Bronsålderns ritualplats och en romersk struktur hittades i Storbritannien

Bronsålderns ritualplats och en romersk struktur hittades i Storbritannien

Museum of London Archaeology (MOLA)

Arkeologer har hittat en nästan 4 000 år gammal rituell plats i Storbritannien. Det finns artefakter från både bronsåldern och den romerska perioden på platsen.

Upptäckten gjordes nära byn Overstone, cirka 8 km nordost om Northampton, av arkeologer från MOLA.

Arkeologer konstaterade att det äldsta fyndet på platsen är en hög från bronsåldern. Trots att fem gravurnor hittades i högen, som tros ha byggts mellan 2000-talet f.Kr. och 1400-talet f.Kr., hittades inga mänskliga kvarlevor. Arkeologen och projektledaren Simon Markus från MOLA sa att högen kan ha haft en symbolisk användning.

Utgrävningsteamet uppgav också att de upptäckt grunden till en romersk struktur på platsen. Det är inte känt exakt vilket år byggnaden byggdes. Men med tanke på de datum då Storbritannien styrdes av det romerska imperiet, kan man säga att strukturen byggdes mellan 43 e.Kr. och 410 e.Kr. Det betyder att ritualplatsen i fråga kan ha använts av människor i cirka 2000 år.

Romerska Storbritannien
En del av det brittiska territoriet erövrades av den romerske kejsaren Claudius år 43 e.Kr. Efter det året räknades södra brittiskt territorium som en provins i Romarriket i cirka 367 år. I början av 400-talet e.Kr. försvagades det romerska herraväldet på ön. Många historiker anser slutet på det romerska styret i Storbritannien när den romerske kejsaren Honorius gav ett negativt svar till det brittiska samfundet som bad om hans hjälp 410.

Forskarna är inte säkra på vad den romerska strukturen användes till. Men med tanke på högen och en närliggande källa tror de att strukturen kan vara ett slags helgedom. Arkeologer hade tidigare upptäckt en romersk helgedom nära lagunerna i Rutland, cirka 50 km norr om Northampton.1

Medan många romerska mynt och en bronsfigur hittades i helgedomen som upptäcktes i Rutland, har ett sådant fynd ännu inte hittats i helgedomen i Overstone.

Arkeologer uppgav också att de hittade kottar, pilträdsblommor och valnötsskal på botten av stora vattentankar som de upptäckt på platsen.

Tjänstemän från MOLA sa att utgrävningarna kommer att fortsätta under de kommande dagarna. I denna riktning förväntas detaljerad information om strukturen och platsen delas med allmänheten i framtiden.  1. Roman Shrine Uncovered in Nature Reserve”, Archaeology Magazine, July 1, 2013^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments