Det senaste målet för klimataktivister är den 107 år gamla målningen av Gustav Klimt

Det senaste målet för klimataktivister är den 107 år gamla målningen av Gustav Klimt

Protestera i Leopoldmuseet! I Österrike kastade två klimataktivister svart vätska mot den 107 år gamla målningen av Gustav Klimt i protest.

Händelsen ägde rum på Leopoldmuseet, ett konstmuseum i Wien, tisdagen den 15 november 2022. Två klimataktivister kastade en svart, oljig vätska mot den österrikiske målaren Gustav Klimts målning Tod und Leben (Döden och livet), som han färdigställde år 1915. Omedelbart efter händelsen avlägsnades en av aktivisterna snabbt från målningen av säkerhetsvakten på museet. Under tiden stack den andra aktivisten sin hand på skyddsglaset på tavlan med lim.

Den svarta vätskan som täckte nästan hela målningen orsakade inga skador på originalmålningen tack vare skyddsglaset. Men enligt uttalandet från museets restaureringsteam uppstod uppenbara skador på skyddsglaset, väggen och golvet.

Efter aktionen kom den österrikiska polisen till museet på kort tid och städarbetet påbörjades. Aktivister fortsatte att försvara sin protest mot olje- och gasborrning.

En aktivistgrupp vid namn Letzter Generation (Sista generationen) tog på sig ansvaret för aktionen. Samma grupp tog också på sig ansvaret för en liknande protest i Tyskland för cirka tre veckor sedan. Två aktivister hade kastat potatismos mot en 131 år gammal målning av Claude Monet på Museum Barberini i Potsdam.

Aktivister Kastar Potatismos på Claude Monets 130 År Gamla Målning

Enligt uttalandet från den österrikiska pressbyrån (APA) lyckades aktivisterna få in den svarta vätskan som representerade olja i museet genom att gömma den i en varmvattenpåse.

Museichefen Hans-Peter Wipplinger sa att aktivisterna hade rätt i sin oro, men valet av åtgärd var fel.

Om Tod und Leben (Döden och livet)

Tod und Leben är namnet på den österrikiske målaren Gustav Klimts verk färdigt 1915. Målningen, gjord med oljefärg på duk, är 178×198 cm stor. Målningen har ställts ut många gånger i europeiska huvudstäder och i USA.

Det var 1908 när Gustav Klimt först började måla Tod und Leben. Klimt gjorde dock senare några ändringar på målningen och målningen tog sin slutgiltiga form 1915.

Vem är Gustav Klimt?

Gustav Klimt

Gustav Klimt föddes 1862 i Baumgarten, som var en del av det österrikiska riket. Han var influerad av jugend och symbolik. Några av hans målningar förstördes under andra världskriget. Gustav Klimt, som också visade sin talang inom arkitektoniska utsmyckningar, använde äkta guld i några av sina verk.

Gustav Klimt dog av lunginflammation den 6 februari 1918, under spanska sjukan.