Mabon Spänning: Höstdagjämningen Firade på Stonehenge

Mabon Spänning: Höstdagjämningen Firade på Stonehenge

Den historiska platsen i England var värd för Mabon -firandet på morgonen den 23 september. Många människor i Storbritannien samlades på Stonehenge under de tidiga timmarna av dagen för att titta på soluppgången.

Stonehenge, en av de viktigaste kulturella symbolerna i Storbritannien, blev fokus för besökarnas uppmärksamhet för Mabon och höstdagjämningen -firandet.

Många människor från olika hörn av landet samlades på Stonehenge för att titta på soluppgången med dagens första ljus och fira höstdagjämningen.

Vissa besökare sa att vädret var lite svalare och mulen än förra året. Men ceremonin fortsatte även efter att solen hade stigit över horisonten.

Myndigheterna varnar besökarna för att vara försiktiga och inte röra stenarna, men vissa kulturarvsexperter är fortfarande skeptiska till att låta historiska platser vara värd för sådana evenemang.

Vad är Mabon?

Liksom Lughnasadh och Samhain är Mabon en av tre skördestivaler i keltisk kultur och europeisk hedendom. Det firas vanligtvis mellan 21 september och 24 september på norra halvklotet. I Mabon, som symboliserar slutet av sommaren och början av hösten, betonas begreppen balans och tacksamhet.

Den 23 september och 21 mars är längderna på dag och natt lika över hela världen. Balansbegreppet i Mabon tar sina rötter från denna jämlikhet. Från och med den 23 september passerar ljusets överlägsenhet in i mörkret. På norra halvklotet är nätterna längre än dagarna från och med nu. Denna period, som sammanfaller med den fjärde veckan i september, är den period under vilken den nuvarande grödan granskas efter skörden för den kommande vintern. Begreppet tacksamhet i Mabon tar sina rötter från denna skörd.

Fall autumn fruits mabon
Gabriele M. Reinhardt | Höstens Frukter

I Mabon -firandet konsumeras vanligtvis nyskördade säsongsfrukter som äpplen, druvor och fikon. Ibland bränns rökelse som salvia och kanel.

Stonehenge Historia

Även om strukturerna vid Stonehenge tros ha byggts i bronsåldern, indikerar närvaron av neolitiska gravar i området att landet runt Stonehenge har använts av människor sedan mycket tidigare tider.1

Stonehenge, en av de viktigaste kulturella symbolerna i Storbritannien genom historien, ingick i UNESCO: s världsarvslista 1986. Många fester hålls på Stonehenge varje år som Lughnasadh, Mabon och Samhain.  1. Lives Before and After Stonehenge, Journal of Archaeological Science: Reports 20, 2018, 692-710^