Artefakter och Museer i Ukraina i Fara på Grund av Krig

Kulturarv, historiska platser, museer, monument och artefakter riskerar skada och stöld i det ryskockuperade Ukraina.

Den ryska ockupationen, som startade den 24 februari 2022 och fortfarande pågår, skadar också konst- och kulturarvet i Ukraina.

Den senaste utvärderingsrapporten från FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) avslöjade skadorna på kulturarvet i Ukraina. Under de senaste fyra månaderna har många historiska byggnader, kyrkor, bibliotek, monument och museer skadats runt Kiev, Charkiv och Donetsk.

Ivankiv-Museet i Norra Ukraina har Blivit Oanvändbart

Kort efter den ryska invasionen av Ukraina hamnade Ivankivs lokalhistoriska museum, beläget i norra Kiev oblast, under eld till följd av bombningarna. Även om några av artefakterna i museet räddades av lokalbefolkningen under branden, förstördes eller skadades många av dem.

Kort efter att museet skadats utfärdade det internationella museirådet (ICOM) ett uttalande som fördömde Ryssland.

Det Fanns Skulpturer från den Skytiska Eran i Museet i Mariupol

Ett lokalt museum i Mariupol, vid kusten av Azovska havet, i södra Donetsk oblast, skadades av brand under belägringen av Mariupol. En del av konstverken i museet överfördes till de omgivande museerna och magasinen.

Museet i Mariupol inkluderade stenskulpturer från skyterna samt nya artefakter. Det förväntas att detaljerad information om de skadade artefakterna i museet kommer att färdigställas efter inventeringsstudierna.

Ukrainska myndigheter rapporterade att förutom museer skadades många historiska platser, gamla kyrkor, monument, statyer, målningar och etnografiskt material och en del förstördes. Vissa tjänstemän hävdar att det är avsiktlig kulturell vandalism.

Faktum är att Vladimir Putin tidigare antytt att han inte såg Ukraina som ett riktigt land.1

Vladimir Putin säger att han inte ser Ukraina som ett riktigt land. (Februari 2022)

Melitopols borgmästare Ivan Fedorov Sergeyevich, som hölls fången av ryska styrkor under en kort tid, hävdade i april förra året att ryska soldater hade stulit skytiska guldföremål från ett museum.

UNESCO-tjänstemän upprepade sin uppmaning till Ryssland att följa internationell lag på grund av förstörelsen av kulturtillgångar.

Haagkonventionen: Det är ett fördrag skapat 1954 för skydd av kulturtillgångar under väpnade konflikter och ratificerat av 133 länder idag. Symbolen för fördraget, som Ryssland också är part i, är känd som den blå skölden och dess användning är begränsad.

Det har rapporterats att det inte har varit någon negativ situation för strukturerna på världsarvslistan, som Petjerskaklostret och Sofiakatedralen i huvudstaden Kiev.


  1. Ukraine is not even a state.”, The London School of Economics and Political Science, 01.07.2020[]