Çatköy en Elevit: een perfecte mix van natuur en vrede

Çatköy en Elevit: een perfecte mix van natuur en vrede

Rize Çamlıhemşin Elevit
Foto: Kadir KARA (Wikimedia) ©️CC BY-SA 4.0

Çatköy en Elevit, de nieuwe favorieten van liefhebbers van natuurtoerisme, bevinden zich in Turkije. Omdat ze slechts acht kilometer van elkaar verwijderd zijn, worden ze vaak op dezelfde dag bezocht door toeristen.

Fırtına-vallei en Çatköy

Çatköy is een dorp in de oostelijke Zwarte Zee-regio van Turkije, aan het einde van de Fırtına-vallei. Het is 92 km (57 mijl) van het provinciale centrum van Rize en 26 km (16 mijl) van het districtscentrum van Çamlıhemşin. Degenen die uit Trabzon en Rize komen, moeten de weg naar Çamlıhemşin nemen voordat ze het districtscentrum van Ardeşen bereiken en de Fırtına-vallei volgen. Degenen die vanuit Artvin en Georgië komen, kunnen ook de Fırtına-vallei volgen om Çatköy en Elevit te bereiken.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Als u geen pauze neemt na het betreden van de vallei, kunt u Çatköy bereiken na ongeveer 70-90 minuten, afhankelijk van uw snelheid. Omdat je echter de prachtige schoonheden die je onderweg tegenkomt wilt fotograferen, zal deze tijd waarschijnlijk iets langer zijn.

De Fırtına-vallei is een zeer goede route voor zowel natuurliefhebbers als liefhebbers van extreme sporten. De rivier de Fırtına is de eerste keuze van raftingliefhebbers in de regio. Onderweg kom je al veel voorzieningen tegen.

Çatköy Elevit Yolu Rize
Foto: Ulukayin.org ©️CC BY-SA 4.0

Een paar minuten na aankomst in het districtscentrum van Çamlıhemşin, splitst de weg zich in tweeën. In dit stadium moet u de weg rechts (westen) volgen, dat wil zeggen in de richting van Zilkale (een middeleeuws kasteel). De weg links leidt direct naar Ayder. Als het voor de middag is, kun je ook Zilkale bezoeken.

Na deze bocht zul je zien dat de bomen dichter worden. Het zijn de beroemde buxusbossen van de Fırtına-vallei, die volgens het WWF moeten worden beschermd. Helaas dreigen ze uit te drogen door een schimmelziekte die ze in 2010 hebben opgelopen. Daarom wordt in de regio al heel lang biologische bestrijding toegepast.

Als je door de bossen gaat, bereik je eerst Meydanköy. Onderweg kom je chalets, authentieke hostels en bungalows tegen. Kort daarna bereikt u Çatköy. Çatköy ligt echter 300 meter boven de weg. Het weggedeelte is beter bekend als Çat Düzü.

Als je onderweg geen snack hebt gegeten, is Çat Düzü een ideale plek voor een picknick met madeliefjes en gele boterbloemen.

Elevit

Na wat tijd in Çat Düzü te hebben doorgebracht, is het tijd om naar Elevit te gaan. De weg splitst zich weer in tweeën, maar deze keer ga je aan de linkerkant. De weg rechts leidt naar Kaleköy.

Weg van Elevit

De afstand tussen Çat Düzü en Elevit is ongeveer acht kilometer. Afhankelijk van de wegomstandigheden en uw snelheid bent u er in 40-60 minuten. Hoewel de weg grind is, kun je met alle soorten auto’s naar Elevit. Onderweg kun je even pauzeren naast de boogbruggen en prachtige foto’s maken.

Geschiedenis van Elevit

Vóór de geschiedenis van Elevit is het noodzakelijk om kort te praten over wat de yayla is. Yayla is de naam die in het Turks wordt gegeven aan zomerse nederzettingen in de hooglanden. Mensen die te maken hebben met veeteelt gaan in de zomer naar de hooglanden om dieren te laten grazen. Ze wonen daar drie of vier maanden in ruw gebouwde huizen en keren in de herfst terug. In de afgelopen jaren zijn deze nederzettingen een van de populaire plaatsen geworden voor liefhebbers van natuurtoerisme en degenen die de zomerhitte beu zijn.

Volgens het Nişanyan-Woordenboek is het woord “Elevit” afgeleid van het Armeense woord “Elihovid”, wat hoogvlakte betekent.1

Etnograaf, priester en schrijver Per Minas Bijishkyan, die in de 19e eeuw in het Ottomaanse rijk leefde, definieerde Elevit als een Armeense nederzetting in zijn boek “History and Geography of the Black Sea Coast”, geschreven tussen 1817 en 1819. Het is bekend dat Hemshin mensen leefden in de yayla tijdens de Republikeinse periode.

Groen Paradijs in de Mist

Elevit is nu officieel bekend als Yaylaköy, maar de lokale bevolking gebruikt de naam Elevit in het dagelijks leven.

Elevit, op een hoogte van ongeveer 1900 meter, ligt op de kruising van drie valleien. Het wordt omringd door de Kızılkaya-, Güncan- en Vaçakar-toppen, die meer dan 3000 meter hoog zijn.

Zelfs in juli kun je in Elevit de sneeuw aanraken.

Het aantal huizen in Elevit bedraagt iets meer dan honderd. De huizen werden gebouwd met hout en stenen materialen. Er is een kleine supermarkt in de yayla, maar het is niet duidelijk wanneer deze open is en wanneer deze gesloten is.

Hoewel de yayla een rustige sfeer heeft en een gunstig karakter heeft voor kampeerders, is kamperen in het yayla-centrum niet toegestaan. Omdat dieren problemen kunnen veroorzaken tijdens het grazen. Om deze reden wordt aanbevolen dat degenen die willen kamperen een beetje ver van het centrum van de yayla gaan.

De beste tijd om naar Elevit te gaan is van eind april tot begin oktober. Van november tot april is de yayla meestal bedekt met sneeuw.

Transport

Je moet naar Rize om Çatköy en Elevit te bezoeken, maar er zijn geen internationale vluchten naar Rize. Daarom kunt u op Trabzon Airport aankomen en met de bus naar Rize gaan. Het duurt ongeveer een uur tussen het stadscentrum van Rize en Trabzon.

Als u geen vlucht naar Trabzon Airport kunt vinden, raden we u aan om vluchten via Istanbul of Ankara te controleren. Er zijn ook directe vluchten van Istanbul en Ankara naar Rize.  1. “Nişanyan Sözlük: Çağdaş Türkçenin Etimolojisi”, Sevan NİŞANYAN, Liberus, ISBN: 9786050699937, Website^
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments