Vintersolståndet: Vad är Yule, Saturnalia och Nardugan?

Vintersolståndet: Vad är Yule, Saturnalia och Nardugan?

När det kommer till december tänker många på evenemang som Yule, Saturnalia, nyårsafton och Nardugan. Så har de något med varandra att göra?

Vad är Jul?

Julen som nämns i den här artikeln är den förkristna julen. Jul, även känd som Yule eller Jól, var en av de gamla hedniska högtiderna som firades på vintern. Det var mest populärt i skandinaviska, germanska och keltiska samhällen. Forskare tror att julens ursprung går tillbaka till forntida skandinaviska samhällen.

När är julen?

Jul var en festival som firades mellan november och januari, eller mellan januari och februari, enligt vissa gamla källor. De flesta idag är generellt överens om att det börjar den 21 december och slutar den 1 januari. På södra halvklotet sammanfaller denna period med juli månad. Många forskare tror dock att dessa datum ändrades under den norske kungen Håkons regeringstid på 900-talet.

Den svenske arkeologen Andreas Nordberg skrev att den norske kungen Håkon ändrade datumet för julen på 900-talet. Som en kristnandepolitik… Enligt Nordberg använde förkristna skandinaviska samhällen en månkalender. Det var därför som juldatumet ändrades varje år. Forntida skandinaviska samhällen firade jul på den första fullmånen efter nymånen efter vintersolståndet. Av denna anledning var julen i januari i vissa år och i början av februari i vissa år. Kung Håkon fastställde dock juldatumen till samma datum som julen för att underlätta kristnandet av samhället. 1

Enligt förkristen tradition infaller julen under säsongen 2021/2022 den 18 januari 2022.

Jultraditioner

Jul har blivit lokaliserad i många samhällen med tiden och har fått särdrag. Idag firar också wiccaner och neopagangrupper jul. Att träffas, ha kul och ge presenter är de vanligaste traditionerna för julen. Firandet sker ofta runt brasan.

Jultårta.

En annan jultradition är att dekorera hem och omgivningar med tallgrenar, mistel eller järnek. Många forskare tror att en del av dagens jultraditioner kommer från jultraditioner.

Vad är Saturnalia?

Saturnalia är namnet på en vinterfestival för de gamla romarna. Datumen för Saturnalia ändrades av olika kejsare, men det firades vanligtvis mellan 17 och 25 december. Av denna anledning anser folklorister Saturnalia som en av vintersolståndsfestivalerna i Eurasien.

Saturnalia var en festival som hölls för att hedra den romerska guden Saturnus. Skolor och offentliga institutioner stängdes under festivalen. Sociala regler mildrades. Det hierarkiska mästar-slav-mönstret skulle försvinna under några dagar. Romerska medborgare ordnade måltider, sjöng sånger och drack. De skulle tända ljus för att symbolisera ljusets återkomst. Grannar skulle ge varandra små presenter.

Ljus symboliserar ljusets återkomst.

Saturnalia-festivalerna varade fram till 300-talet. Efter att den romerske kejsaren Konstantin accepterade kristendomen försvann Saturnalia-festivalerna med tiden.

Vad är Nardugan?

Nardugan betyder uppgående sol på gammalt turkiskt språk. Ordet ”nar” betyder solen, och ordet ”dugan” betyder att gå upp.

Det finns debatter om huruvida ordet ”nar” överfördes från turkiska till mongoliska eller från mongoliska till turkiska. Etymologer tror dock att ordet är av mongoliskt ursprung. Idag kallar mongolerna solen för ”Nar” och ungrarna för ”lur”. Turkiska samhällen använder dock oftast orden ”Gün / Kün / Güneş” eller ”Kuyaş / Koyaş”.

När är Nardugan?

Enligt den turkiske sumerologen Muazzez İlmiye Çığ och den ryske turkologen Murad Adji firade forntida turkar Nardugan den 21 december. 2 Vi vet att längden efter denna solstice är den 21 december och börjar till och med denna vintersolstice. Enligt vissa turkiska samhällen är detta ett förspel till solens seger över natten. Zübeyr Batur, en pensionerad pilot från det turkiska flygvapnet och forskningsskribent, sa också att turkarna firade Nardugan den 21 december.

Kutlu Altay Kocaova har en annan syn på när turkarna firar Nardugan. Enligt Kocaova är Nardugan det andra namnet på Nevruz i Chuvash, en av de kristna turkiska gemenskaperna. Forntida turkar firar vanligtvis Nevruz i mars och betraktar det som den första dagen på det nya året. Därför kan vi säga att Chuvash använde ”Nardugan” för att betyda nyårsafton.

