Åtta Mytologiska Varelser Av Vinter Och Snö

Åtta Mytologiska Varelser Av Vinter Och Snö

Vintern kommer på norra halvklotet. Vinter betyder nya mytologiska varelser i vissa samhällen. Här är åtta mytologiska varelser av vinter och snö från hela världen:

Amarok

Även känd som Amaroq. Det är en gigantisk varg i inuiternas folklore. Därför är den väldigt stark. I detta avseende liknar den Fenrir i nordisk mytologi, men skiljer sig från den på många sätt.

Amarok förföljer människor som går på jakt ensamma på natten. Av denna anledning var det en av de mytologiska varelser som människor, särskilt jägare, fruktade mest. Men i vissa sagor beskrivs den också med positiva drag.


Bocuk

Bocuk är en häxliknande övernaturlig varelse i thrakisk folktro. Hon dyker upp på vinterns kallaste dagar. Folk målar sina ansikten och lagar pumpadesserter så att Bocuk inte närmar sig dem. Dessa metoder liknas vid Halloween.

Du kanske också gillar: En Etnografisk Forskning På Bocuk-natten


Ded Moroz & Ayaz Ata

Ded Moroz är en figur som liknar jultomten i slavisk mytologi. Han dyker upp runt nyår och delar ut presenter till barn. Han är vanligtvis avbildad med ett långt vitt skägg, klädd i blått, och med en trollstav. Hans motsvarighet i turkisk mytologi är Ayaz Ata. Det betyder frost far.


Jack Frost

Han är en karaktär som förekommer ofta i populärkulturen. Man tror att den lämnar blom- och ormbunksliknande mönster på fönster på vintern.


Kallikantzaros

De är onda varelser som tros dyka upp på vintern i grekisk folklore. De försöker hugga ner världsträdet. De tros även i andra Balkanländer. Den turkiska motsvarigheten till Kallikantzaros är Karakoncolos. Det är också känt under namn som Koncolos och Congolos. Den kallar människor till sig och får dem att frysa ihjäl. Enligt olika legender tros det komma från havet eller skogen.

Vårens Åtta Mytiska Varelser Och Gudar


Nisse

Även känd som Tomte. De är ett slags mytologiska varelser i skandinavisk folklore. Folk avbildade dem ofta som korta och med vitt skägg. Man kan ofta se Nisse-illustrationer på julkort idag. Enligt myterna bor de i bondgårdar och lador för att skydda gårdar och djur.


Yeti

Det är en varelse som tros leva i Himalaya-bergen. Han avbildas vanligtvis som en apliknande varelse täckt med vita hårstrån. Yeti-liknande varelser har trotts i många delar av världen.


Yuki-onna

Det betyder snökvinna. Hon är en övernaturlig varelse i japansk folklore. Hon dyker upp på snöiga nätter. Man tror att hon fryser ihjäl människor. Hon framställs ofta som en vacker kvinna.Kunskap multipliceras när den delas: