Odessa, Ukrainas hamnstad, finns med på UNESCO:s världsarvslista

Den historiska stadskärnan i staden Odessa, som är den viktigaste hamnstaden i Ukraina och även känd som ”Svarta havets pärla”, har tagits upp på UNESCO:s lista över världsarv i fara.

Tillkännagivandet gjordes onsdagen den 25 januari 2023 på UNESCO:s officiella Twitter-konto (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur). I tillkännagivandet stod det att Odessas historiska centrum fanns med på både listan över världsarv och listan över världsarv i fara.

Samma dag meddelade UNESCO på sitt officiella Twitter-konto att landmärkena i det antika kungadömet Saba i Jemen och den internationella mässan i Tripoli (Libanon) fanns med på listan över världsarv i fara. Därmed nådde antalet fastigheter på listan över världsarv i fara 55.

Odessa, som har bombats många gånger sedan kriget mellan Ukraina och Ryssland började, har länge varit på Unescos agenda. Unescos tjänstemän hade tidigare uttalat att nödåtgärder borde vidtas för att skydda kulturarvet i Odessa.

Artefakter och Museer i Ukraina i Fara på Grund av Krig

Slutligen, med beslutet som togs onsdagen den 25 januari 2023, inkluderades Odessas historiska centrum på listan över världsarv i fara. Det angavs också att på grund av det pågående kriget tillämpades skyndsamt förfarande. Beslutet välkomnades i Ukraina och i många andra länder. Men ryska tjänstemän sa att det var ett politiskt beslut.

Man tror att införandet av den historiska staden i listan över världsarv i fara kommer att säkerställa att den historiska staden bevaras från ytterligare förstörelse.

Tidigare har UNESCO erbjudit sig att hjälpa till att reparera två konstmuseer som skadats av kriget.

Hamnen i Odessa

Hamnen i Odessa, som ligger vid Svarta havets kust, spelar en nyckelroll i Ukrainas sjöfartshandel.

Lista över världsarv i fara
Sammanställd enligt artikel 11/4 i världsarvskonventionen syftar listan till att öka medvetenheten om hot. Den 25 januari 2023 finns det 55 tillgångar på listan. Världsarvskommittén kan begära ytterligare åtgärder mot tillgångar på denna lista.

Flyganfall mot Odessa

2022 inleddes de första ryska flyganfallen mot Odessa i slutet av februari.

  • I attacken den 24 februari miste 22 människor livet. Åldern på den avlidne varierade från 26 till 52.
  • Den 2 mars skadade ryska styrkor en gasledning. Den 3 mars sänkte de ett fartyg i hamnen i Odessa.
  • Den 21 mars öppnade ryska krigsfartyg urskillningslöst eld mot några mål i Odessa.
  • Den 23 april slog ryska styrkor till en militär anläggning och två byggnader. Borgmästaren i Odessa meddelade att åtta personer dog.
  • Den 7 maj skadades banan på flygplatsen i Odessa i en missilattack från Ryssland. Samma dag sköts en helikopter ner och 5 personer miste livet.
  • Den 9 maj sköt ryska trupper raketer mot tre lager och ett köpcentrum. Det rapporterades att en person dog.
  • Den 1 juli förstördes en lägenhet av Ryssland. Mer än 20 personer rapporterades ha dött. Den ryske pressekreteraren Dmitrij Peskov hävdade att byggnaden användes för militära ändamål.
  • Den 23 september skadade två obemannade militärflygplan en administrativ byggnad nära hamnen.

Externa länkar