Een van de oudste synagogen werd ontdekt in de oude Griekse stad Phanagoria in Rusland

Een van de oudste synagogen werd ontdekt in de oude Griekse stad Phanagoria in Rusland

Archeologen in Rusland hebben de overblijfselen ontdekt van een van ’s werelds oudste synagogen in de oude Griekse stad Phanagoria, gelegen nabij de Zwarte Zee.

De nauwgezette archeologische onderzoeken die zijn uitgevoerd in de enclave Phanagoria, gelegen op het pittoreske Taman-schiereiland in het zuidwesten van Rusland, hebben geleid tot een buitengewone doorbraak van immense historische betekenis.

De archeologische vindplaats dateert uit het midden van de 6e eeuw voor Christus en is gesticht door onverschrokken Griekse kolonisten. Het heeft een fascinerend venster onthuld op het verre verleden van de mensheid, met een van de vroegste synagogen die de beschaving kent.

Deze gezamenlijke inspanning wordt geleid door een team van wetenschappers afkomstig van het vooraanstaande Instituut voor Archeologie, een prominente afdeling van de gerespecteerde Russische Academie van Wetenschappen. Door hun niet-aflatende toewijding en niet-aflatende toewijding hebben ze de fundamentele structuur onthuld van een synagoge genesteld op het heilige terrein van Phanagoria.

Phanagoria
Oude Griekse steden in de noordelijke Zwarte Zee
Foto: Amitchell125 (Wikimedia) ©️CC BY-SA 3.0

De architectonische lay-out van de oude synagoge, gekenmerkt door zijn nauwgezette ontwerp, heeft de vorm van een statige rechthoek, die zich uitstrekt over 21 meter (70 voet) lang en bijna 6 meter (20 voet) breed. Dit ontwerp omvat op harmonieuze wijze twee verschillende kamers, elk een bewijs van de heersende ontwerpfilosofieën van dat verre tijdperk.

De muren van dit heilige heiligdom onthullen een ingewikkeld samenspel van schilderijen en zorgvuldig vervaardigde tegels, dat doet denken aan een archeologisch canvas dat wacht op interpretatie. De geheiligde ruimte onthult een boeiende reeks artefacten, elk een portaal naar de praktijken en rituelen die zich ooit ontvouwden binnen deze eerbiedwaardige muren.

Onder de blootgelegde schatten bevinden zich prachtig gebeeldhouwde marmeren menora’s, zorgvuldig gevormde tafels bedoeld voor religieuze ceremonies en fragmenten van majestueuze marmeren zuilen die ooit de spirituele verblijfplaats sierden. Bovendien voegen fragmenten van verweerde marmeren stèles, versierd met raadselachtige inscripties en suggestieve picturale afbeeldingen, een laag mystiek en enigma toe aan het zich ontvouwende verhaal.

Op basis van de zorgvuldig verzamelde bevindingen van de onderzoekers, wordt gesuggereerd dat de oorsprong van deze oude synagoge terug te voeren is tot de 1e eeuw na Christus, waardoor een indrukwekkende tijdlijn van tweeduizend jaar wordt overspannen. De samensmelting van de teruggevonden artefacten weeft een meeslepend en suggestief verhaal – een verhaal dat op aangrijpende wijze de opmerkelijke veerkracht van de synagoge onderstreept gedurende vijf eeuwen van historische wisselvalligheden. Deze blijvende erfenis culmineert in een aangrijpende finaliteit te midden van de tumultueuze gebeurtenissen die Phanagoria in het midden van de 6e eeuw overspoelden, waardoor het illustere oude erfgoed effectief tot een einde kwam.

Phanagoria
Overblijfselen van de synagoge
Foto: Oleg Deripaska Volnoe Delo Foundation

Binnen de bredere context van de evolutie van de synagoge neemt de ontdekking van Phanagoria een centrale rol in, door een lens te bieden waardoor de dynamische verschuivingen in religieuze architectuur in de loop van de geschiedenis kunnen worden bekeken. Terwijl de wortels van synagogen teruggaan tot de 3e eeuw voor Christus, bloeide hun architecturale aanwezigheid met hernieuwde kracht tijdens de 3e eeuw na Christus. Tegen deze achtergrond van historische stromingen komt de Phanagoria-synagoge naar voren als een eerbiedwaardig voorbeeld, een welsprekende belichaming van de vroege architecturale uitingen van geloof die een blijvend stempel hebben gedrukt op het weefsel van de menselijke geschiedenis.

Jodendom in Phanagoria

Phanagoria, een eminente Hellenistische kolonie gelegen aan de noordoostelijke kust van de Zwarte Zee, vormt een intrigerende plaats van culturele samenvloeiing en religieuze diversiteit. Terwijl het heersende spirituele milieu ongetwijfeld werd gekenmerkt door Grieks polytheïsme, insinueren historiografische fragmenten en archeologische overblijfselen een genuanceerde aanwezigheid van het judaïsme binnen het weefsel van de Phanagoriaanse samenleving.

Binnen deze kosmopolitische enclave creëerden joodse rondtrekkende handelaren en kolonisten ogenschijnlijk een enclave die raakvlakken had met de heersende sociaal-economische stromingen. Dit milieu veroorzaakte waarschijnlijk ingewikkelde patronen van intercultureel samenspel, waardoor een omgeving werd bevorderd die bevorderlijk was voor de uitwisseling van goederen, ideeën en zelfs religieuze praktijken. Hoewel het bestaande historische corpus weinig directe getuigenissen biedt, impliceert het indirecte bewijs het plausibele bestaan van synagoge-achtige etablissementen of congregatieruimten, waar misschien joodse gemeenschappelijke rituelen en devoties werden gehouden.

Door ons gezichtsveld uit te breiden naar het bredere spectrum van joodse aanwezigheid rond de Zwarte Zee, ontstaat een analoog patroon van betrokkenheid bij inheemse culturen en religies. Havensteden langs de kust van de Zwarte Zee herbergden diverse Joodse gemeenschappen, waardoor de verspreiding van dit monotheïstische geloof in de hele regio werd versterkt. De eb en vloed van handel en maritiem ondernemen zorgde voor een ware samenvloeiing van individuen en culturele stromingen, waardoor niet alleen materiële goederen, maar ook spirituele leerstellingen werden overgedragen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments