Laatste Dag van de Dag van de Doden

Vandaag is de laatste dag van de Dag van de Doden, traditioneel gevierd in Mexico van 31 oktober tot 2 november van elk jaar.

De vieringen, die vorig jaar werden afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus, werden dit jaar opnieuw georganiseerd. Maar bloemisten meldden dat de bloemenverkoop dit jaar lager was dan voor de pandemie.

In Mexico-Stad lieten veel mensen bloemen en foto’s van hun overleden familieleden achter bij het altaar dat is gewijd aan degenen die door de pandemie zijn omgekomen. Volgens officiële cijfers is het aantal mensen dat op 2 november 2021 in Mexico is overleden als gevolg van het coronavirus meer dan 288.000.

Dag Van De Doden, Euronews, Mexico

Wat is de Dag van de Doden?

In Mexico is de Dag van de Doden niet in een stemming van rouw, aangezien de dood wordt behandeld als een natuurlijk onderdeel van het leven. Herdenkingen bij het graf kunnen soms een picknick met muziek zijn. Het is een van de meest karakteristieke kenmerken van de Dag van de Doden dat mensen hun gezichten schilderen als schedels en graven van hun familieleden versieren met bloemen en snoep.

De Dag van de Doden werd in 2008 door UNESCO opgenomen in de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.