En etnografisk forskning på Bocuk-natten

En etnografisk forskning på Bocuk-natten

Bocuk-natten, en tradition som håller på att glömmas bort, blev populär igen på 2010-talet med stöd av lokala myndigheter. Firandet, som är en av de viktiga kulturella symbolerna i Thrakien, förvandlades till en festival på kort tid med bidrag från lokalbefolkningen. Så mycket att antalet personer som deltar i firandet, tillsammans med de som kommer från de omgivande provinserna och Balkanländerna, når 10 tusen. Nåväl, vad är Bocuk-natten, när och hur firas den?

Vad är Bocuk-natten?

Bocuk-natten är en gammal Balkantradition förknippad med vinterns kallaste natt. Det firas i Edirne och några byar i Tekirdağ idag.

Folkmassor i spökkostymer är karakteristiska för Bocuk-nattens firande. Dessa dräkter, som symboliserar den onda varelsen som kallas Bocuk, består vanligtvis bara av ett vitt lakan. Ansiktsmålning är ibland ett komplement till dessa kostymer.

I dagens firande målas ansikten mestadels vita, men det är känt att svart sot från kittel applicerades på ansiktena förr i tiden. Nu används lättillgängliga livsmedelsprodukter som mjöl och stärkelse eller sminkmaterial.

Bocuk-nattens historia

Ursprunget till Bocuk-natten är osäkert, men folklorister tror att Bocuk-nattens traditioner kan spåras tillbaka till medeltiden.

Av Tihomir Đorđevićs citat förstås att turkarna som bodde på Balkan på 1800-talet firade Bocuk-natten. Med tanke på traditionernas bildningsprocess kan man säga att Bocuk-natten var känd bland vissa turkar på Balkan senast på 1700-talet.

Den serbiske professorn Tihomir Đorđević är en av de tidigaste folkloristerna och etnologerna som pratade om turkarnas Bocuk-firande på Balkan. Đorđević noterade att turkarna träffades den natten och åt pumpa.1

Det är en vanlig tradition att äta pumpamat och kokt majs på Bocuk-natten.

När är Bocuk-natten?

Det finns många olika åsikter om vilken dag Bocuk-natten firas, varierande från region till region. Som utgångspunkt tas dock i allmänhet tvåveckorsperioden efter den 6 januari. Den vanliga uppfattningen är att det ska firas under den kallaste tiden på året. Därför kan Bocuk-natten betraktas som en av Balkans vinterfestivaler.

Vilka är traditionerna för Bocuk-natten?

Traditioner från Bocuk-natten fördes till Thrakien av balkanturkarna från slutet av 1800-talet. Dessa traditioner, som för det mesta överförs till nutid genom individer före generation X, utgör grunden för dagens firande.

Den viktigaste symbolen för Bocuk-natten är den onda varelsen som heter Bocuk. Denna varelse beskrivs ofta som en häxa i vitt. Även om Bocuk ofta beskrivs som en kvinna, sägs det också vara en man i vissa byar.

De flesta av traditionerna för Bocuk-natten syftar till att skydda mot skadan som Bocuk kommer att orsaka. Vissa av dessa traditioner liknas vid Halloween-traditioner.

Det är den vanligaste traditionen att människor klär ut sig till Bocuk och skrämmer varandra genom att måla sina ansikten vita på Bocuk-natten. Denna tradition, som tidigare praktiserades enbart för att klä sig till Bocuk, har varit under inflytande av olika koncept över tiden. I dagens firande används även häx- och tomtekostymer eller kostymer inspirerade av fantastiska filmkaraktärer.

Att laga pumpa är en av de populära traditionerna för Bocuk-natten, som nämnts ovan. I de flesta organisationer erbjuder man varandra kabak tatlısı, en sorts pumpadessert. Unga människor utklädda till Bocuk vill ibland ha pumpadessert genom att knacka på fönstren i de omgivande husen. Det går också rykten om att byborna förr lämnade några pumparätter i ladan. Anledningen till detta är att skydda boskapen i ladugården från Bocuk. Vissa bybor i Tekirdağ lägger lite baklava på taket på sina hus istället för pumpadessert.2

Bocuk-natten brukade vara en natt som folk var rädda för. Därför var det den vanligaste traditionen att människor samlades. Det var en oumbärlig praxis för Bocuk-natten att samla folk och laga pumpa. Under dessa sammankomster lades barnen tidigt i säng. Däremot brukade vuxna sitta vid spisen och småprata till sent. Kylan var inget problem för dem. För de brukade tro att ju kallare väder, desto fruktsammare skulle det året bli. Trots det kalla vädret gick några av ungdomarna ut förklädda som Bocuk och knackade på fönstren i de närliggande husen. Detta upptåg var också ett tecken på mod för dem.3

I Bocuk-natten var den vanligaste traditionen för barn att höra skrämmande berättelser från vuxna.

