Archeologen hebben een Sumerisch paleis en tempel opgegraven uit het 3e millennium voor Christus

In Irak hebben archeologen de overblijfselen opgegraven van een bijna 4500 jaar oud Sumerisch paleis en een tempel gewijd aan de god Ninurta.

De ontdekking werd gedaan door een team van Britse en Iraakse archeologen in de oude Sumerische stad Girsu, ongeveer 300 km ten zuidoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Girsu, een van de oudste Soemerische steden, werd voor het eerst opgegraven in 1877 onder leiding van de Franse archeoloog Ernest de Sarzec. Op enkele uitzonderingen na werden er echter lange tijd geen archeologische opgravingen op de site uitgevoerd. Ondertussen werd Girsu beschadigd door illegale opgravingen en plunderingen.

Archeologische vondsten, die zonder gedetailleerde documentatie naar verschillende musea over de hele wereld zijn verplaatst, zijn een andere factor die het moeilijk maakt om de geschiedenis van Girsu als geheel te onderzoeken.

Locatie van de oude stad Girsu in Irak

Het Girsu-project is in het leven geroepen door het British Museum om dergelijke problemen te voorkomen, de oude archeologische vondsten opnieuw te onderzoeken en de opgravingen met moderne methoden voort te zetten. Het project, geleid door Sébastien Rey, conservator van het oude Mesopotamië van het British Museum, wordt gefinancierd door het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

Tijdens de moderne opgravingen die in het kader van het project in Girsu zijn uitgevoerd, zijn de overblijfselen van een 4500 jaar oud paleis en veel spijkerschrifttabletten opgegraven. Dit wordt geïnterpreteerd als een belangrijke ontdekking om de Sumerische geschiedenis te belichten en meer te leren over de Sumeriërs.

Sommige van de lemen muren van het paleis worden tegenwoordig bewaard in een museum in Bagdad.

Niet lang geleden werd een 5000 jaar oude Sumerische pub opgegraven in een andere oude stad in de buurt van Girsu:

Bierrecept en 5000 jaar oude Sumerische pub opgegraven

Naast het paleis en spijkerschrifttabletten vonden archeologen tijdens opgravingen ook de overblijfselen van een tempel gewijd aan de god Ninurta.

Ninurta
Hij is een Sumerische god, ook bekend als Ninĝirsu, en wordt beschouwd als de zoon van de oppergod Enlil. Hij wordt in verband gebracht met landbouw, landbouw, genezing, jacht en later oorlogsvoering. De oorlogszuchtige aard van Ninurta had ook invloed op de Assyriërs. Daarom is hij ook opgenomen in het Assyrische pantheon.1

Archeologen zeggen dat de spijkerschrifttabletten die in Girsu zijn gevonden, sommige dingen die we over de Sumeriërs weten, kunnen veranderen.

Girsu: een oude Sumerische stad

Het is niet duidelijk wanneer Girsu, een van de eerste Soemerische steden, permanent door mensen werd bezet, maar het is bekend dat er in het 6e millennium voor Christus enkele nederzettingen in de stad waren. Er wordt echter gedacht dat de belangrijkste activiteit in de stad begon tijdens de vroege dynastieke periode in het 3e millennium voor Christus. De aanwezigheid van een groot aantal archeologische artefacten uit deze periode ondersteunt deze schatting.

Diorietstandbeeld van Gudea, circa 2120 v.Chr., Louvre Museum
Diorietstandbeeld van Gudea, circa 2120 v.Chr., Louvre

Hoewel het zijn politieke kenmerken verloor na het bewind van koning Gudea, behield Girsu jarenlang zijn belang als religieus centrum.2

Externe links  1. “The God Ninurta: In the Mythology and Royal Ideology of Ancient Mesopotamia”, Amar ANUNS, Neo-Assyrian Text Corpus Project, 2002, ISBN: 9789514590573[]
  2. “Gudea and his dynasty”, Dietz Otto EDZARD, University of Toronto Press, 1997, ISBN: 9781442675551[]