De in Engeland gevonden dinosaurusvoetafdruk is 166 miljoen jaar oud

De 166 miljoen jaar oude voetafdruk van een vleesetende dinosaurus die in Yorkshire is gevonden, vertegenwoordigt de grootste in zijn soort die ooit in de regio is gevonden.

De ontdekking werd feitelijk gedaan door de lokale archeoloog Marie Wood op een strand in Scarborough in april 2021. Het onderzoeksdocument over het onderwerp werd echter op 16 februari 2023 gepubliceerd in de Proceedings of the Yorkshire Geological Society.1

Terwijl ze op een dag in april tijd doorbracht op het strand, zag Marie Wood bij toeval een voetafdruk van een drietenige dinosaurus. Hoewel soortgelijke fossielen al eerder in die regio zijn gevonden, was de voetafdruk die Marie Wood zag ongeveer 80 cm lang, waardoor het de grootste is die ooit daar is gevonden.

Engeland, Yorkshire, dinosaurusvoetafdruk
Foto: Marie Woods / The University of Manchester

Met het laatste monster bereikte het aantal vergelijkbare voetafdrukken dat sinds 1934 in de regio is gevonden zes. De vorige voetafdruk werd in 2006 gevonden door geoloog John G. Hudson.

In een opgewonden haast informeerde Marie Wood lokale fossielenexperts en na een tijdje nam ze contact op met paleontoloog Dean Lomax.

Na de analyse werd vastgesteld dat de voetafdruk toebehoorde aan een vleesetende theropode die ongeveer 166 miljoen jaar geleden leefde. Dit wordt geïnterpreteerd als een belangrijke ontdekking om voorspellingen te doen over het gedrag van vleesetende dinosaurussen in de regio tijdens de Jura-periode.

Theropoden
Een clade dinosaurussen die ontstond in het Trias, ongeveer 230 miljoen jaar geleden, en wordt gekenmerkt door drietenige ledematen.2 Er zijn zowel insectenetende, herbivore als vleesetende theropodsoorten. De negen ton wegende Tyrannosaurus rex is een theropode. Daarnaast stammen ook moderne vogels af van theropoden.

John G. Hudson, hoofdauteur van het onderzoeksartikel, denkt dat de voetafdruk mogelijk toebehoorde aan een Megalosaurus-achtig dier met een heuphoogte tussen 250 cm en 300 cm.

120 miljoen jaar oud fossiel gevonden in China heeft een vogelachtig lichaam en een dinosaurusachtige schedel

Het werd geschonken aan het museum

Het voetafdrukfossiel aan de kust dreigde te worden beschadigd door natuurlijke factoren zoals erosie en getijden, maar ook door menselijke factoren. Daarom werd besloten om het door een team van experts van het strand te halen en werd het fossiel gedoneerd aan het Scarborough Museum and Galleries om schade te voorkomen.

Volgens het nieuws van de Universiteit van Manchester zal het voetafdrukfossiel over een tijdje tentoongesteld worden in het Rotunda Museum.3  1. John G. HUDSON, Mike ROMANO, Dean R. LOMAX, Rob TAYLOR, Marie WOODS, “Proceedings of the Yorkshire Geological Society“, Vol 64, February 16, 2023[]
  2. A Basal Dinosaur from the Dawn of the Dinosaur Era in Southwestern Pangaea“, Brian S. CURRIE, Carina E. COLOMBI, Isabel P. MONTAÑEZ, Paul C. SERENO, Paul R. RENNE, Ricardo N. MARTINEZ, Oscar A. ALCOBER, Science, Vol 331, January 14, 2011[]
  3. Giant meat-eating dinosaur footprint is largest found in Yorkshire“, University of Manchester, February 16, 2023[]