerk op basis van zijn indrukken van reizen naar de kusten van Newfoundland en Labrador in 1859. Het schilderij, momenteel tentoongesteld in het Dallas Museum of Art, toont massieve ijsschotsen die in zee drijven.

Het schilderij heeft een afmeting van ongeveer 1,64 m × 2,85 m (5,4 ft × 9,4 ft). Frederic Edwin Church werkte op een groot formaat om de dramatische en indrukwekkende kenmerken van het landschap te benadrukken. De enormiteit en realisme van de ijsschotsen vallen op door uitzonderlijke details en het samenspel van licht.

Kleine Russische ossenwagen (Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski)

De beroemde Russische schilder Ivan Konstantinovitsj Ajvazovski werd geboren in Feodosia, dat zich binnen de grenzen van het huidige Oekraïne bevond onder het Russische Rijk, in 1817, en overleed in 1900. Ajvazovski staat bekend om zijn zeeschilderijen en heeft gedurende zijn artistieke carrière meer dan 6000 kunstwerken gecreëerd. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijke vertegenwoordigers van de 19e-eeuwse Russische kunst.

“Kleine Russische Ossenwagentje” is een van de zeldzame landschapsschilderijen van Ajvazovski, dat afwijkt van zijn gebruikelijke zeeschapschilderijen. Voltooid in 1866, toont dit kunstwerk enkele bomen en een dorpswoning op een uitgestrekt besneeuwd terrein. In het midden van het schilderij reist een ossenwagen langs de met sneeuw bedekte weg, als centraal punt in het totale landschap.

Schaatsers in het Bois de Boulogne (Pierre-Auguste Renoir)

Pierre-Auguste Renoir was een van de vooraanstaande figuren onder de Franse impressionistische schilders. In zijn schilderijen portretteerde hij vaak landschappen in de buitenlucht, menselijke figuren en scènes uit het maatschappelijke leven.

Voltooid in 1868, toont het schilderij “Schaatsers in het Bois de Boulogne” mensen die schaatsen op ijs tijdens de winter in het Bois de Boulogne, een beroemd park in Parijs. Het schilderij laat individuen zien die over het ijs glijden, omgeven door levendige kleuren en een impressionistische stijl. Dit werk, gecreëerd met de karakteristieke snelle en losse penseelstreken van de impressionisten, weerspiegelt een tafereel van buitenactiviteiten en sociale interacties uit die periode.

In dit schilderij gebruikte Renoir de invloed van licht en kleuren om een gevoel van beweging en levendigheid te creëren. Naast de ontspannen en vrije houdingen van de menselijke figuren, wilde hij de plezierige sfeer van dat moment overbrengen op de kijker.

De ekster (Claude Monet)

De Franse schilder Claude Monet was een van de belangrijkste figuren van de impressionistische beweging. Hij werd geboren in 1840 en overleed in 1926. Monet stond erom bekend vaak buiten te werken om de natuur en de veranderende effecten van licht vast te leggen.

Het schilderij “De ekster”, voltooid in 1869, is een van Monets belangrijkste werken. Het kunstwerk toont de meesterschap van de kunstenaar in het afbeelden van natuurlijke landschappen. Het schilderij toont een scène uit de tuin van het familiehuis van Monet in Sainte-Adresse.

Jager in een winterbos (Walter Moras)

Walter Moras was een van de Duitse schilders actief aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Moras stond vooral bekend om zijn landschapsschilderijen. Geboren in Berlijn, begon de kunstenaar ook daar zijn kunstcarrière.

Walter Moras richtte zich voornamelijk op beboste gebieden, dorpslandschappen en rivierscènes in zijn kunstwerken. Het schilderij “Jager in een winterbos”, voltooid in 1876, weerspiegelt een thema dat consistent is met de algemene stijl van de kunstenaar. Het schilderij toont een jager en zijn jachthond die wandelen tussen grote bomen in een met sneeuw bedekt bos.

