Çatköy och Elevit: En perfekt blandning av natur och fred

Çatköy och Elevit: En perfekt blandning av natur och fred

Rize Çamlıhemşin Elevit
Foto: Kadir KARA (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Çatköy och Elevit, de nya favoriterna för naturturismälskare, ligger i Turkiet. Eftersom de bara ligger åtta kilometer från varandra får de ofta besök av turister samma dag.

Fırtınadalen och Çatköy

Çatköy är en by som ligger i östra Svartahavsregionen i Turkiet, i slutet av Fırtınadalen. Det är 92 km (57 miles) från Rizes provinscentrum och 26 km (16 miles) från stadsdelen Çamlıhemşin. De som kommer från Trabzon och Rize bör svänga till vägen till Çamlıhemşin innan de når Ardeşen-distriktets centrum och följa Fırtınadalen. De som kommer från Artvin och Georgia kan också följa Fırtınadalen för att nå Çatköy och Elevit.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Om du inte tar en paus efter att du kommit in i dalen kan du nå Çatköy efter cirka 70-90 minuter beroende på din hastighet. Men eftersom du kommer att vilja fotografera de magnifika skönheterna du kommer att möta på vägen, kommer den här tiden förmodligen att bli lite längre.

Fırtınadalen är en mycket bra rutt för både naturälskare och extremsportentusiaster. Fırtına River är det första valet för forsränningsälskare i regionen. Du kommer redan att se många anläggningar längs vägen.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Några minuter efter ankomsten till stadsdelen Çamlıhemşin kommer vägen att delas i två. I detta skede måste du fortsätta på vägen på höger sida (väster), det vill säga i riktning mot Zilkale (ett medeltida slott). Vägen till vänster leder direkt till Ayder. Om det är före eftermiddagen kan du också besöka Zilkale.

Efter denna sväng kommer du att se att träden blir tätare. De är de berömda buxbomsskogarna i Fırtınadalen, som WWF har uttalat bör skyddas. Tyvärr riskerar de att torka ut på grund av en svampsjukdom som de drabbades av 2010. Av denna anledning har biologisk bekämpning utövats i regionen under lång tid.

När du rör dig genom skogarna kommer du först till Meydanköy. Du kommer att se stugor, autentiska vandrarhem och bungalows på vägen. Strax efter det kommer du till Çatköy. Men Çatköy ligger faktiskt 300 meter ovanför vägen. Vägkantssektionen är mer känd som Çat Düzü.

Om du inte har ätit något mellanmål på vägen är Çat Düzü en idealisk plats för en picknick över prästkragar och gula smörblommor.

Elevit

Efter att ha tillbringat en tid i Çat Düzü är det dags att åka till Elevit. Vägen delas i två delar igen, men den här gången går du till vänster. Vägen till höger leder till Kaleköy.

Elevits Väg

Avståndet mellan Çat Düzü och Elevit är cirka åtta kilometer. Beroende på väglaget och din hastighet kan du ta dig dit på 40-60 minuter. Även om vägen är grusad kan du åka till Elevit med alla typer av bilar. Du kan ta en paus bredvid bågbroarna på vägen och ta vackra bilder.

Elevits Historia

Innan Elevits historia är det nödvändigt att kort prata om vad yayla är. Yayla är namnet på sommarens höglandsbosättningar på turkiska. Människor som sysslar med djurhållning åker till höglandet på sommaren för att beta djur. Där bor de tre-fyra månader i grovt byggda hus och kommer tillbaka på hösten. På senare år har dessa bosättningar blivit en av de populära platserna för naturturismälskare och de som är trötta på sommarvärmen.

Enligt Nişanyan Ordbok kommer ordet ”Elevit” från det armeniska ordet ”Elihovid”, som betyder hög platå.1

Etnografen, prästen och författaren Per Minas Bijishkyan, som levde i det Osmanska riket på 1800-talet, definierade Elevit som en armenisk bosättning i sin bok ”Historia och Geografi över den Svarta Cea-kusten” skriven mellan 1817 och 1819. Det är känt att Hemshin människor bodde i yayla under den republikanska perioden.

Grönt Paradis i Dimman

Elevit är nu officiellt känt som Yaylaköy, men lokalbefolkningen använder namnet Elevit i det dagliga livet.

Elevit, på en höjd av cirka 1900 meter ligger i skärningspunkten mellan tre dalar. Det är omgivet av topparna Kızılkaya, Güncan och Vaçakar, som är över 3000 meter höga.

Du kan röra snön även i juli i Elevit.

Antalet hus i Elevit är drygt hundra. Husen byggdes med trä- och stenmaterial. Det finns en liten livsmedelsbutik i yayla, men det är inte klart när den är öppen och när den är stängd.

Även om yayla har en lugn atmosfär och en gynnsam natur för campare, är det inte tillåtet att campa i yayla center. För att djur kan orsaka problem när de betar. Av denna anledning rekommenderas att de som vill campa går lite långt från yaylas centrum.

Den bästa tiden att åka till Elevit är från slutet av april till början av oktober. Från november till april är yaylan vanligtvis täckt av snö.

Transport

Du måste åka till Rize för att besöka Çatköy och Elevit, men det finns inga internationella flyg till Rize. Därför kan du anlända till Trabzons flygplats och åka till Rize med buss. Det tar ungefär en timme mellan Rize centrum och Trabzon.

Om du inte hittar ett flyg till Trabzon Airport rekommenderar vi att du kollar flyg via Istanbul eller Ankara. Det finns också direktflyg från Istanbul och Ankara till Rize.  1. ”Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi”, Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website^
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments