Imbolc i mytologi, hedenskap og wicca: opprinnelse, skikker og tradisjoner

Stearinlys som symboliserer Imbolc.

Imbolc er en hedensk festival som betyr at naturen våkner fra dvalen og at våren nærmer seg. Til tross for sin keltiske opprinnelse, feires den av mange mennesker i forskjellige land i dag. Det er ofte forbundet med begreper som renhet, fornyelse, håp og fruktbarhet.

Hva er Imbolc?

Imbolc er en eldgammel keltisk festival som varsler våren som nærmer seg. Det regnes som en av de åtte festivalene (sabbat) i årets hjul, ifølge Wicca-religionen.

Det er uklart hva Imbolc, også kjent som Imbolg, betyr. Imidlertid skrev Nora Kershaw Chadwick, en filolog som spesialiserer seg i keltiske studier, at ordet Imbolc stammer fra den gammelirske frasen «i mbolc» som betyr «i magen». Dette regnes som en henvisning til drektigheten til søyer som er i ferd med å gå inn i lammesesongen.1

Noen lingvister har hevdet at ordet Imbolc kan ha blitt avledet fra gammelirske eller protokeltiske ord som betyr rensing, spirende eller melk.

Når feires Imbolc?

Tradisjonelt feires Imbolc 1/2 februar hvert år på den nordlige halvkule. Denne datoen faller 1/2 august på den sørlige halvkule.

Noen som benytter seg av astronomiske og astrologiske beregninger kan basere det på en hvilken som helst dag mellom 1. og 7. februar. Disse datoene faller også sammen med midten av perioden mellom vintersolverv og vårjevndøgn.

Historien om Imbolc

Det antas at røttene til Imbolc-feiringen går tilbake til antikken.

Kammeret ved gislenes haug, en eldgammel passasjegrav bygget i Irland mellom 3350 f.Kr. og 2800 f.Kr., er bare opplyst to ganger i året. Dette er datoene for Samhain og Imbolc, som tilsvarer begynnelsen av november og begynnelsen av februar. Basert på dette hevder noen forskere at datoene til Samhain og Imbolc er viktige for innbyggerne i Irland, siden den neolitiske perioden.2

I følge en historie kalt Tochmarc Emire, som dateres tilbake til det 10. århundre e.Kr., er Imbolc en av de fire gæliske sesongfestivalene. (De andre er Beltane, Lughnasadh og Samhain.) Symboliserer begynnelsen av våren, ifølge historien, er Imbolc også tiden da sauer melkes.3

Imbolc og den keltiske gudinnen Brigit

Brigit er en gudinne i keltisk mytologi assosiert med visdom, kunst, poesi, helbredelse, fruktbarhet, ild og beskyttelse. I Sanas Cormaic, en ordbok som anslås å ha blitt skrevet på 900- eller begynnelsen av 1000-tallet e.Kr., står det skrevet at diktere tilbad Brigit.

Professor Pamela Berger, som har spesialisert seg på middelalderkunst, har skrevet at Saint Brigit er den kristne versjonen av gudinnen Brigit.4 Derfor antyder noen forskere at Imbolc kan ha vært en festival som ble holdt til ære for gudinnen Brigit tidligere.

Hvordan feire Imbolc?

Selv om Imbolc fortsetter å bli feiret i mange land i dag, kan forskjellige skikker og tradisjoner sees blant neo-hedenske samfunn.

Imbolc er en tid for å se frem til varmere dager. Derfor er mange ting knyttet til sol og vår også forbundet med Imbolc.

Snøklokker
(Primulas, løvetann og snøklokker regnes som varslere om våren som nærmer seg.)

De vanligste tradisjonene er å tenne bål eller lys, brenne røkelse, lage Brigit strådukker, dekorere huset med sauefigurer og blomster knyttet til tidlig vår, bruke krystaller som fremkaller solen og innta melkeprodukter.

Imbolc i Wicca

I Wicca blir Imbolc betraktet som en av hjulårets Sabbater og er assosiert med Brigid.

I noen wiccanske tradisjoner kan Imbolc-feiringer fokusere mer på temaer som femininitet og fruktbarhet. Mens man legger vekt på den feminine prinsippet symbolisert av Brigid, kan noen grupper velge å ikke inkludere menn i disse feiringene. Imidlertid kan slike praksiser og feiringer variere avhengig av preferansene til hver enkelt wiccansk fellesskap. Noen kan også inkludere menn i festlighetene.  1. «The Celts», Nora Kershaw CHADWICK, Penguin Books, ISBN: 9780140250749[]
  2. «Imbolc (Imbolg) – Cross Quarter Day«, Newgrange.com[]
  3. «The Wooing of Emer by Cú Chulainn«, Corpus of Electronic Texts Edition, Kuno Meyer[]
  4. «The Goddess Obscured», Pamela BERGER, Beacon Press, ISBN: 9780807067239[]