Hjärnkirurgi eller ritual? Arkeologer hittade en 3500 år gammal skalle med hål

Hjärnkirurgi eller ritual? Arkeologer hittade en 3500 år gammal skalle med hål

En mänsklig skalle från bronsåldern som grävdes fram under en utgrävning i norra Israel kan tyda på en misslyckad hjärnoperation.

Arkeologer hade tidigare sagt att de hade grävt fram skelettresterna av två separata individer och några gravgods i en grav i den antika staden Megiddo. Forskningsuppsatsen om ämnet publicerades dock i PLOS One onsdagen den 22 februari 2023.1

Megiddo
Det är en gammal stad som ligger cirka 128 kilometer norr om Jerusalem. På grund av sitt strategiska läge var det en av de viktiga städerna i Levanten under bronsåldern och järnåldern.

Det första som uppmärksammades av arkeologerna som gjorde upptäckten var hålet i en av skallarna. Hålet i kranialbenet mäter cirka 31 x 32 mm.

Hjärnkirurgi eller ritual? Arkeologer hittade en 3500 år gammal skalle med hål
Skalstapeln vid a och b är 2 mm, och skalstapeln vid c är 1 cm.
Foto: Kalisher et al., 2023, PLOS ONE ©️CC-BY 4.0

Rachel Kalisher, huvudförfattare till artikeln, säger att terapeutisk trepanation utövades för en av de avlidna.

Trepanation
Det är ett kirurgiskt ingrepp där hål görs i skallen. Det är känt att det har utövats för olika ändamål sedan yngre stenåldern. Syftet med kirurgiskt ingrepp kan vara terapeutiskt eller rituellt.

I östra Medelhavet är antalet skallar där trepanation har utövats få, även om det är vanligt i vissa regioner. Enligt artikeln är skallen som hittades vid Megiddo och daterad mellan 1550 f.Kr. och 1450 f.Kr., det äldsta provet som någonsin hittats i och runt Levanten. Detta är en av anledningarna till att denna upptäckt är så viktig ur arkeologisk och antropologisk synvinkel.

DNA-analyser av de organiska lämningarna tyder på att de i graven med största sannolikhet var bröder. Enligt artikeln är den yngre brodern i sena tonåren eller början av tjugoårsåldern, och den äldre är mellan 21 och 46 år.

Kalisher säger att bröderna har hög social status, kanske av kunglig härstamning. Enligt Kalisher tyder det värdefulla gravgodset i graven, utövandet av trepanation och brödernas förmåga att stå emot infektionssjukdomar under lång tid på detta.

Studien konstaterar att båda bröderna hade tecken på järnbristanemi, vissa skelettavvikelser, olika lesioner och tecken på inflammation. Det är också understruket att den äldre brodern har en extra kindtand.

Skalstången är 1 cm.
Foto: Kalisher et al., 2023, PLOS ONE ©️CC-BY 4.0

Enligt studien hade båda bröderna kämpat med sjukdomen länge innan de dog. Även om forskare misstänker att bröder hade spetälska eller tuberkulos, behövs mer forskning för att ställa en definitiv diagnos.

Mot allt detta är det inte känt för vilken sjukdom trepanationen praktiserades för den äldre brodern. Det verkar dock som om det inte fanns någon förbättring i kranialbenet efter att skallen borrades och skars ut. Det betyder att den äldre brodern dog några dagar, kanske till och med timmar, efter trepanationen.

Hjärnkirurgi eller ritual?

Det är känt att trepanation har utövats i både terapeutiska och rituella syften sedan den neolitiska åldern.

Men enligt studien borrades den äldre broderns skalle innan han dog. Eftersom man tydligen såg till att inte punktera membranet som kallas dura mater. Dessutom tyder färgen på öppningens marginaler på att skallen borrades medan mannen levde.  1. Kalisher R, Cradic MS, Adams MJ, Martin MAS, Finkelstein I (2023) Cranial trephination and infectious disease in the Eastern Mediterranean: The evidence from two elite brothers from Late Bronze Megiddo, Israel. PLoS ONE 18(2): e0281020.^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments