Aktivister Kastar Potatismos på Claude Monets 130 År Gamla Målning

Aktivister Kastar Potatismos på Claude Monets 130 År Gamla Målning

I Tyskland kastade två klimataktivister potatismos mot en 130 år gammal målning av Claude Monet. Fyra personer greps efter händelsen.

Händelsen ägde rum på Museum Barberini, ett konstmuseum i Potsdam, söndagen den 23 oktober 2022. Två klimataktivister i orange västar kastade en gul vätska mot 1891 års målning ”Meules” av den franske impressionistiska målaren Claude Monet. Sedan limmade de fast sina händer på väggen med lim och sa att alla är i en klimatkatastrof.

Det stod snart klart att den gula vätskan som täckte nästan hela tavlan var potatismos.

En aktivistgrupp vid namn Letzter Generation (Sista Generationen), som kritiserar den tyska regeringens politik för produktion av fossila bränslen, tog på sig ansvaret.

En liknande protest hölls också i London nyligen. Den 14 oktober kastade två klimataktivister tomatsoppa på en målning från 1888 av den holländska postimpressionistiska målaren Vincent van Gogh.

Enligt uttalandet på Museum Barberinis officiella Twitter-konto skadades inte målningen allvarligt eftersom den var glaserad. Tjänstemän och konstälskare är dock fortfarande oroliga för att protesterna ska spridas över världen.

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA greps fyra personer inblandade i händelsen av tysk polis.

Tavlan kommer att ställas ut igen onsdagen den 26 oktober 2022 efter städarbetet.

Om Målningen

”Meules” ingår i en serie på 25 verk målade av Claude Monet mellan 1890 och 1891. I denna serie skildrar Monet skördade spannmålsstaplar under olika årstider och vid olika tider på dygnet, med olika ljusvinklar.

Claude Monet – Meules (1891)

Målningen, färdig 1891, är 92 cm bred och 73 cm lång. Monet ville uppmärksamma kornhögarna genom att använda sig av den diagonala sammansättningen.

Målningen, som köptes av den tyska affärsmannen Hasso Plattner för cirka 110 miljoner dollar på en auktion 2019, har visats på Museum Barberini sedan 2020.1  1. Monet ‘Meules’ painting sells for record $110.7 million at auction, CNBC, 14.04.2019^
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments