Det Hisnande Höglandet i İkizdere

İkizdere är det största och sydligaste distriktet i Rize-provinsen i Turkiet. Tack vare sina branta sluttningar, glaciala sjöar, frodiga högland och endemiska växtarter är İkizdere ett av de bästa områdena med turismpotential i östra Svartahavsregionen.

Höglandet i Çağrankaya

höglandet, hisnande, Turkiet, Rize, yayla,
Ahmet Gökhan Kara ©️CC4.0

Det är 25 km från stadsdelen İkizdere och 42 km från Rizes provinscentrum. Därför är det ett av de högländerna som ligger närmast stadens centrum. Transport tillhandahålls vanligtvis genom İkizdere, men du kan nå Çağrankaya från stadens centrum via en slingrande väg. De som vill använda denna väg bör följa Çaykent-Muradiye-Küçükçayır-vägen och sväng vänster (österut) när de ser Andon dricksvattenanläggningar.

Çağrankaya är indelat i tre högländer inom sig. Den genomsnittliga höjden på dessa högland är cirka 2300 till 2500 meter.

Çağrankaya anses vara ett av de största och mest trånga högländerna i regionen. Sektionen som kallas ”Büyük Yayla” ser mer ut som en stad än ett högland. Å andra sidan är höglandet i Çağrankaya ganska tillfredsställande när det gäller visuell estetik. Branta sluttningar och pittoreska landskap skapar oslagbara möjligheter för naturfotografer. Du kan också stöta på svart obsidian, en magmatisk bergart, i regionen.

Trädarter som dvärg en, skäggal, östgran och östbok är utbredda i de relativt låga områdena runt höglandet. I de högre delarna av höglandet är kort gräs och alpängar vanliga.

Çağrankaya och dess omgivningar var mycket viktiga för grekerna, turkarna och lazerna som bodde vid kusten, och armenierna och hemshinfolket som bodde i bergstrakterna under det osmanska riket. Handelsvägar mellan kusten och inlandet gick förr genom denna region. Çağrankayas högslätter var ett av de viktiga rastområdena för handlare och packdjur. Det finns dock inga rester av de provisoriska strukturer som byggts för boende i regionen.

Petran och Lazboard Festivaler

Det är 25 km från stadsdelen İkizdere och 65 km från Rizes centrum. Dess höjd är cirka 1940 meter. Du kan nå highand genom en naturskön och slingrande väg bredvid Meles ström.

Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding

Petran är känt för sina årliga skidfestivaler. På grund av skidfestivalerna som kallas Lazboard eller Petranboard kommer många inhemska och utländska turister till regionen. Dokumentären ”Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding” som gjordes 2016 om petranboard, som anses vara snowboardåkningens förfader, hjälpte till att marknadsföra regionen.

Forskare tror att Petranboards historia går tillbaka till 1600-talet.1

Anzer och Anzer Honung

höglandet, hisnande, Turkiet, Rize, yayla,
Metin Çorapçı ©️CC BY-SA 1.0

Det är 34 km från stadsdelen İkizdere och 75 km från Rizes centrum. Anzers höjd är cirka 2150 meter. Det tar cirka 1 timme med bil från Petran. Det ligger i en dal längs İkizdere-bäcken.

Anzer är ett av de mest befolkade högländerna i regionen. Strukturer byggs vanligtvis med material som sten, tegel och briketter. Tak är täckta med plåt. De flesta husen är enplanshus, några är tvåvåningshus och några är trevåningshus. Redan nu är det underförstått att otillåtet byggande kommer att skapa problem på sikt.

Anzer är också ett viktigt ekoturismområde tack vare sin flora och unika naturliga skönheter. Anzerhonung anses vara mycket värdefull över hela världen på grund av de endemiska växterna i regionen. Nässla, myosotis, astragalus, pelargon, lathyrus, ragweed, lilja, dactylorhiza och thalictrum är några blomarter som växer i Anzer.

Ovit

höglandet, hisnande, Turkiet, Rize, yayla,
Rüştü Bozkuş ©️CC0

Det är 33 km från stadsdelen İkizdere och 73 km från Rizes centrum. Dess höjd är cirka 2600 meter.

Ovit är ett av de enklaste högländerna att nå med fordon eftersom det ligger runt Rize-İspir-vägen, såvida inte vägarna är stängda på grund av kraftig snö.

Denna väg brukade hindra transporten mellan Rize och İspir. För det brukar vara stängt på vintern. Detta problem eliminerades dock när den 14 km långa Ovittunneln togs i bruk 2017.

Det tempererade klimatet är dominerande vid ingången till Ovittunneln, och det kontinentala klimatet är dominerande vid utgången.

Den gamla vägen, som var mycket trafikerad innan Ovittunneln öppnades, förlorade sin funktion i och med att tunneln öppnades. Eftersom vägen liknar en gotisk skräckfilm med sin dimmiga atmosfär kan det kännas som om du kommer att möta Draculas slott när som helst. Idag används den gamla vägen, som är omgiven av branta klippor, endast för transhumans, turism och nostalgi. Den farligaste delen är känd som ”djävulstenar”, som namnet antyder.

När du ser bergen och branta sluttningar som omger Ovit kommer du förmodligen att känna en känsla av rysning och beundran på samma gång. Det finns många stora och små sjöar på de bergen. Glacialsjöar som kallas Yedigöller ligger 8 km från Ovit med flyg. Men de som vill se dessa sjöar bör använda vägen som går genom Mor Yayla, 27 kilometer bort.  1. ”Not That Rad, Snowboarding is Older Than You Think”, John FRY, Ski, March-April 2010, ISSN: 0037-6159[]