Winterlandschap (Paul Gauguin)

Franse schilder Paul Gauguin was een van de pioniers van het post-impressionisme. Hij werd geboren in 1848 en overleed in 1903. Gauguin stond bekend om zijn exotische en emotionele schilderijen, waarbij hij als schilder de emotionele en symbolische potentie van kleuren en patronen wilde verkennen.

Voltooid in 1879, toont Gauguins “Winterlandschap” de impressie van een koude winterdag. Kale bomen en met sneeuw bedekte huizen domineren het landschap van het schilderij.

“Winterlandschap” toont een meer symbolische benadering vergeleken met het impressionisme. Het behoort tot een periode waarin de kunstenaar probeerde de realiteit weer te geven door middel van emotionele en symbolische uitdrukkingen in plaats van een directe representatie.

Boulevard de Clichy (Paul Signac)

Paul Signac was een Franse neo-impressionistische schilder die invloedrijk was aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Hij staat bekend om zijn gebruik van de techniek genaamd pointillisme in zijn schilderijen. Deze techniek steunt op het gebruik van kleine stipjes van verschillende kleuren naast of over elkaar geplaatst om schilderijen te creëren.

Het werk van Paul Signac genaamd “Boulevard de Clichy”, voltooid in 1886, weerspiegelt het straatleven van Parijs en het stedelijke landschap van die tijd. Dit boulevard in Montmartre was een levendig gebied vol met kunstenaars en entertainmentlocaties gedurende die periode. De mensen en gebouwen op de straat benadrukken de levendigheid van de boulevard.

Patrijzen in de sneeuw (Józef Chełmoński)

Józef Chełmońsk, een van de prominente realistische schilders van Polen, staat bekend om zijn meesterschap in het afbeelden van natuurlijke landschappen en het plattelandsleven. Hij creëerde voornamelijk kunstwerken die boeren, natuur en boerderijscènes uitbeelden. Over het algemeen hanteerde hij een realistische benadering om de schoonheid van de natuur en de oprechtheid van het plattelandsleven weer te geven.

Zijn schilderij getiteld “Patrijzen in de sneeuw” is een van de werken van de kunstenaar die zich richt op dieren. Zoals de naam al aangeeft, is het een schilderij dat patrijzen op de sneeuw afbeeldt. Voltooid in 1891, is het schilderij momenteel te zien in het Nationaal Museum in Warschau.

Sleeritje (Rudolf Koller)

De Zwitserse schilder Rudolf Koller besteedde een aanzienlijk deel van zijn kunstcarrière aan het creëren van werken die dieren en het plattelandsleven afbeeldden. Zijn focus lag vaak op koeien en paarden.

Het schilderij “Sleeritje”, voltooid in 1892, is een van de belangrijke werken die de karakteristieke stijl van de kunstenaar weerspiegelt. Koller beeldde menselijke en dierlijke figuren af in een met sneeuw bedekte omgeving met gedetailleerde composities. In het midden van het schilderij staat een slee beladen met brandhout.

Winterdag in Roskilde (Laurits Andersen Ring)

Laurits Andersen Ring, die een belangrijke plaats inneemt in de kunstgeschiedenis van Denemarken, beeldde onderwerpen af zoals portretten, landschappen en scènes uit het dagelijks leven. De werken van de kunstenaar weerspiegelden invloeden van verschillende kunststromingen zoals symbolisme en sociaal realisme. Terwijl sommige van zijn stukken symbolische betekenissen droegen, bevatten andere elementen die specifiek zijn voor het sociaal realisme door maatschappelijke problemen en de moeilijkheden van het dagelijks leven af te beelden.

“Winterdag in Roskilde” is een kunstwerk voltooid door Laurits Andersen Ring in 1929. Het schilderij toont een winterdag in de stad Roskilde. Met sneeuw bedekte straten en huizen aan de linkerkant van het schilderij vallen op als focale punten. Aan de rechterkant van het schilderij zijn de torens van de Roskilde-kathedraal te zien, die nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

  • Wikipedia contributors. “Winter landscapes in Western art” Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 17 Oct. 2022. Web. 19 Dec. 2023