Ölrecept och 5000 år gammal sumerisk pub grävs fram

Ölrecept och 5000 år gammal sumerisk pub grävs fram

Arkeologer har grävt fram en sumerisk pub i Irak som går tillbaka till cirka 5000 år sedan. Bland kvarlevorna finns även en tablett med ölrecept.

Upptäckten gjordes i Lagash, en gammal stadsstat i södra Irak, av ett team av arkeologer från Universitetet i Pennsylvania och Universitetet i Pisa. Teamet undersökte kvarlevorna och rapporterade att de trodde att puben var runt 5000 år gammal.

Lagash ligger cirka 330 km sydost om Iraks huvudstad Bagdad, och är en av de äldsta stadsstaterna i det antika Mellanöstern.

På platsen de grävde ut, grävde arkeologerna upp rester av ett kylsystem, köksredskap som serveringsskålar, en ugn för matlagning, bänkar för att äta och tabletter. De hittade även fiskben och djurben i några skålar.

Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Det uppskattas att öl även konsumerats på krogen, även om analyser fortsätter. För för sumererna var öl vanligare än vatten, säger Holly Pittman.

forntida sumer, sumeriskt folk, pub, taverna, Irak
Keramikskärvor
Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Arkeologen Holly Pittman vid Universitetet i Pennsylvania sa att den vanligaste drycken som konsumerades av sumererna var öl. Hon uppgav också att en tablett med ett recept på öl hittades i ett närliggande tempel.

De grävda fynden visar att vanliga människor kunde ta ett mellanmål och en drink på puben för cirka 5 000 år sedan. Därför förväntas upptäckten innehålla ledtrådar till livsstilen för medelinkomstpersoner som bodde i södra Mesopotamien under den tidiga bronsåldern.

Bördiga halvmånen och första städer

Södra Mesopotamien, nu mestadels öken, var tidigare en del av den bördiga halvmånen. Regionen var rik på spannmål och baljväxter under yngre stenåldern. Dessutom tämjdes många grödor först av bönder i den bördiga halvmånen.

Det uppskattas att jordbruket uppstod i den bördiga halvmånen för cirka 12 000 till 10 000 år sedan.1
Foto: Sémhur (Wikimedia), ©CC BY-SA 1.0

Den fasta livsstilen och råvaruöverskottet som uppstod i och med jordbruksrevolutionen ledde till framväxten av de första städerna och staterna. De flesta av de tidiga främre österländska civilisationerna som sumererna, akkaderna, babylonierna och assyrierna har sitt ursprung i denna region.

Analyserna kommer att fortsätta

Det uppgavs att analysen av de prover som arkeologerna tagit fram vid utgrävningsplatsen kommer att fortsätta.

Projektledaren Holly Pittman svarade i ett e-postmeddelande till ULUKAYIN om det fanns några spår av om vin, sprit eller annan lokal sprit konsumerades:

”Bara öl och även det väntar på analyser.”  1. ”The Agricultural Revolution in Prehistory”, Graeme BARKER, OUP Oxford, 2006, ISBN: 9780191557668^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments