Arkeologer grävde fram ett sumeriskt palats och tempel från det 3:e årtusendet f.Kr.

I Irak har arkeologer grävt fram resterna av ett nästan 4 500 år gammalt sumeriskt palats och ett tempel tillägnat guden Ninurta.

Upptäckten gjordes av ett team av brittiska och irakiska arkeologer i den antika sumeriska staden Girsu, cirka 300 km sydost om den irakiska huvudstaden Bagdad.

Girsu, en av de äldsta sumeriska städerna, grävdes ut första gången 1877 under ledning av den franske arkeologen Ernest de Sarzec. Men med några få undantag har inga arkeologiska utgrävningar gjorts på platsen under lång tid. Under tiden skadades Girsu av illegala utgrävningar och plundring.

Arkeologiska fynd, som flyttats till olika museer runt om i världen utan detaljerad dokumentation, är en annan faktor som gör det svårt att granska Girsus historia som helhet.

Platsen för den antika staden Girsu i Irak

Girsu-projektet skapades av British Museum för att förhindra sådana problem, för att ompröva de gamla arkeologiska fynden och för att fortsätta utgrävningarna med moderna metoder. Projektet, som leds av Sébastien Rey, finansieras av J. Paul Getty Museum i Los Angeles.

Under de moderna utgrävningar som genomfördes i Girsu inom ramen för projektet grävdes resterna av ett 4500 år gammalt palats och många kilskriftstavlor upp. Detta tolkas som en viktig upptäckt för att belysa sumerernas historia och för att lära sig mer om sumererna.

Några av slottets murstensväggar finns bevarade i ett museum i Bagdad idag.

För inte så länge sedan upptäcktes en 5000 år gammal sumerisk pub i en annan gammal stad nära Girsu:

Ölrecept och 5000 år gammal sumerisk pub grävs fram

Tillsammans med palatset och kilskriftstavlor hittade arkeologer även resterna av ett tempel tillägnat guden Ninurta under utgrävningar.

Ninurta
Han är en sumerisk gud, även känd som Ninĝirsu, och anses vara son till huvudguden Enlil. Han har förknippats med jordbruk, jordbruk, helande, jakt och senare krigföring. Ninurtas krigiska natur påverkade också assyrierna. Därför ingår han också i det assyriska panteonet.1

Arkeologer säger att kilskriftstavlorna som hittades vid Girsu kan förändra några av de saker vi vet om sumererna.

Girsu: En gammal sumerisk stad

Det är inte klart när Girsu, en av de första sumeriska städerna, permanent ockuperades av människor, men det är känt att det fanns några bosättningar i staden under det 6:e årtusendet f.Kr. Man tror dock att huvudverksamheten i staden började under den tidiga dynastiska perioden under det 3:e årtusendet f.Kr. Förekomsten av ett stort antal arkeologiska artefakter från denna period stöder denna uppskattning.

Dioritstaty av Gudea, cirka 2120 f.Kr., Louvren
Dioritstaty av Gudea, cirka 2120 f.Kr., Louvren

Även om det förlorade sina politiska egenskaper efter kung Gudeas regeringstid, behöll Girsu sin betydelse som ett religiöst centrum under många år.2

Externa länkar  1. ”The God Ninurta: In the Mythology and Royal Ideology of Ancient Mesopotamia”, Amar ANUNS, Neo-Assyrian Text Corpus Project, 2002, ISBN: 9789514590573[]
  2. ”Gudea and his dynasty”, Dietz Otto EDZARD, University of Toronto Press, 1997, ISBN: 9781442675551[]