Alkarısı: En Häxliknande Kvinna i Turkisk Mytologi

En ond kvinna i rött. Hon kan lika gärna kallas en häxa. Vissa liknar henne också vid Adams första fru, Lilith. Hon är känd för att ha dödat spädbarn och barnsängs kvinnor. I detta avseende kan man säga att hon står i opposition till gudinnan Umay, beskyddaren av barn och gravida kvinnor i turkisk mytologi.

Vem är Alkarısı eller Albis?

Alkarısı är en ond varelse som tros i många samhällen av turkiskt och altaiskt ursprung. Hon är också känd som Albis eller helt enkelt Al i vissa regioner. Men det finns också de som tror att Alkarısı och Albis är olika enheter. De fysiska och psykiska störningarna som orsakas av Alkarısı kallas ”Albastı”.

Alkarısı är en elak kvinna klädd i rött. Men i vissa regioner sägs det att hon inte bär rött, tvärtom är hon rädd för rött. Hon framställs ofta som en ful häxa, men hon framställs också sällan som en förförisk kvinna. Det sägs att hon bor på ödsliga platser som berg, i skogsområden där hon lätt kan gömma sig, i sjöar långt från bosättningar och i trädgropar.

Den Största Rädslan för Postpartum Kvinnor

Alkarısı hemsöker barn och kvinnor som precis har fött barn. Hans favoritmat är babylever. Av denna anledning försöker hon döda små barn, särskilt nyfödda. Det är därför den enhet som kvinnor som precis har fött barn fruktar mest är Alkarısı. Faktum är att inte ens djur som katter och hundar släpptes in i rummet hos kvinnan som precis hade fött barn, på grund av misstanken om att Alkarısı kunde ta formen av ett djur.

Folkloristen Zekeriya Karadavut citerade dock T. D. Bayaliyeva som källa och skrev att det kirgiziska folket tog med sig örnar till platsen där kvinnan födde, eftersom de trodde att örnen höll Alkarısı och onda varelser borta.1

Enligt myterna och berättelserna om turkiska samhällen nära södra Sibirien, särskilt kazakiska turkar och kirgiziska turkar, närmar sig Alkarısı människor i form av rävar och getter.2

Sättet att Hålla Alkarısı Borta: Järn och Offer

Det sägs på många orter att Alkarısı är rädd för järn. Av denna anledning lades järnföremål som knivar eller nålar under kuddarna på kvinnor som precis hade fött barn.3

Användningen av järn som skyddsmaterial verkar ha samband med järnets helighet i samhällen av turkiskt ursprung. Dessutom hävdades det att ljudet från pistolen höll Alkarısı borta.

Ett annat sätt att hålla Alkarısı borta är att offra ett litet idisslare. I denna metod serverades levern från ett djur som ett får till Alkarısı. Man trodde att Alkarısı som åt djurets lever inte skulle skada barnet eller kvinnan.

Det Sociala Undermedvetna

Alkarısı är i huvudsak ett uttryck för mänsklig rädsla i det sociala undermedvetna. Av denna anledning kan onda enheter som Alkarısı hittas i många samhällen.

Se även: Elva Läskigaste Varelser i Turkiska och Altaiska Myter

Rädslan för att förlora nyfödda barn och de psykologiska störningar som kan ses hos kvinnor efter förlossningen har tillskrivits onda varelser som Alkarısı. Depressiva beteenden som utlöses av obalanser i hormonnivåer anses vara symtom orsakade av Alkarısı.

Tron på enheter som Alkarısı har varit inflytelserik i Centralasien, Sibirien, Kaukasus och vissa delar av Anatolien tills helt nyligen. Men idag kan man säga att Alkarısı mestadels påträffas i mytologiböcker, filmer och sagor.  1. Kırgız Masallarında Mitolojik Unsurlar”, Zekeriya KARADAVUT[]
  2. ”Aus Sibirien”, Wilhelm RADLOFF, 1893, ISBN: 9789757651666[]
  3. Türklerde Tabiat Üstü Varlıklar Ve Bunlarla İlgili Kabuller, İnanmalar, Uygulamalar, Ayşe DUVARCI, Başkent Üniversitesi, 2005[]