Nardugan firar

Enligt Çığ är Nardugan en av de gamla turkarnas viktigaste högtider. Turkarna tolkade förlängningen av dagarna som en seger för solen. Vissa författare skrev dock att Nardugan faktiskt är det andra namnet på Nouruz. Vissa historiker hävdade å andra sidan att Nardugan spred sig bland turkarna som ett resultat av kulturell interaktion.

Çığ och Adji har hävdat att Nardugan har likheter med Noel. Enligt denna uppfattning ber forntida turkar till Ülgen, godhetens och barmhärtighetens gud, i tacksamhet för solens seger över natten. Som hävdas i shamanistiska böner, är Ülgen också skaparen av solen.

Turkiska och proto-turkiska samhällen ansåg att solen var helig, liksom många hedniska samhällen. Faktum är att den turkiske författaren Doğan Avcıoğlu skrev att hun-kejsarna dyrkade solen på morgonen. 3 Därför utgör solstånds- eller dagjämningsfirande som Nardugan inte en motsägelse till gammal turkisk tro.

För mer: Okunev Hällristningar Och Eurasiska Solgudar

Çığ sa att turkarna dekorerade tallarna, som symboliserar livets träd, i Nardugan. Men turkiska samhällen avbildade vanligtvis livets träd i form av bok.

Vi vet att trädkulten är avgörande hos turkar. Till exempel använde forntida turkar enbärsgrenar och enbärsrökelse för att driva bort sprit. De planterade cypresser i några gravar. Dessutom trodde turkiska samhällen att träd hjälpte till att förmedla böner till Gud. Därför är det en mycket vanlig tradition att be under träden. Så det verkar möjligt att föredra under träden att be i Nardugan. Det är en rimlig förklaring att folk dekorerar vintergröna träd som tallar för att det är vinter.

urkisk mytologi anses många träd vara heliga.

Vilka är Nardugan-traditionerna?

Det sägs att i Nardugan är den mest populära seden att hälla lite kumiss på marken för Gud Ülgen och att lämna offer på botten av träden. Att skriva önskningar på färgglada tygbitar och hänga dem på träd är en mycket populär tradition även bland turkar idag. Vissa forskare tror att detta kan ligga till grund för dagens träddekorationstraditioner.

En vanlig tradition relaterad till Nardugan i dagens turkar är att äta granatäpple och dricka granatäpplevin. ”Nar” betyder ”granatäpple” på turkiska. Därför frammanar det Nardugan. Granatäpple symboliserade också fertilitet och rikedom. På grund av detta har det blivit en vanlig tradition att äta granatäpplen för ett fruktbart nytt år. Regionerna där granatäppleträd växer finns dock kvar i den södra delen av den gamla turkiska kulturgeografin. Därför dök denna tradition upp i turkisk folklore i senare tider.

Det mesta av informationen och traditionerna om Nardugan har nåtts idag genom myter. Det finns ingen sådan information i någon av de gamla källorna. Detta får många historiker att ifrågasätta existensen av Nardugan.

Vem är Ayaz Ata?

Ayaz Ata är den turkiska varianten av Ded Moroz i slavisk folklore. Det finns två viktiga synpunkter på dess ursprung. Enligt den första uppfattningen är Ayaz Ata en fiktiv karaktär inspirerad av Ded Moroz i rysk folklore. Det har dykt upp i turkisk folklore senare. Idag ses det som en variant av jultomten.

Enligt den andra uppfattningen är Ayaz Ata en karaktär skapad genom att anpassa Ayas Han i turkisk mytologi till nutiden. Han består av månsken. Hans namn kommer från månen.

Idag kommer ordet ayas/ayaz, som betyder torr kyla på turkiska, från ”ay-”, som betyder måne. I gamla turkiska ordböcker betyder ”ayas” klart, månigt och kallt väder.

Vintersäsongen börjar när Ayas Han blåser den kalla luften i munnen. 4


  1. Andreas NORDBERG, Jul, Disting Och Förkyrklig Tideräkning, 2006, ISBN 91-85352-62-4^
  2. Мурад Аджи – Кипчаки. Древняя история тюрков и Великой Степи, 1999, ISBN 5-88149-044-4^
  3. Doğan AVCIOĞLU, Türklerin Tarihi, ISBN: 9789754780208^
  4. Deniz KARAKURT, Türk Söylence Sözlüğü^
Kunskap multipliceras när den delas: