Ungerska Busójárás-festligheter som förebådar slutet på vintern och intressanta Busó-kostymer

Ungerska Busójárás-festligheter som förebådar slutet på vintern och intressanta Busó-kostymer

"En dag, när du går på gatorna i Ungern, om du ser människor bära fårskinns- och trämasker betyder det att våren närmar sig."
Busójárás, Karneval, Ungern, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Foto: Karoly Czifra ©️CC BY-SA 2.0

När våren närmar sig håller många länder i Europa karnevaler som symboliserar utdrivningen av de onda andarna som blivit över från vintern. En av dessa karnevaler, där många representativa och surrealistiska kostymer sticker ut, är Busójárás!

Vad är Busójárás?

Busójárás är en Šokci-karneval som hålls årligen i staden Mohács i södra Ungern, som förebådar slutet på vintern. I Kroatien är det mer känt som pohod bušara.

Šokci
En kroatisk/sydslavisk etnisk grupp som idag huvudsakligen lever i södra Ungern, östra Kroatien och norra Serbien. Religiöst är majoriteten av Šokci-folket katoliker.

Busójárás betyder ”Busó-vandring” på ungerska. Busó är namnet som ges till maskerade människor klädda i fårskinn. Dessa människor försöker skrämma bort vintern med sina läskiga kostymer och ljuden de gör.

Busójárás, Karneval, Ungern, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busójárás parad

Vintersäsongen präglas av kalla temperaturer och långa nätter. Det gör att naturen blir improduktiv, luftvägarna blir känsliga och många djur omkommer på grund av sjukdom eller svält. Även om vi minimerar dessa problem med den vetenskapliga och tekniska utvecklingen idag, var dessa problem av avgörande betydelse för människor under den tidigmoderna perioden och tidigare. Detta har gjort att vintersäsongen förknippas med demoniska varelser och onda andar som Bocuk, Kallikantzaros och Karakoncolos i många samhällen.

Åtta mytologiska varelser av vinter och snö

Därför, när våren närmar sig, håller många folk festivaler som symboliserar naturens återupplivande och ökningen av fertilitet. Men några av dessa festligheter syftar till att driva bort de onda andarna som är förknippade med vintern. Busójárás i Ungern, Kurentovanje i Slovenien, Rijekas karneval i Kroatien och Kukeri-festivalen i Bulgarien är liknande festligheter i detta avseende.

Vårens festligheter som börjar med Imbolc den 1 februari på norra halvklotet (1 augusti på södra halvklotet) varar vanligtvis till slutet av mars.

När firas det?

Busójárás-evenemang, som hålls årligen i februari, varar vanligtvis sex dagar och slutar dagen före askonsdagen.

ÅrEvenemangsdatum
202020 februari – 25 februari
2021Inställd på grund av pandemin
202224 februari – 1 mars
202316 februari – 21 februari
Busójárás Datum på 2020-talet
Busójárás-festligheter (2022)

Historien om Busó-festligheterna

Ursprunget till Busójárás, en Šokci-karneval, är inte klart. Man tror dock att Busójárás-traditionerna flyttade till dagens Ungern med Šokci-migrationerna från slutet av 1600-talet.

Tidig information om Šokci-folket sammanställdes från ett dokument från 1615 från det osmanska riket. När ottomanerna drog sig tillbaka från Mohács 1687, migrerade Šokci-folket som bodde i söder till norr och spred sig mot Mohács.

Det första dokumentet som nämner Busójárás-festligheterna är från 1783. Men även om det finns en del information om kostymer och musik i detta dokument, nämns inte masker. År 1852 var den ungerska läkaren Miksa Hölbling den första som nämnde masker.1

Busójárás, Karneval, Ungern, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busójárás-festligheter (1979)
Foto: FORTEPAN / Erdei Katalin ©CC BY-SA 3.0

Enligt en legend var syftet med maskerna att skrämma bort de osmanska soldaterna. Denna legend har dock kritiserats för sin brist på historisk grund.

Legenden säger att med den osmanska dominansen av regionen började några av invånarna i Mohács gömma sig i skogarna. En natt, som de hade planerat, kom de in i stadskärnan med masker och gjorde fruktansvärda ljud. De osmanska soldaterna, som såg dem, trodde att de blivit attackerade av demoner och lämnade området.

Festivaler och parader

Medan Busójárás brukade vara en småskalig lokal karneval, finns det nuförtiden deltagare från olika städer i Ungern och länder i Europa till festligheterna och paraderna.

Busójárás festligheter varar vanligtvis sex dagar. Under denna tid hålls många folkdanser, shower, konserter, utställningar och mässor i staden. Med paraderna försöker man driva ut de onda andarna som blivit över från vintern med läskiga kostymer och några föremål som låter. På karnevalens sista dag bränns en kista som symboliserar vintern med en brasa.

Busójárás, Karneval, Ungern, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busó monster driver ut vintern.
Foto: Arkinessa (Wikimedia), ©CC BY-SA 4.0

Dessa traditioner lades till på UNESCOs lista över immateriella kulturarv 2009.2

Busójárás-program (2023)

Busójárás-evenemang, som ställdes in 2021 på grund av pandemin, återupptogs 2022.

2023-evenemangen börjar torsdagen den 16 februari och slutar tisdagen den 21 februari. Invigningsevenemanget kommer att hållas torsdagen den 16 februari kl. 14.00 av borgmästaren i Mohács, Gábor Pávkovics. Klicka här för mer detaljerad information om programmet.

Det förväntas att ett molnigt väder kommer att råda i Mohács under karnevalen, och temperaturerna kommer att variera mellan -1°C och 14°C.  1. ”Busójárás az élő rítus”, Zoltán Füredi, Academia.edu, 2002^
  2. Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom”, Intangible Cultural Heritage, UNESCO^