”Bocuk-natten” för barn i Edirne, Turkiet

Liknande traditioner

Med ankomsten av vintersäsongen möter många liknande traditioner både i Anatolien och Europa.

Kolada-natten

I Turkiet är det bara känt i Kırklareli. Det är svårt att säga om Kolada-natten och Bocuk-natten har samma ursprung. Båda nätterna firas dock på nära datum.

”Kolada” är en term bland de antika slaverna för att beskriva perioden mellan jul och trettondetondagen. Under denna period samlas människor för att sjunga sånger och maskera sig med djurmasker.4

Därför kan man säga att Kolada-natten som firas i Kırklareli är relaterad till slavisk folklore. Det bör dock understrykas att det finns skillnader mellan turkarnas och de slaviska traditionerna. Den vanligaste seden hos turkar på Kolada-natten var att laga pumpa.

Att laga en pumpa är en av turkarnas populära seder för att skydda sig mot onda varelser.

När det kommer till Kolada-natten är den första varelsen som kommer att tänka på Karakoncolos. Karakoncolos är en ond varelse som finns i både anatolisk, grekisk och balkansk folklore. Många människor i de ovannämnda regionerna brukade tro att Karakoncolos uppstod under vinterns kallaste dagar. Därför kan laga pumpa på Kolada-natten vara en av metoderna som används för att skydda mot ondskan i Karakoncolos.

Under Kalandar-natten som firades i den östra Svartahavsregionen, brukade folk lämna en lokal maträtt, kuymak, framför den yttre porten för att skydda sig från Karakoncolos skador.5

De läskigaste varelserna i anatolisk folklore

Coraz-nätter

Coraz-nätter är bara kända av väldigt få människor i byarna Ödemiş och Beydağ i İzmir, Turkiet. Den infaller den 18:e, 19:e och 20:e januari. Precis som i Bocuk-natten vandrar en gammal häxa på gatorna på natten och skadar människor i Coraz-nätter. Byborna lagar pumpor för att skydda sig från häxan som heter Coraz, och de tillåter inte barnen att gå ut på natten. Mestan Yapıcı hävdade att samma datum var kända som Karakoncolos-nätter i Çeşme, som ligger cirka 200 kilometer från Ödemiş och Beydağ.6

Vinterfestivaler med liknande koncept hålls runt Anatolien och Balkan i januari och februari (1: Bocuk-natten, 2: Kolada-natten, 3: Kukeri, 4: Coraz-nätter, 5: Karakoncolos-nätter, 6: Kalandar-natten, 7: Busójárás, 8: Rijeka karneval, 9: Kurentovanje, 10: karneval i Venedig)

Liknande vinterkarnevaler på Balkan

Med vintersäsongens ankomst hålls liknande karnevaler i många länder på Balkan. Kukeri-traditionen i Bulgarien, Rijeka-karnevalen i Kroatien, Kurentovanje-karnevalen i Slovenien och Busójárás-karnevalen i Ungern är bland de mest kända.

Halloween-liknande traditioner och ursprunget till Halloween

Syftet med de flesta av dessa karnevaler är att driva bort de onda andarna som är förknippade med vintersäsongen och att fira den annalkande våren.  1. Tihomir ĐORĐEVIĆ, ”Naš Narodni Život”, Volume 2[]
  2. Prof. Dr. Erman ARTUN, Tekirdağ Âdetlerinden Bocuk Gecesi Ve Sedenka, Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. Şükrü Elçin’e Armağan, 1993[]
  3. Özlem GÜZEL & Hande AKYURT KURNAZ, Türk Kültüründe Bir Miras Olarak Bocuk Gecesi Ritüeli İçeriği: Fenomenolojik Bir Araştırma, 2020[]
  4. Борис Александрович РЫБАКОВ, Язычество древней Руси, 2001, ISBN: 9785344000923[]
  5. Okan ALAY, ”Anadolu Ve Kafkasya Kavşağında Geleneksel Bir Yılbaşı Kutlaması: Kalandar”, Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 23, 2018[]
  6. Mestan YAPICI, Türk Kültüründe Kabak Ve Kabak Yemekleri, Dönence Yayınları, ISBN: 9789757054191[]
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments