Ungarske Busójárás-festligheter som varsler slutten av vinteren og interessante Busó-kostymer

Ungarske Busójárás-festligheter som varsler slutten av vinteren og interessante Busó-kostymer

"En dag, mens du går på gatene i Ungarn, hvis du ser folk iført saueskinn og tremasker, betyr det at våren nærmer seg."
Busójárás, Karneval, Ungarn, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Foto: Karoly Czifra ©️CC BY-SA 2.0

Når våren nærmer seg, holder mange land i Europa karneval som symboliserer utdrivelsen av de onde åndene som er igjen fra vinteren. Et av disse karnevalene, hvor mange representative og surrealistiske kostymer skiller seg ut, er Busójárás!

Hva er Busójárás?

Busójárás er et Šokci-karneval som arrangeres årlig i byen Mohács i det sørlige Ungarn, og varsler slutten på vinteren. I Kroatia er det mer kjent som pohod bušara.

Šokci
En kroatisk/sørslavisk etnisk gruppe som for det meste bor i Sør-Ungarn, Øst-Kroatia og Nord-Serbia i dag. Religiøst er flertallet av Šokci-folket katolikker.

Busójárás betyr «Busó-vandring» på ungarsk. Busó er navnet gitt til maskerte mennesker kledd i saueskinn. Disse menneskene prøver å skremme bort vinteren med sine skumle kostymer og lydene de lager.

Busójárás, Karneval, Ungarn, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busójárás parade

Vintersesongen er preget av kalde temperaturer og lange netter. Det betyr at naturen blir uproduktiv, luftveiene blir følsomme, og mange dyr omkommer på grunn av sykdom eller sult. Selv om vi minimerer disse problemene med vitenskapelig og teknologisk utvikling i dag, var disse problemene av vital betydning for mennesker i den tidlige moderne perioden og før. Dette har ført til at vintersesongen har blitt assosiert med demoniske skapninger og onde ånder som Bocuk, Kallikantzaros og Karakoncolos i mange samfunn.

Åtte mytologiske skapninger av vinter og snø

Derfor, når våren nærmer seg, holder mange folkeslag festivaler som symboliserer gjenopplivingen av naturen og økningen av fruktbarhet. Noen av disse festlighetene er imidlertid rettet mot å drive bort de onde åndene knyttet til vinteren. Festlighetene til Busójárás i Ungarn, Kurentovanje i Slovenia, Rijeka i Kroatia og Kukeri i Bulgaria er like i denne henseende.

Vårfestligheter som begynner med Imbolc 1. februar på den nordlige halvkule (1. august på den sørlige halvkule) varer vanligvis til slutten av mars.

Når feires det?

Busójárás-arrangementer, som arrangeres årlig i februar, varer vanligvis i seks dager og avsluttes dagen før askeonsdag.

ÅrBegivenhetsdatoer
202020. februar – 25. februar
2021Kansellert på grunn av pandemien
202224. februar – 1. mars
202316. februar – 21. februar
20248. februar – 13. februar
Busójárás Dateres i 2020-årene
Busójárás-festligheter (2022)

Historien om Busó-festlighetene

Opprinnelsen til Busójárás, et Šokci-karneval, er ikke klart. Imidlertid antas det at Busójárás-tradisjonene flyttet til dagens Ungarn med Šokci-migrasjonene fra slutten av 1600-tallet.

Tidlig informasjon om Šokci-folket ble samlet fra et dokument fra 1615 fra det osmanske riket. Da ottomanerne trakk seg tilbake fra Mohács i 1687, migrerte Šokci-folket som bodde i sør mot nord og spredte seg mot Mohács.

Det første dokumentet som nevner Busójárás-festligheter er fra 1783. Men selv om det er noe informasjon om kostymer og musikk i dette dokumentet, er ikke masker nevnt. I 1852 var den ungarske legen Miksa Hölbling den første som nevnte masker.1

Busójárás, Karneval, Ungarn, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busójárás-festligheter (1979)
Foto: FORTEPAN / Erdei Katalin ©CC BY-SA 3.0

Ifølge en legende var formålet med maskene å skremme bort de osmanske soldatene. Imidlertid har denne legenden blitt kritisert for sin mangel på historisk grunnlag.

Legenden sier at med den osmanske dominansen av regionen begynte noen av innbyggerne i Mohács å gjemme seg i skogene. En natt, som de hadde planlagt, kom de inn til sentrum iført masker og laget forferdelige lyder. De osmanske soldatene, som så dem, trodde de ble angrepet av demoner og forlot området.

Festivaler og parader

Mens Busójárás tidligere var et lokalt karneval i liten skala, er det i dag deltakere fra forskjellige byer i Ungarn og land i Europa til festligheter og parader.

Busójárás-festligheter varer vanligvis i seks dager. I løpet av denne tiden holdes mange folkedanser, show, konserter, utstillinger og messer i byen. Med paradene blir de onde åndene som er igjen fra vinteren forsøkt drevet ut med skumle kostymer og noen gjenstander som bråker. På karnevalets siste dag blir en kiste som symboliserer vinteren brent med bål.

Busójárás, Karneval, Ungarn, Mohács, Festival, Masker, Kostymer,
Busó-monstre driver ut vinteren.
Foto: Arkinessa (Wikimedia), ©CC BY-SA 4.0

Disse tradisjonene ble lagt til UNESCOs liste over immateriell kulturarv i 2009.2

Busójárás 2024

Busójárás-arrangementer, som ble avlyst i 2021 på grunn av pandemien, ble gjenopptatt i 2022.

2024-arrangementene starter torsdag 8. februar og avsluttes tirsdag 13. februar. Åpningsarrangementet vil bli holdt torsdag 8. februar kl. 9.30 av ordføreren i Mohács, Gábor Pávkovics. Klikk her for mer detaljert informasjon om programmet.

Det er ventet at det vil råde overskyet vær i Mohács under karnevalet, og temperaturene vil variere mellom 7°C og 16°C.  1. «Busójárás az élő rítus», Zoltán Füredi, Academia.edu, 2002^
  2. «Busó festivities at Mohács: masked end-of-winter carnival custom«, Intangible Cultural Heritage, UNESCO^
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments