En Etnografisk Forskning På Bocuk-natten

En Etnografisk Forskning På Bocuk-natten

Bocuk-natten var en händelse som hade sjunkit i glömska. Fram till 2000-talet… Speciellt under 2010-talet dök det upp igen med stöd av lokala myndigheter. Bocuk-natten, ett av de immateriella kulturarven i Thrakien, förvandlades till en festival på kort tid med stöd från lokalbefolkningen. Idag är det människor som kommer till Bocuk-nattevenemangen från Balkanländerna. Detta bidrar också till utvecklingen av turismen i Thrakien. Så vad är Bocuk-natten? När och hur firas det?

Vad är Bocuk natt?

Bocuk-natten är en tradition på Balkan som går tillbaka till antiken. Idag firas det i vissa byar i provinserna Edirne och Tekirdağ i Turkiet. Dess ursprung är osäkert. Men folklorister tror att Bocuk natttraditioner går tillbaka till medeltiden. Tihomir Đorđević rapporterade att turkar som bodde på Balkan på 1800-talet firade Bocuk-natten. Den serbiske professorn Tihomir Đorđević är en av de tidigaste folkloristerna och etnologerna som pratade om turkarnas Bocuk-natttraditioner på Balkan. Đorđević, som dog 1944, noterade att turkarna träffades den natten och åt pumpa.1

Att äta pumpamat på Bocuk-kvällen är en vanlig tradition både på 1800-talet och idag. Även om det inte är lika vanligt som pumpa, är majs kokt i snövatten också en populär mat.

När är Bocuk natt?

Det finns olika åsikter om vilken dag som är Bocuk-natten. Det är dock vanligtvis under tvåveckorsperioden efter den 6 januari. Den vanliga uppfattningen är att det ska firas under den kallaste tiden på året. Därför kan vi betrakta Bocuk-natten som en av Balkans vinterfestivaler.

Vilka är Bocuk-natttraditionerna?

Sedan slutet av 1800-talet förde balkanturkarna Bocuk-natttraditionerna till Thrakien. Dessa traditioner utgör grunden för dagens firande.

Den viktigaste symbolen för Bocuk-natten är Bocuk. Hon beskrivs ofta som en häxa i vitt. Bocuk avbildas sällan som en man. En viktig del av traditionerna är att skydda mot Bocuks skador.

Vissa av dessa traditioner liknar de som gäller Halloween. Det är den vanligaste traditionen att människor klär ut sig till Bocuk genom att måla sina ansikten och skrämma varandra. Denna tradition har påverkats av olika begrepp över tiden. Den vanligaste traditionen för barn är att höra läskiga berättelser från vuxna.

Ett evenemang anordnat för barn i Edirne, Turkiet. Skrämmande berättelser är en viktig del av dessa aktiviteter.

Att laga pumpa är en av de viktiga traditionerna för Bocuk-natten, som nämnts ovan. I de flesta organisationer erbjuder man varandra kabak tatlısı, en sorts pumpadessert. Unga människor utklädda till Bocuk vill ibland ha pumpadessert genom att knacka på fönstren i de omgivande husen. Det går också rykten om att byborna förr lämnade några pumparätter i ladan. Anledningen till detta är att skydda boskapen i ladugården från Bocuk. Vissa bybor i Tekirdağ lägger lite baklava på hustaken istället för pumpadessert.2

Förr

Bocuk-natten brukade vara en natt då folk var ganska rädda. Därför var det den vanligaste traditionen att människor samlades. Det var en oumbärlig övning för Bocuk-kvällen att samla folk och laga pumpa. Under dessa sammankomster lades barnen tidigt i säng. Vuxna å andra sidan satt ofta och småpratade nära spisen till sent. Kylan störde dem inte. För för dem innebar kallt väder ett fruktbart år. Trots det kalla vädret gick några av ungdomarna ut förklädda som Bocuk och knackade på fönstren i de närliggande husen. Detta upptåg var också ett tecken på mod för dem.3

Liknande viktiga dagar

Det finns andra viktiga dagar i Turkiet som liknar Bocuk-natten, som Kolada-natten och Coraz-nätterna.

Kolada natt

I Turkiet är det bara känt i Kırklareli. Det är svårt att säga om Kolada-natten och Bocuk-natten har samma ursprung. Båda festligheterna firas dock på nära datum. ”Kolada” är en term bland de forntida slaverna för att beskriva perioden mellan jul och trettondagshelgen. Under denna period samlas människor för att sjunga sånger och maskera sig med djurmasker.4

Därför kan vi säga att Kolada-natten som firas i Kırklareli är relaterad till slavisk folklore. Det bör dock noteras att det finns skillnader mellan turkarnas traditioner och slavernas traditioner. Den viktigaste traditionen för turkarna på Kolada-natten var att laga pumpor.

Att laga en pumpa är en av turkarnas huvudsakliga metoder för att skydda sig mot onda varelser. Turkarna lagar pumpor både på Bocuk-natten, Kolada-natten och Coraz-kvällen.

När det kommer till Kolada-natten är den mest kända onda varelsen Karakoncolos. Karakoncolos är en ond varelse som finns i både anatolisk, grekisk och balkansk folklore. Många människor som bor i dessa länder tror att Karakoncolos dyker upp på vinterns kallaste dagar. Med det i åtanke kan det ha praktiserats att laga pumpor på Kolada-kvällen som ett sätt att avvärja Karakoncolos.

Du kanske också gillar: Elva Läskigaste Varelser I Turkiska Och Altaiska Myter

Det ryktas också om att pumpan kokades för att den dämpade lukten av fläsk som tillagats av kristna.

Coraz nätter

Coraz-nätter är bara kända av väldigt få människor i byarna Ödemiş och Beydağ i İzmir, Turkiet. Den infaller den 18:e, 19:e och 20:e januari. Precis som i Bocuk-natten vandrar en gammal häxa på gatorna på natten och skadar människor i Coraz-nätter. Bybor lagar pumpor för att skydda sig från häxan som heter Coraz, och de tillåter inte barnen att gå ut på natten. Mestan Yapıcı hävdade att samma datum var kända som Karakoncolos-nätter i Çeşme, som ligger cirka 200 kilometer från Ödemiş och Beydağ.5

Vinterfestivaler med liknande koncept hålls runt Anatolien och Balkan i januari och februari (1: Bocuk-natt, 2: Kolada-natt, 3: Kukeri, 4: Coraz-nätter, 5: Karakoncolos-nätter, 6: Kalandar-natt, 7: Busójárás, 8 : Karneval i Rijeka, 9: Kurentovanje, 10: Karneval i Venedig)

Liknande vinterkarnevaler på Balkan

Med vinterns ankomst anordnas liknande karnevaler i många länder på Balkan. Du kan se dem på kartan ovan.

Du kanske också gillar: Halloween-Liknande Traditioner Och Ursprunget Till Halloween

Syftet med de flesta på vinterkarnevaler är att driva bort de onda andarna som är förknippade med vintersäsongen och fira den annalkande våren.


  1. Tihomir ĐORĐEVIĆ, Naš Narodni Život, volym 2^
  2. Prof. Dr. Erman ARTUN, Tekirdağ Âdetlerinden Bocuk Gecesi Ve Sedenka, Türk Kültürü Araştırmaları: Prof. Dr. Şükrü Elçin’e Armağan, 1993^
  3. Özlem GÜZEL & Hande AKYURT KURNAZ, Türk Kültüründe Bir Miras Olarak Bocuk Gecesi Ritüeli İçeriği: Fenomenolojik Bir Araştırma, 2020^
  4. Борис Александрович РЫБАКОВ, Язычество древней Руси, 2001, ISBN: 9785344000923^
  5. Mestan YAPICI, Türk Kültüründe Kabak Ve Kabak Yemekleri, Dönence Yayınları, ISBN: 9789757054191^
Kunskap multipliceras när den delas: