Imbolc i mytologi, paganism och wicca: ursprung, seder och traditioner

Imbolc'u simgeleyen mumlar.

Imbolc är en hednisk högtid som betyder att naturen vaknar ur sin dvala och att våren närmar sig. Trots sitt keltiska ursprung firas det av många människor i olika länder idag. Det förknippas ofta med begrepp som renhet, förnyelse, hopp och fertilitet.

Vad är Imbolc?

Imbolc är en gammal keltisk festival som förebådar den annalkande våren. Det anses vara en av de åtta högtiderna (sabbat) av Årets hjul, enligt Wicca-religionen.

Det är oklart vad Imbolc, även känd som Imbolg, betyder. Nora Kershaw Chadwick, en filolog som specialiserat sig på keltiska studier, skrev dock att ordet Imbolc härrör från den gammalirländska frasen ”i mbolc” som betyder ”i magen”. Detta anses vara en hänvisning till dräktigheten hos tackor som är på väg att gå in i lammningssäsongen.1

Vissa lingvister har hävdat att ordet Imbolc kan ha härletts från gammalirländska eller protokeltiska ord som betyder rensning, spirande eller mjölk.

När firas Imbolc?

Traditionellt firas Imbolc den 1/2 februari varje år på norra halvklotet. Detta datum infaller den 1/2 augusti på södra halvklotet.

Vissa som använder sig av astronomiska och astrologiska beräkningar kan basera det på vilken dag som helst mellan 1 och 7 februari. Dessa datum sammanfaller också med mitten av perioden mellan vintersolståndet och vårdagjämningen.

Imbolcs historia

Man tror att rötterna till Imbolc-firandet går tillbaka till antiken.

Kammaren vid gisslans hög, en gammal gånggrav byggd i Irland mellan 3350 f.Kr. och 2800 f.Kr., är bara upplyst två gånger om året. Dessa är datumen för Samhain och Imbolc, som motsvarar början av november och början av februari. Baserat på detta hävdar vissa forskare att datumen för Samhain och Imbolc är betydelsefulla för invånarna i Irland, sedan den neolitiska perioden.2

Enligt en berättelse som heter Tochmarc Emire, som går tillbaka till senast 1000-talet e.Kr., är Imbolc en av de fyra gaeliska säsongsbetonade festivalerna. (De andra är Beltane, Lughnasadh och Samhain.) Som symboliserar vårens början, enligt historien, är Imbolc också tiden då fåren mjölkas.3

Imbolc och den keltiska gudinnan Brigid

Brigid är en gudinna i keltisk mytologi förknippad med visdom, konst, poesi, helande, fertilitet, eld och skydd. I Sanas Cormaic, en ordbok som beräknas ha skrivits under 900-talet eller början av 1000-talet e.Kr., står det skrivet att poeter dyrkade Brigid.

Professor Pamela Berger, som är specialiserad på medeltida konst, har skrivit att Saint Brigid är den kristnade versionen av gudinnan Brigid.4 Därför antyder vissa forskare att Imbolc kan ha varit en festival som hölls för att hedra gudinnan Brigid tidigare.

Hur firar man Imbolc?

Även om Imbolc fortsätter att firas i många länder idag, kan olika seder och traditioner ses bland nyhedniska samhällen.

Imbolc är en tid att se fram emot varmare dagar. Därför är många saker förknippade med solen och våren också förknippade med Imbolc.

Snödroppar
(Nötljus, maskrosor och snödroppar anses vara förebud om den annalkande våren.)

De vanligaste traditionerna är att tända eld eller ljus, bränna rökelse, göra Brigid halmdockor, dekorera huset med fårfigurer och blommor förknippade med tidig vår, använda kristaller som frammanar solen och konsumera mjölkprodukter.

Imbolc i Wicca

I Wicca betraktas Imbolc som en av sabbaterna på Årets Hjul och är förknippad med Brigid.

I vissa Wicca-traditioner kan Imbolc-firanden fokusera mer på teman som femininitet och fertilitet. Medan man betonar det feminina principen symboliserat av Brigid, kan vissa grupper välja att inte inkludera män i dessa firanden. Dock kan sådana praxis och firanden variera beroende på varje Wicca-samhälles preferenser. Vissa kan också inkludera män i festligheterna.  1. ”The Celts”, Nora Kershaw CHADWICK, Penguin Books, ISBN: 9780140250749[]
  2. Imbolc (Imbolg) – Cross Quarter Day”, Newgrange.com[]
  3. The Wooing of Emer by Cú Chulainn”, Corpus of Electronic Texts Edition, Kuno Meyer[]
  4. ”The Goddess Obscured”, Pamela BERGER, Beacon Press, ISBN: 9780807067239[]