Mabon Spenning: Høstjevndøgn Feiret på Stonehenge

Mabon Spenning: Høstjevndøgn Feiret på Stonehenge

Det historiske stedet i England var vertskap for Mabon -feiringen om morgenen 23. september. Mange mennesker i Storbritannia samlet seg på Stonehenge i de tidlige timene av dagen for å se på soloppgangen.

Stonehenge, et av de viktigste kulturelle symbolene i Storbritannia, ble oppmerksomhet fra besøkende for Mabon og høstjevndøgn -feiringen.

Mange mennesker fra forskjellige hjørner av landet samlet seg på Stonehenge for å se på soloppgangen med dagens første lys og feire høstjevndøgn.

Noen besøkende sa at været var litt kjøligere og overskyet enn i fjor. Seremonien fortsatte imidlertid selv etter at solen hadde steget over horisonten.

Myndighetene advarer besøkende om å være forsiktige og ikke berøre steinene, men noen eksperter på kulturminner er fremdeles skeptiske til å la historiske steder være vertskap for slike hendelser.

Hva er Mabon?

I likhet med Lughnasadh og Samhain, er Mabon en av tre høstfestivaler i keltisk kultur og europeisk hedendom. Det feires vanligvis mellom 21. september og 24. september på den nordlige halvkule. I Mabon, som symboliserer slutten av sommeren og begynnelsen av høsten, vektlegges konseptene balanse og takknemlighet.

september og 21. mars er lengdene på dagen og natten like over hele verden. Begrepet balanse i Mabon tar sine røtter fra denne likheten. Fra 23. september passerer lysets overlegenhet inn i mørket. På den nordlige halvkule er nettene lengre enn dagene fra nå av. Denne perioden, som sammenfaller med den fjerde uken i september, er perioden hvor den nåværende avlingen blir gjennomgått etter høsting for den kommende vinteren. Begrepet takknemlighet i Mabon tar sine røtter fra denne høsten.

Fall autumn fruits mabon
Gabriele M. Reinhardt | Høstfrukter

I Mabon -feiringer blir nyhøstede sesongfrukter som epler, druer og fiken vanligvis konsumert. Noen ganger blir røkelse som salvie og kanel brent.

Historien om Stonehenge

Selv om strukturene på Stonehenge antas å ha blitt bygget i bronsealderen, indikerer tilstedeværelsen av neolitiske graver i området at landet rundt Stonehenge har blitt brukt av mennesker siden mye tidligere tider.1

Stonehenge, et av de viktigste kulturelle symbolene i Storbritannia gjennom historien, ble inkludert på UNESCOs verdensarvliste i 1986. Mange feiringer arrangeres på Stonehenge hvert år som Lughnasadh, Mabon og Samhain.  1. Lives Before and After Stonehenge, Journal of Archaeological Science: Reports 20, 2018, 692-710[]
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments