En vikingahall som tros vara 1000 år gammal grävdes fram i Danmark

En vikingahall som tros vara 1000 år gammal grävdes fram i Danmark

Jon Olav Eikenes ©CC BY 2.0 | Representativ bild

Arkeologer från Nordjyske Museer hittade en stor vikingahall i Hune, norra Danmark. Resterna tros vara omkring 1000 år gamla.

Vid utgrävningar i Hune, cirka 300 kilometer nordväst om huvudstaden Köpenhamn, hittades nyligen resterna av en byggnad som tros vara en vikingahall.

Utifrån lämningarnas arkitektoniska drag tros den härröra från Harald Blåtands tid. Det betyder alltså att hallen är cirka 1000 år gammal.

Vem är Harald Blåtand?
Harald Blåtand är kungen av Danmark, som regerade från 958 till 985/987. Han var son till Gorm och Thyra, men hans födelsedatum är okänt. Harald Blåtand är också känd som kungen som introducerade kristendomen i Danmark. Dagens Bluetooth-teknik är döpt efter Harald Blåtands smeknamn, ”blå tand”.

Tjänstemän från Nordjyske Museer meddelade att hallen är cirka 10 meter bred och 40 meter lång.

Den grävda vikingahallen.
Nordjyske Museer

Arkeologen Thomas Rune Knudsen sa att strukturen är den största i sitt slag som upptäckts under de senaste 10 åren och att ingen liknande struktur har hittats i Nordjylland tidigare.

Thomas Rune Knudsen uppgav också att det kan finnas andra strukturer runt hallen och att utgrävningarna kommer att fortsätta under 2023.

Även om hallen tros vara omkring 1000 år gammal baserat på dess stilistiska egenskaper, kommer arkeologer att försöka hitta strukturens exakta ålder genom radiokoldatering. Detaljerad information om byggnadens ålder och arkitektoniska egenskaper förväntas delas med allmänheten i framtiden.

Utifrån hallens storlek menar arkeologerna att den inte tillhörde ett vanligt hus. Sannolikt användes salen för möten av den politiska eliten. Det är i den här hallen som framtiden för Nordjylland kan ha formats, säger Thomas Rune Knudsen.

Hune-stenen är en av endast två runstenar som någonsin upptäckts i Vendsyssel. Den är daterad mellan 970 och 1020. Det står skrivet på stenen att tre bröder vid namn Hove, Thorkil och Thorbjørn reste stenen åt sin far, Runulv den Rådsnilde.
Nordjyske Museer

Vissa arkeologer tror att hallen kan ha tillhört familjen Runulv den Rådsnilde, baserat på en runsten som hittats nära Hune. Det anges dock också att de aktuella uppgifterna är otillräckliga för att bevisa det.Harald Blåtand (Wikipedia)