Het nieuwste doelwit van klimaatactivisten is het 107 jaar oude schilderij van Gustav Klimt Dut

Het nieuwste doelwit van klimaatactivisten is het 107 jaar oude schilderij van Gustav Klimt Dut

Protest in Leopoldmuseum! In Oostenrijk gooiden twee klimaatactivisten uit protest zwarte vloeistof naar het 107 jaar oude schilderij van Gustav Klimt.

Het incident vond plaats in het Leopold Museum, een kunstmuseum in Wenen, op dinsdag 15 november 2022. Twee klimaatactivisten gooiden een zwarte, olieachtige vloeistof naar het schilderij Tod und Leben (Dood en leven) van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, dat hij voltooide. in 1915. Direct na het incident werd een van de actievoerders snel van het schilderij verwijderd door de beveiliger van het museum. Ondertussen plakte de andere activist zijn hand met lijm op het beschermglas van het schilderij.

De zwarte vloeistof die bijna het hele schilderij bedekte, veroorzaakte dankzij het beschermende glas geen schade aan het originele schilderij. Maar volgens de verklaring van het restauratieteam van het museum is er sprake van duidelijke schade aan het beschermglas, de wand en de vloer.

Na de actie kwam de Oostenrijkse politie in korte tijd naar het museum en werden de schoonmaakwerkzaamheden gestart. Activisten bleven hun protest tegen olie- en gasboringen verdedigen.

Een actiegroep genaamd Letzter Generation (laatste generatie) heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. Dezelfde groep eiste ongeveer drie weken geleden ook de verantwoordelijkheid op voor een soortgelijk protest in Duitsland. Twee activisten hadden aardappelpuree gegooid naar een 131 jaar oud schilderij van Claude Monet in het Museum Barberini in Potsdam.

Activisten Gooien Aardappelpuree naar het 130 Jaar Oude Schilderij van Claude Monet

Volgens de verklaring van het Oostenrijkse persbureau (APA) slaagden de activisten erin de zwarte vloeistof die olie voorstelt het museum binnen te krijgen door deze in een heetwaterzak te verstoppen.

Museumdirecteur Hans-Peter Wipplinger zei dat de activisten gelijk hadden in hun zorgen, maar dat de actiekeuze verkeerd was.

Over Tod und Leben (Dood en leven)

Tod und Leben is de naam van het in 1915 voltooide werk van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Het schilderij, gemaakt met olieverf op canvas, is 178×198 cm groot. Het schilderij is vele malen tentoongesteld in Europese hoofdsteden en in de VS.

Het was 1908 toen Gustav Klimt voor het eerst Tod und Leben begon te schilderen. Klimt bracht later echter enkele wijzigingen aan het schilderij aan en het schilderij kreeg zijn definitieve vorm in 1915.

Wie is Gustav Klimt?

Gustav Klimt

Gustav Klimt werd geboren in 1862 in Baumgarten, dat deel uitmaakte van het Oostenrijkse keizerrijk. Hij werd beïnvloed door Art Nouveau en symboliek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn enkele van zijn schilderijen vernietigd. Gustav Klimt, die ook zijn talent toonde in architecturale decoraties, gebruikte echt goud in sommige van zijn werken.

Gustav Klimt stierf aan een longontsteking op 6 februari 1918 tijdens de Spaanse grieppandemie.