Mystisk Upptäckt i Slovakien: Huvudlösa Skelett Hittades

Mystisk Upptäckt i Slovakien: Huvudlösa Skelett Hittades

Arkeologer gjorde nyligen en skrämmande upptäckt i Slovakien. I västra delen av landet har många huvudlösa skelett från yngre stenåldern hittats.

Arkeologer som forskar på tidig neolitiska bosättningar i västra Slovakien kom över en massgrav som går tillbaka till cirka 7 000 år sedan. Enligt de första undersökningarna finns det skelett som tillhör 35 olika individer i graven.

Det mest skrämmande med de skelett som hittats nära en stad som heter Vráble är att nästan alla är huvudlösa. Alla utom ett av de 35 skelett som hittades i graven har ingen dödskalle. Det enda skelettet med en skalle tillhör ett litet barn.

Arkeologer och antropologer som gjort upptäckten tror att de flesta skeletten i graven tillhör unga människor mellan 18-35 år. Den exakta åldern på skeletten kommer dock att bestämmas efter antropologisk analys.

Skelettens placering i graven tyder på att kropparna slumpmässigt kastades i diket.

Liknande huvudlösa skelett hittades nära Vráble i forskning utförd av Kiels universitet och Slovakiska Vetenskapsakademin – Institutet för Arkeologi.1

Tre Angränsande Bosättningar

Det finns tre grannboplatser nära massgraven där skeletten upptäcktes. En av dessa tre bosättningar, som kunde anses vara ganska stor för den perioden (Bandkeramiska Kulturen, 5250-4950 f.Kr.), var omgiven av ett dike.

Upptäckten av skelett i diket för tankarna till många möjligheter. För professor Martin Furholt är det som en brottsutredning att varje detalj måste utvärderas noggrant.

Martin Furholt, professor i protohistorisk arkeologi och socialarkeologi, säger att detta dike kan vara en begravningsplats för sociala utstötta, som brottslingar. Halshuggningen av skeletten stödjer denna hypotes. Furholt påpekar dock att dessa lik begravda i diket kan vara ett budskap till gudarna eller naturen.

Professor Martin Furholt berättade för ULUKAYIN i en onlinekorrespondens daterad den 6 oktober 2022 angående upptäckterna:

Vi vet ännu inte exakt hur dessa huvuden togs bort, vare sig det var peri- eller obduktion. Översta kotor saknas alltid, men vi har hittills inte hittat några skärmärken. Vi väntar därför med mer specifika tolkningar.

Dr. Katharina Fuchs, från Institutet för Klinisk Molekylärbiologi (CAU), sa följande i samma korrespondens:

Vi har inga bevis för en troférelaterad ritual eller ens ett konfliktrelaterat scenario för Vráble. Ytterligare och mer detaljerade undersökningar av benen krävs för att utforska möjliga scenarier när och hur huvudena togs bort (till exempel har vissa fortfarande sina första halskotor, och vi är ännu inte säkra på skärmärken. En våldsam ”halshuggning” är alltså ingenting att skriva om nu). Vi är inte heller säkra på den exakta åldersprofilen för de döda.”

Katharina Fuchs uttalade att frestande ”dramatiska” uttalanden bör undvikas i media och fortsatte enligt följande:

Visst är: Döskallarna verkade ha en mycket specifik betydelse för denna gemenskap, som min kollega Martin redan nämnde (många alternativ! magiska, rituella, personliga …). Och detta, förutom antalet individer, gör fyndet så mycket exceptionellt i LBK-sammanhang (Bandkeramiska Kulturen).

Vad kan vara anledningen till att ingens huvud hittades bland fynden i graven, förutom ett litet barn? Varför tog de inte bort barnets huvud? Kan de i graven vara vuxna individer som begått brott? Zuzana Hukeľová, en osteoarkeolog från Institutet för arkeologi vid Slovakiska vetenskapsakademin, svarade på dessa frågor:

Fyndet av ett barn är tveksamt och vi vet inte svaret på det. För att svara på frågan skulle vi behöva förstå varför de vuxna individerna placerades i gropen. Barnet kunde bara ha lagts till i gropen utan någon Den kan ha begravts där för att den inte representerade en giltig medlem av samhället (fortfarande för ung) så dess skalle var inte lika ”dyrbar” trofé som en av en vuxen, vem vet?

I yngre stenåldern är det mycket svårt för att inte säga omöjligt att säga vem som var en ”brottsling” (och vilka handlingar som ansågs vara brott). De huvudlösa människorna som begravdes i skyttegraven kan ha varit de som ursprungligen bodde i bosättningen, eller de från de två andra bosättningarna, eller totalt utlänningar. På fältet märkte vi inte några uppenbara spår av våld, men det betyder inte att dessa individer inte hade dött av en våldsam död, eftersom inte alla våldsamma möten lämnar spår på ben (t.ex. drunkning, knivhugg i magen, kvävning, förgiftning). ..). Så utan en detaljerad analys är det mycket komplicerat att säga vad som var orsakerna till döden för de människor som begravdes i Vráble. Det finns hundratals scenarier som är möjliga och vi måste vara mycket noga med att komma med det mest sannolika.” (11 oktober 2022)

Bland de mänskliga kvarlevorna som tidigare upptäckts nära Vráble fanns många huvudlösa skelett.2  1. Das Rätsel der kopflosen Skelette”, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, 04.04.2022^
  2. The Burials and Human Remains from the LBK and Želiezovce Settlement Site of Vráble”, Archaeology In The Žitava Valley I, Nils Müller-Scheeßel & Zuzana Hukeľová, Sidestone Press, 2020^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments